Image

BEN-bouwen: Dewaele Woningbouw doet het beter

Sinds 2021 is bijna-energieneutraal (BEN) de norm voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen. Daarvoor is een E-peil van E30 of lager nodig. Bij Dewaele Woningbouw doen we veel beter (energieneutraal met een E-peil 0) tot heel veel beter (energiepositief met een negatief E-peil). Wat nodig is om bijna-energieneutraal te bouwen en waarom onze woningen het beter doen dan de BEN-norm, leggen we uit.

Wat is een BEN-woning?

Een BEN-woning verbruikt bijna geen energie dankzij een prima isolatie en slimme keuzes op het vlak van verwarming, ventilatie, koeling, energie en warm water. De weinige energie die nodig is, komt vooral uit groene energie en hernieuwbare energiebronnen. Hoe energiezuinig de woning is, vertelt het E-peil: hoe lager die waarde, hoe beter.

Waarom BEN-bouwen?

Een BEN-woning bouwen levert alleen maar voordelen op. Op korte termijn en op lange termijn. Op korte termijn merk je de impact van de energiebesparende maatregelen en de keuze voor hernieuwbare energie meteen op je lage energiefactuur. Je investering in de toekomst betaalt zich zo vanzelf terug.
 

Een BEN-woning biedt ook een beter comfort. Ze is namelijk perfect geïsoleerd en luchtdicht, waardoor er minder warmte verloren gaat en tocht niet naar binnen kan.
Bijna-energieneutraal bouwen is ook duurzaam. De keuze voor groene energie maakt je namelijk minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. En zo draag je dan weer je steentje bij aan de strijd tegen de klimaatverandering.

Image

EPB-eisen bij bouwaanvragen in 2023 en 2024

Voor bouwaanvragen vanaf 2023 geldt een E-peil E30 en S-peil S28. Het E-peil drukt de globale energieprestatie van je woning uit, het S-peil vertelt iets over de energie-efficiëntie van de gebouwschil (buitenmuren, ramen, dak, vloeren ...). Wanneer S28 niet gehaald kan worden, is er een compensatieregeling mogelijk: woningen waarbij S28 niet wordt behaald, maar wel S29, S30 of S31, voldoen wel aan de EPB-eisen als een strenger E-peil van E20 in plaats van E30 wordt behaald.
 

Daarnaast wordt ook het minimum aandeel aan hernieuwbare energie opgetrokken naar 25 kWh/m2.jaar en is er een installatie-eis: centrale verwarming met water als afgiftemedium moet voorzien zijn op lage temperatuur.
 

Nog een stap verder dan wat de norm voorschrijft is energieneutraal. Het E-peil is dan E0, wat betekent dat er op jaarbasis evenveel energie wordt opgewekt dan er wordt verbruikt (zoals in onze kijkwoning in De Pinte). Het toppunt van energiezuinigheid zijn energiepositieve woningen. In dat geval wordt meer energie opgewekt dan er wordt verbruikt (zoals in onze kijkwoning in Casteau).

Hoe zorgen wij van Dewaele Woningbouw voor een laag E-peil?

We passen volgende basisregels toe om het beter te doen dan de huidige BEN-normen:

Een goede luchtdichtheid

Luchtdichtheid is een belangrijke factor om de strenge EPB-eisen te behalen. Daarom besteden wij met een doordachte opbouw van de wand, speciale folies en tape extra aandacht aan de luchtdichtheid van onze woningen in houtskeletbouw. Daarnaast tekenen we ook veel aansluitingsdetails gedetailleerd uit, waardoor onze woningen in luchtdichtheidstesten vaak beter scoren dan traditionele woningen.

Isolatie

Hout isoleert tot vijftien keer beter dan beton. Omdat onze houtskeletwanden ook nog eens de mogelijkheid bieden om zowel in de wand als in de spouw te isoleren, doen onze woningen het op vlak van energiezuinigheid beter dan de opgelegde normen.

Energiezuinige technieken

Zonnepanelen, een performant ventilatiesysteem en vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp zijn niet meer weg te denken in een nieuwbouwwoning. Zo zijn zonnepanelen in combinatie met een goed geïsoleerde buitenschil dé oplossing om het E-peil te verlagen, en ook onze slimme ventilatiesystemen voldoen aan alle eisen op het vlak van de toevoer en afvoer van lucht. Bovendien heeft een warmtepomp, zeker in combinatie met zonnepanelen, een nog gunstiger effect op het E-peil dan condenserende ketels op aardgas.
 

Laat je inspireren in onze BEN-kijkwoningen

We maken ook op het vlak van energie de keuzes om onder het maximum E-peil te blijven. Dat kan je ontdekken in onze kijkwoningen. Deze in De Pinte is ons paradepaardje op het vlak van energiezuinigheid. Met een E-peil 0 scoren we er beter dan de huidige vereiste energienormen. In Casteau doen we nog beter, want daar is het E-peil negatief dankzij de combinatie van verwarming met een warmtepomp, ventilatiesysteem D met warmterecuperatie en zonnepanelen die meer elektriciteit opwekken dan er verbruikt wordt. 

Benieuwd hoe wij jouw droomwoning in houtskeletbouw BEN-bouwen?  Neem snel contact op en maak een afspraak.

Image

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image