Hoe verloopt jouw bouwproces?

Een huis bouwen, het is een hele onderneming waarbij heel wat vragen opduiken. Hoe pak je het aan? Uit wat bestaat de kostprijs? En hoe bepaal je jouw budget? Omdat je meestal maar één keer in je leven bouwt en het meteen goed wil doen, delen we een handig stappenplan voor een vlot bouwproces.

Image

Wat zijn de stappen vóór de bouw van je woning?

Stap 1: De voorbereiding
 

Een sterke voorbereiding is het begin van alles. Heb je een woondroom, maar nog geen concrete plannen? Kom vroeg genoeg bij ons langs, wij denken nog vóór de bouw van je woning in houtskeletbouw met je mee.

1. Een huis bouwen: welk budget heb je nodig?

Voor je naar de bank stapt, moet je weten hoeveel geld je nodig hebt. Maak een inventaris van je financiële middelen met eigen inbreng, eventueel de opbrengst van de verkoop van je huidige woning, financiële steun van familie … en bereken hoeveel je huis kan kosten.

Ga uit van een gemiddelde prijs van 1.600 tot 1.900 euro per m2 (exclusief btw en architect) voor een huis met een maximale energiezuinigheid, zonder buiteninrichting. Door je netto budget (exclusief btw en architect) door die prijs te delen krijg je het aantal vierkante meter dat je kan bouwen.

“Dewaele verkoopt niet, maar adviseert. Ze hebben echt meegedacht hoe we binnen het budget konden blijven.”

Fam. Pauwelyn - Dewachter

2. Aankoop van een stuk bouwgrond

Je hebt al een bouwgrond wanneer je bij ons langskomt? Perfect, we helpen je met het opstellen van jouw bouwbudget.

Nog geen bouwgrond? Geen probleem, we geven je advies over de ideale bouwgrond:

  • Budget: hou er rekening mee dat de aankoop van een bouwgrond een grote hap uit je budget neemt.
Tip

De prijs van bouwgrond verschilt van gemeente tot gemeente en wordt vooral bepaald door de ligging en bereikbaarheid.

  • Stedenbouwkundige voorschriften: elke gemeente legt stedenbouwkundige voorschriften op die bepalen welke bouwplannen uitgevoerd mogen worden.
  • Sondering: een grondonderzoek is noodzakelijk om de draagkracht van de grond te kennen en om het type fundering te bepalen. 
Tip

Is het draagvermogen van jouw ideale grond eerder beperkt? Geen zorgen, een constructie in houtskeletbouw is een stuk lichter dan traditionele woningbouw en is tegelijk uiterst stevig.

3. De bouwstijl van jouw woning

Heb je jouw eigen architect? Kom dan zeker bij ons langs voordat je de bouwaanvraag indient. Zo kunnen we garanderen dat het ontwerp beantwoordt aan je budget. Samen met onze adviseur kan je dan ook al meer in detail de materialen en technieken kiezen.

Heb je geen architect? Wij brengen je vrijblijvend in contact met een onafhankelijk architect die voldoende aandacht heeft voor je budget en stijl, en die vertrouwd is met onze manier van werken.

Tip

Wanneer je al een bouwplan hebt, bekijken we het ontwerp technisch en financieel en helpen we je om het project te optimaliseren indien nodig. Heb je nog geen plan, dan starten we van nul af aan en adviseren we jou en de architect maximaal. Hoeveel kamers wil je? Wat is je budget? Welke woonstijl past bij jou?

4. Offerte materiaalkeuze en overeenkomst

Bouwen is ook keuzes maken op vlak van esthetiek, technieken en energiezuinigheid. Om tot een correct en sluitend contract te komen, besteden we bij Dewaele Woningbouw meer tijd dan anderen aan deze fase. Dit voordat er een handtekening wordt gezet.

Een persoonlijk adviseur staat je gedurende het hele keuzetraject bij met advies op maat van je project. Meer zelfs, hij durft bepaalde keuzes in vraag te stellen om je de beste woning voor jouw geld te geven. Op basis van de keuzes die je maakt, kom je tot een correcte prijszetting en wordt de definitieve eindprijs samen met de timing opgenomen in de overeenkomst. Deze prijs staat bij ondertekening van je contract vast. Zelfs als de materiaalprijzen intussen zouden stijgen, betaal je geen euro meer. Dat is onze garantie. Ondertussen is de bouwaanvraag lopende.

Image

Stap 2: Je huis bouwen

Na alle voorbereidingen kan het echte werk beginnen. Omdat we bij Dewaele Woningbouw al vóór de bouw van je woning in houtskeletbouw meestappen in jouw woonwens, is een snellere uitvoering mogelijk en kom je tijdens het bouwproces niet voor verrassingen te staan. Hoe dat bouwproces bij ons verloopt, tonen we in 10 eenvoudige stappen.

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image