Energiezuinig wonen? Kies voor houtskeletbouw.

Energiezuinig wonen gaat verder dan een zuinig energie- en watergebruik. Het gaat ook om de locatie en oriëntatie van je woning, een goed ontwerp met een optimale indeling en de keuze voor hernieuwbare energiebronnen. Doordat we gedurende het volledige bouwtraject rekening houden met de energiezuinigheid van je woning, geniet je nu en later van een mild binnenklimaat én van een lage energiefactuur.

Energiezuinig bouwen

Wie bouwt, moet verplicht een E-peil 30 en S-peil 28 behalen. Onze woningen doen zelfs nog beter dan dat: het gemiddelde E-peil van onze houtskeletbouwwoningen is 10, maar we realiseren vaak ook woningen met een E-peil 0. Zo’n energieneutraal huis produceert zelf (bijna) alle energie die nodig is om te verwarmen, koelen of ventileren.

Locatie en oriëntatie

Niet enkel de materialen dragen bij aan de energiezuinigheid, ook de locatie en de oriëntatie van je woning zorgen voor duurzaam wooncomfort. Hou daarom bij de zoektocht naar een bouwgrond rekening met de aanwezigheid van passieve zonne-energie. In de winter kan de zon namelijk tussen 20 en 60 % van de nodige energie leveren waardoor jij kan meegenieten van deze gratis warmte.

Ook de positionering van ramen is een belangrijk aandachtspunt. Met voldoende ramen aan de zuidkant kan je in de winter optimaal profiteren van de gratis warmte van de zon, terwijl je met een dakoversteek en zonwering oververhitting in de zomer vermijdt.

Image

Isolatie en luchtdichtheid

Een goede isolatie is voor ons evident. Hout isoleert tot vijftien keer beter dan beton en omdat onze houtskeletwanden de mogelijkheid bieden om zowel in de wand als in de spouw te isoleren, doen onze woningen het op vlak van energiezuinigheid een pak beter dan de opgelegde normen. Zo ligt het energieverbruik in een woning in houtskeletbouw een stuk lager dan in een traditionele woning. En dat voor dezelfde kostprijs. Dankzij een perfecte uitvoering met 30 % meer isolatie bespaar jij levenslang op je energiefactuur.

Een andere even belangrijke parameter voor een energiezuinige woning is een goede luchtdichtheid. We besteden dankzij een doordachte opbouw van de houtskeletwand, speciale folies en tape extra aandacht aan de luchtdichtheid. Zo heb je geen last van ongecontroleerde warmteverliezen of koude lucht die via kieren en openingen naar binnen komt. Dit verhoogt niet alleen de energiezuinigheid van de woning, maar ook het wooncomfort.

Energiezuinige technieken

Een performant ventilatiesysteem, zonnepanelen en vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp zijn onontbeerlijk om een laag E-peil te halen.

Zonnepanelen 

Zonnepanelen blijven een goede investering om via zonlicht energie op te wekken. De investering verdient zichzelf makkelijk terug en geeft je snel een effectieve besparing op de energiefactuur. In combinatie met een goed geïsoleerde buitenschil zijn zonnepanelen dé oplossing om het E-peil van je woning te verlagen.

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt 80 % van z’n energie uit de lucht en helpt je om op een milieuvriendelijke manier te verwarmen, meestal via vloerverwarming. Het verbruik van een warmtepomp ligt verschillende keren lager dan een traditionele verwarmingsketel.

Ventilatie

Voor een gezonde lucht werken we met slimme ventilatiesystemen die de warmte recupereren of reageren op CO2 en vocht. Op die manier krijg je op het juiste moment de juiste hoeveelheid verse lucht in de woning zonder dat er teveel energie verloren gaat. 

Image
Image
Image

Energiezuinig wonen

Voel het verschil in je energiefactuur

Ons laatste en misschien wel belangrijkste duurzaam bouwadvies: kom vroeg genoeg bij ons langs om je bouwplannen te bespreken. We bouwen al enkele jaren houtskeletbouwwoningen met een E-peil 0. Benieuwd hoe we dit aanpakken of wil je zelf de voordelen van een energiezuinige woning ervaren? Breng een bezoekje aan onze kijkwoningen, zo heeft onze kijkwoning in De Pinte een E-peil 0 en heeft onze nieuwste kijkwoning in Casteau zelfs een negatief E-peil.

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image