Je woning in houtskeletbouw verwarmen: welke opties heb je?
Een duurzame bouwmethode vraagt om duurzame verwarming. Bij Dewaele gaan we daarom voluit voor milieuvriendelijke verwarmingstechnieken die je huis verwarmen, fris houden én warm water leveren. Benieuwd welke dat zijn? Ontdek alles over de verwarmingsmogelijkheden in een houtskeletbouwwoning.
Mogelijkheden van verwarming in houtskeletbouw
De mogelijkheden om een woning in houtskeletbouw te verwarmen zijn niet anders dan die van een traditionele woning. Omdat je met houtskeletbouw de BEN-wetgeving sowieso al voor bent, is het niet meer dan logisch om ook op vlak van verwarming een duurzame en energiezuinige keuze te maken.
Houtskeletbouw en warmtepomp
Ons advies om je luchtdichte, goed geïsoleerde houtskeletwoning te verwarmen? Dat is een totaalconcept van een lucht-water warmtepomp in combinatie met vloerverwarming voor de benedenverdieping. Op de verdieping werken we in, overleg met de klant, met vloerverwarming of met een lucht-lucht warmtepomp voor de slaapkamers.
De voordelen? Omdat de ruimte met een lage temperatuur kan verwarmd worden, is vloerverwarming in de eerste plaats een energiezuinige verwarmingsoptie. Daarnaast biedt het ook een homogene en prettige warmte, én je hoeft geen radiatoren te plaatsen waardoor je meer leefruimte krijgt. Wil je de slaapkamers niet continu verwarmen of slechts tijdelijk de temperatuur verhogen? Dan is een lucht-lucht warmtepomp de beste optie.
Hoe werkt een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming?
Vloerverwarming en een lucht-water warmtepomp, het is een efficiënte combinatie. De lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om je woning te verwarmen. Die omgevingswarmte is niet alleen helemaal gratis, ze is ook hernieuwbaar en dus zeer duurzaam.
Hoewel je een warmtepomp met verschillende warmteafgiftesystemen kan combineren, is vloerverwarming de beste keuze omdat die – net als de warmtepomp – het best werkt bij lage temperaturen. Dit betekent dat de warmtepomp het water dat door de leidingen stroomt minder moet opwarmen dan bij bijvoorbeeld traditionele radiatoren of convectoren. Het resultaat: je geniet van de meest energiezuinige en goedkoopste manier om te verwarmen.
De warmtepompen die wij van Dewaele plaatsen zijn ‘omkeerbaar’. Dat wil zeggen dat je jouw woning niet alleen kan verwarmen en sanitair warm water produceren, maar dit systeem kan ook koelen zodat je het hele jaar door geniet van een optimale temperatuur.
Houtskeletbouw vs. het vermogen van de warmtepomp
Om op de meest energiezuinige en comfortabele manier te verwarmen, is het belangrijk om het vermogen te kiezen dat precies bij jouw woning past. Dit vermogen wordt uitgedrukt in kW en is het maximum aan energie dat je warmtepomp je kan geven. De grootte van je energievraag bepaalt de kW van je warmtepomp.
Hoe beter je woning geïsoleerd is en hoe hoger de luchtdichtheid, hoe minder vermogen er nodig is om de woning te verwarmen. Onze woningen in houtskeletbouw voldoen moeiteloos aan deze voorwaarden, daarom ligt de energiebehoefte een stuk lager dan bij traditionele woningen. Net doordat onze woningen zo goed geïsoleerd zijn, wordt het vermogen voornamelijk bepaald door je warmwaterbehoefte, en niet door de grootte. Kies je bijvoorbeeld voor meerdere badkamers met ligbad? Dan zal je meer vermogen nodig hebben dan wanneer je kiest voor een spaarzame (regen)douche.
Duurzaam verwarmen? Denk ook aan zonnepanelen
Door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen, produceer je zelf groene warmte. Een warmtepomp werkt namelijk op elektriciteit, dus wanneer je die zelf opwekt via zonnepanelen, verbruik je veel minder elektriciteit van het net. Zo maak je jouw woning niet alleen minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, maar ook (bijna) energieneutraal.
Hoe verwarm je het best de slaapkamers?
Ook voor de verwarming van slaapkamers is een warmtepomp een goede keuze. Een lucht-lucht warmtepomp kan de kamers snel opwarmen of koelen. Daarvoor haalt het systeem warmte uit de lucht en geeft ze af via lucht in de ruimte, dus niet via een radiator. Deze oplossing is interessant voor ruimtes die je snel of kortstondig wil opwarmen of koelen, zoals de slaapkamers.
Meer weten over de verwarmingsoplossingen en andere gebruikte technieken in houtskeletbouw? Krijg advies van onze bouwadviseurs tijdens een vrijblijvende afspraak.