Image

Het bouwproces van houtskeletbouw

Wie maakt mijn architecturaal plan op? Hoe lang duurt het om een woning in houtskeletbouw te monteren? Allemaal vragen waar wij een antwoord op geven. Het bouwproces van een houtskeletbouwwoning in 6 stappen.

1. Alles begint met een sterke voorbereiding

Het bouwproces van houtskeletbouw start met de voorbereiding van je bouwproject. Verzamel eerst alle info over het terrein (afmetingen, voorschriften, grondonderzoek) en bepaal je bouwwensen (ruimteverdeling, oppervlaktes, bouwstijl…).

Heb je al een ontwerp van jouw droomwoning? Dan maken wij op basis van dat plan een offerte.

Nog geen plan? Geen nood, wij brengen je graag in contact met een onafhankelijke architect die op basis van jouw wensen en budget een voorontwerp zal maken. Op basis van dit plan maken we vervolgens een offerte zodat je een duidelijk beeld krijgt over de kostprijs van je toekomstige houtskeletbouwwoning. Bekijk hier hoeveel een houtskeletbouw kost.

Van zodra de offerte is goedgekeurd, stellen we een aannemingsovereenkomst op. Daarin worden alle afspraken voor de bouw en de prijs vastgelegd.

In het lastenboek dat integraal deel uitmaakt van de overeenkomst bundelen we alle details van je toekomstige houtskeletbouwwoning. Hierin ontdek je alle stappen van het bouwproces, de gekozen materialen, de technieken en zelfs al de uitvoeringstermijn.

Na ondertekening van de aannemingsovereenkomst en na het bekomen van de vergunning maakt ons tekenbureau productietekeningen op, waarop alle exacte werfmaten en elke te gebruiken schroef of nagel vermeld staan. Je ontvangt van ons ook een 3D-tekening op basis van deze productietekening. Zo krijg je een helder beeld van hoe de houtskeletstructuur eruit zal zien! 

Alles over de voorbereiding van je bouwproject lees je hier.

2. Productie

Nadat alles in detail is voorbereid en er een akkoord is over de productietekeningen, volgt de productie van alle nodige bouwelementen. Die worden allemaal gefabriceerd in ons atelier in Deerlijk.

  • We fabriceren de wanden, en isoleren die meteen. We transporteren die vervolgens in zo groot mogelijke elementen naar de werf. 
  • De balken van de tussenvloeren en de platte daken worden computergestuurd verzaagd en voorzien van uitsparingen voor technieken of stalen balken.
  • De balken voor platte daken worden van de nodige helling voorzien voor afwatering. Ook de dakspanten worden volledig op voorhand geassembleerd.

Tijdens of voor de productie gaan de grondwerken al van start. Zo kunnen we meteen aan de slag van zodra de bouwelementen ter plaatse zijn. Door alles tot in de puntjes voor te bereiden, verliezen we geen tijd op de werf.

Image

3. Montage

Eens de betonnen vloerplaat is uitgehard en het houtskelet is gefabriceerd in ons atelier, beginnen we met de montage van je houtskeletbouwwoning. Deze werken verlopen erg snel: na 6 à 9 dagen staat het houtskelet klaar en zitten de ramen erin. Vervolgens gaat de dakbedekking erop en werken we de gevel af.

Omdat houtskeletbouw een droge bouwmethode is, hoeft de constructie zelf niet uit te drogen. Zo kan de binnenafwerking meteen beginnen.  Laat je inspireren door onze moderne, tijdloze en landelijke realisaties

Een voorbeeld van de snelle montage in 109 seconden? Bekijk de timelapse van onze kijkwoning in De Pinte.

Wist je dat

De keukenbouwer in de meeste gevallen zelfs niet komt opmeten? Alles past zo perfect in elkaar dat we zuiver op de productieplannen kunnen werken. Handig en snel!

4. Technieken

Eens de constructie op punt staat vatten we de technieken aan. Hierbij plaatsen we nauwgezet alle nodige leidingen voor elektriciteit, verwarming, sanitair en ventilatie.

5. Binnenwerken

In deze fase brengen we de gekozen vloer aan (parket, laminaat of tegel). Tijdens de pleisterwerken vlakken we de oneffenheden uit, zetten we alle naden vlak, en voorzien we de hoeken van versterkingsprofielen.
 

Vervolgens is het binnenschrijnwerk aan de beurt. Het schrijnwerk vervaardigen we volledig binnen ons eigen atelier. Eens alle deuren en trappen voorhanden zijn, passen onze ervaren vakmannen die zorgvuldig in het interieur.

6. Afwerking

Zo, het grootste deel van het bouwproces van jouw houtskeletbouw is achter de rug. Rest enkel nog de finale afwerking van de technieken, zoals het plaatsen van lichtschakelaars, sanitaire toestellen… en klaar!

Contacteer onze houtskeletbouwexperten voor meer informatie of bezoek één van onze kijkwoningen in Deerlijk, Werchter, Casteau of Saint-Denis-Bovesse.

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image