Welke installaties moet je voorzien in een woning in houtskeletbouw?
Van hernieuwbare energie tot sanitair ... wanneer je bouwt, moet je een aantal keuzes maken over allerlei technieken. Dat doe je bij ons gelukkig niet alleen, jouw persoonlijk adviseur helpt je slimme keuzes te maken op het vlak van verwarming, ventilatie, sanitair en elektriciteit. Zo realiseren we niet alleen een woning met ongezien wooncomfort, maar ook een die klaar is voor de toekomst.
Persoonlijke begeleiding bij de materiaalkeuze
Alles evolueert zeer snel, zeker wanneer het over technieken en energieprestatie-eisen gaat. Onze adviseurs zijn op de hoogte van alle hedendaagse technologieën en nieuwe regelgevingen en helpen je om ze, met respect voor jouw wensen, optimaal te integreren in jouw project.
De keuze van technieken zoals de verwarmingsinstallatie, hernieuwbare energie en ventilatie heeft een invloed op het EPB en bepaalt de energieprestatie van je woning. Tijdens een grondige voorbespreking overlopen we de verschillende mogelijkheden om de beoogde EPB-eisen te behalen en leggen we jouw voorkeuren vast. Geen zorgen, hoewel de meeste keuzes dus al gemaakt zijn voor we beginnen te bouwen, laten we toch voldoende ruimte voor bespreking op de werf.
Keuze van de technieken
Om een laag E-peil te bereiken, zijn een performant ventilatiesysteem, zonnepanelen en vloerverwarming - gecombineerd met een warmtepomp – noodzakelijk:
Ventilatiesysteem
Isoleren is ventileren. En omdat onze woningen het op vlak van isolatie een pak beter doen dan traditioneel gebouwde woningen en daarmee luchtdicht zijn, is ventileren een must voor een gezond binnenklimaat. Een ventilatiesysteem is bij nieuwbouw zelfs verplicht.
Bij ons heb je de keuze uit hoogwaardige ventilatiesystemen C+ of D. Het verschil? Een ventilatiesysteem C+ voert de vervuilde binnenlucht af in de vochtige ruimtes en brengt verse buitenlucht in de droge ruimtes via ventilatieroosters in de ramen. Een systeem D is een volledig mechanisch systeem dat via een ventilator verse lucht naar binnen zuigt en de vervuilde lucht naar buiten blaast. Hierbij passeert de buitenlucht een warmtewisselaar waardoor deze voorverwamd wordt door de afgezogen warme binnenlucht. Welk ventilatiesysteem je het best kiest, hangt af van je woonsituatie en prioriteiten. Jouw persoonlijk bouwadviseur stemt alle aspecten op elkaar af en adviseert je bij de perfecte installatie.
Verwarming
Een duurzame bouwmethode zoals die van houtskeletbouw vraagt om duurzame verwarming. Ons advies? Een totaalconcept van een lucht-water warmtepomp in combinatie met vloerverwarming voor de benedenverdieping, met vloerverwarming of een lucht-lucht warmtepomp voor de slaapkamers. Lees meer over de werking en alle voordelen van een warmtepomp en vloerverwarming.
Zonnepanelen
Hoewel je niet om een aantal duurzame maatregelen heen kan, streven wij steeds naar een EPB-totaalconcept. Zonnepanelen zijn daarbij een goede investering: je zet de zon aan het werk en maakt optimaal gebruik van duurzame energiebronnen. Op die manier voorzie je jouw woning in houtskeletbouw van groene energie en verminder je jouw afhankelijkheid van het reguliere net.
Sanitair
Tijdens de voorbespreking bepalen we onder andere de hoeveelheid en plaats van jouw sanitaire toestellen zoals toiletten en kranen. We tonen je alle opties van waterbesparende sanitaire installaties om jouw impact op het milieu te verkleinen. Wanneer jouw woning wind- en waterdicht is, trek je samen met onze installateurs naar de werf om al jouw keuzes te overlopen en te finaliseren.
Elektriciteit
Van geautomatiseerde verlichting tot slimme thermostaten ... overweeg om ook in jouw elektrische installaties slimme technologieën te integreren. Deze systemen verhogen niet alleen jouw gemak, ze helpen daarnaast bij het optimaliseren van jouw energiegebruik.
Ook hier bieden we voldoende flexibiliteit. Samen met onze specialisten loop je door elke ruimte van je woning om te zien waar alles moeten komen. Pas door elke kamer te zien, kan je beslissen wat een strategische plaats is voor lichtschakelaars of stopcontacten. Zo creëren we samen een indeling die perfect aansluit bij jouw behoeften en levensstijl.
Gescheiden rioleringsstelsel
In België ben je verplicht om afvalwater en regenwater te scheiden: het afvalwater gaat al dan niet voorbehandeld naar de riolering terwijl het regenwater naar een infiltratievoorziening gaat. Jouw persoonlijk bouwadviseur analyseert de wettelijke verplichtingen die voor jouw project van toepassing zijn en zorgt voor een correcte implementatie. Op deze manier draag je bij aan een duurzaam milieu én verminder je de belasting van zuiveringsinstallaties.
Wil je meer weten over onze aanpak en de kwaliteit van onze installaties? Bekijk ons lastenboek en krijg een precieze omschrijving van de technieken en uitvoering.