Hoe gaat een architect te werk bij houtskeletbouw?

In tegenstelling tot wat vele kandidaat-bouwers denken, staat ook bij houtskelet geen limiet op architecturale creativiteit. Dewaele Woningbouw realiseert jaarlijks honderden bouwplannen met respect voor het werk van de architect.

Sta jij op het punt een woning in houtskelet te bouwen? Een aantal architecten met ervaring in houtskeletbouw vertellen per stap wat ze voor jou doen.

1.    Verkennend gesprek

Tijdens het verkennend gesprek vertelt de architect hoe hij of zij je zal begeleiden doorheen het volledige bouwproces. Om je bouwwensen om te zetten naar de werkelijkheid, is dit gesprek een onmisbare stap. Je architect weet meteen met welke materialen, technieken of indeling er bij het ontwerp rekening moet gehouden worden of geeft je advies over wettelijke en reglementaire bepalingen.

Architect aan het woord:

“Ik ga altijd bij de mensen langs voor een vrijblijvend gesprek. Vinden zij zich niet in mijn strakke, minimalistische stijl of is er geen klik, dan stopt het hier. Een opvallende trend is de vraag van nieuw samengestelde gezinnen naar minstens vijf slaapkamers. Een uitdaging, want de bouwgronden worden steeds kleiner en de verwachtingen groter. Gelukkig is er (bijna) altijd een oplossing.”

2.    Het voorontwerp

Het voorontwerp geeft je een beeld van hoe je toekomstige houtskeletwoning er zal uitzien. Vanuit z’n ervaring vertaalt je architect jouw ideeën en budget in een voorontwerp. Het bevat een studie van het bouwproject waarbij hij rekening houdt met specifieke wensen, het budget, het bouwterrein en de voorschriften verbonden aan de omgevingsvergunning. 

Architect aan het woord:

“Het is belangrijk het voorontwerp grondig te beoordelen. Doe je dat niet en sta je niet voor de volle 100 % achter het ontwerp, dan zal je je nooit thuis voelen in je woning.”

technisch tekenaar

3.    De aanvraag van de omgevingsvergunning

Is het ontwerp volledig goedgekeurd, dan dient je architect een aanvraag in bij het Omgevingsloket. Dat gebeurt meestal digitaal. De aanvraag bevat onder andere een gedetailleerd plan met aandacht voor technieken en materialen, funderingsplannen, een hoogtemeting en foto’s van het terrein.

Architect aan het woord:
“Ik ga meestal op voorhand al eens naar de gemeente. Zo weet ik of de plannen voor de omgevingsvergunning kans maken, want opnieuw aan de tekentafel zitten na een ‘eureka-ontwerp’ is een lastige opgave (lacht).

Tip: Bij houtskeletbouw is het interessant om al van bij het voorontwerp feedback te krijgen van een bouwpartner met ervaring in deze bouwtechniek. Zo kan het project technisch geoptimaliseerd worden en krijg je meteen een correct beeld van het bouwbudget.

Meer info? Contacteer de houtskeletbouw-experten van Dewaele Woningbouw voor persoonlijk advies bij jouw bouwplannen.

4.    Overleg met het bouwbedrijf 

Kies je voor een woning in houtskelet bij Dewaele Woningbouw? Dan hoeft je architect geen uitvoeringsdossier op te stellen, de studie van het project gebeurt door de experten van Dewaele. Op basis van de plannen maken technische tekenaars de finale productietekening voor je woning in houtskeletbouw. Vervolgens controleert je architect deze technische tekening om te zien of bijvoorbeeld de afmetingen voor de raam- en deuropeningen kloppen. Van zodra er een akkoord is, gaan de wanden van de houtskeletwoning in productie en kan de effectieve uitvoering beginnen. Tijdens of voor deze stap gaan de grondwerken van start om geen tijd te verliezen op de werf. 

Architect aan het woord:

“De productie van de wanden gebeurt in het atelier van Dewaele, dit hoef ik niet op te volgen want het gebeurt volledig computergestuurd. De klant mag wel altijd eens gaan kijken, ze vinden dit altijd heel tof om hun huis vorm te zien krijgen.”

productie houtskeletbouw

5.    Controle op de werf

Eens de werken van start gaan, bezoekt je architect regelmatig de bouwwerf om de werken op te volgen en ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt. Dat verloopt erg snel, de montage van een houtskeletwoning duurt gemiddeld 5 tot 8 dagen. Je architect noteert in een werfverslag wat er op de werf gebeurt en wat er besproken wordt. 

Architect aan het woord:
“Als architect is het belangrijk betrokken te zijn bij elke stap. Voor de bouwers ben ik een belangrijke vertrouwenspersoon die hen doorheen het hele bouwproces begeleidt. Pas wanneer ik de klant een gerust gevoel kan geven, ben ik ook tevreden.”

funderingswerken

6.    Oplevering

Is woning klaar, dan is het tijd voor de voorlopige oplevering. Je architect controleert samen met jou en de bouwpartner de uitgevoerde werken en bundelt alle info in een proces-verbaal op datum. Daarin staan alle punten die verder afgewerkt of gecorrigeerd moeten worden. Ten vroegste één jaar na de voorlopige oplevering vindt de definitieve oplevering plaats waarbij de werken aanvaard of geweigerd worden en de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer en architect begint te lopen.

Architect aan het woord:

“Het grote voordeel van houtskeletbouw is de snelle oplevering, het bouwproces hangt niet af van de weersomstandigheden omdat een belangrijk deel in het atelier wordt voorbereid en de bouwfase op de werf zeer kort is. Reken op een uitvoeringstermijn van gemiddeld 100 werkdagen.”
 

Graag meer weten over de taken van een architect of over het bouwen van jouw droomwoning? Breng een bezoekje aan één van onze kijkwoningen of maak een afspraak.

download onze brochure

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!

Wat kunnen wij voor je doen? Stel ons jouw vraag, we helpen je met plezier verder.