Bouwen op eigen bouwgrond: waaraan moet je denken?
Bouwen op eigen bouwgrond, het is de ideale manier om een thuis te realiseren die helemaal past bij jouw levensstijl en wensen. Hoewel bouwen een pak voordelen biedt, kan het ook intensief zijn, vooral als je niet goed voorbereid bent. Daarom vertellen we je waarop je moet letten en hoe je dankzij een zorgvuldige aanpak zorgeloos kan genieten van jouw bouwavontuur.
Bouwbudget en financiering
Wil je bouwen, dan weet je maar beter hoe je er financieel voorstaat. Stel daarom een realistisch budget op en zorg voor een duidelijk beeld van je financieringsmogelijkheden voordat je van start gaat. Naast de bouwkosten moet je ook rekening houden met bijkomende kosten zoals een architect, aansluitingen op nutsvoorzieningen en de EPB-berekening
Wil je zeker zijn van je budget? Kom vroeg genoeg bij ons langs, het liefst vóór het indienen van de bouwaanvraag. Wij gaan na of het ontwerp technisch en financieel haalbaar is, en we helpen je om jouw project te optimaliseren indien nodig. Bovendien bieden wij van Dewaele je een belangrijke prijsgarantie: de prijs bij ondertekening van je contract is de prijs die je uiteindelijk betaalt.
Benieuwd naar de richtprijs voor een woning in houtskeletbouw? Een goede richtprijs voor een afgewerkte woning in houtskeletbouw bedraagt gemiddeld 1.600 à 1.900 euro per m2 (excl. btw en architect). Hiermee ligt de prijs van een woning in houtskeletbouw op hetzelfde prijsniveau als een traditionele woning, maar je krijgt er een pak extra voordelen bovenop.
Bouwgrond kopen
Niet alleen de ligging en de prijs zijn doorslaggevende factoren bij het kiezen van de perfecte bouwgrond, ook hou je maar beter rekening met onder andere de bestemming van de grond, de aanwezigheid van nutsvoorzieningen en de stedenbouwkundige voorschriften. Hangen er bepaalde verplichtingen aan de bouwgrond vast? Wat is de draagkracht? En hoe zit het met de bodemkwaliteit?
Bouwgrond koop je dus niet alleen op het oog. Laat je vooraf altijd goed informeren om addertjes onder het gras te vermijden.
Heb je nog geen bouwgrond wanneer je bij ons langskomt? Geen probleem, we geven je advies over de ideale bouwgrond voor jouw woning in houtskeletbouw.
Bestemmingsplan raadplegen
Heb je de ideale grond gevonden? Raadpleeg dan zeker het bestemmingsplan van de gemeente voor je de grond effectief aankoopt. In dat plan staat wat wel en wat niet is toegestaan op de locatie, en zo weet je dus of de bouwgrond geschikt is voor jouw plannen.
Architect en ontwerp
Samenwerken met een architect is essentieel om je ideeën om te zetten in een doordacht ontwerp. Bespreek jouw wensen en voorkeuren, en werk samen aan een ontwerp dat zowel esthetisch aantrekkelijk als functioneel is.
Bedenk welke ruimtes je wil, hoe je de indeling ziet en welke stijl bij jou past. Door te bouwen op eigen bouwgrond krijg je de kans om duurzaamheid en energie-efficiëntie te integreren in jouw woning, overweeg daarom het gebruik van duurzame bouwmaterialen, energiezuinige technieken en voorzieningen zoals zonnepanelen of regenwateropvangsystemen.
Wist je dat vooral het ontwerp de kostprijs van je nieuwbouwproject bepaalt? Door bijvoorbeeld overspanningen te optimaliseren en onnodige hoeken achterwege te laten, kan je de prijs flink naar beneden halen.
Bouwvergunning aanvragen
Een cruciale stap: de bouwvergunning (ook wel omgevingsvergunning genoemd) aanvragen. Wanneer je ontwerp voldoet aan alle voorschriften zoals o.a. maximale bouwhoogte, het type gebouw en esthetische richtlijnen, kan het gedetailleerde bouwplan samen met de vergunningsaanvraag ingediend worden.
Het vergunningsproces kan enige tijd duren, afhankelijk van de complexiteit van jouw project en van de werklast van de gemeente. Het kan ook zijn dat er aanvullende vragen en extra informatie opgevraagd worden voordat de aanvraag goedgekeurd wordt.
Eens de bouwvergunning goedgekeurd is, zetten we de architectuurplannen om in gedetailleerde productietekeningen en beginnen we aan de uitvoering van je woning in houtskeletbouw. Dat doen we volgens een transparant stappenplan om je de afgesproken timing te kunnen garanderen.
Conclusie
Bouwen op eigen grond is een spannend avontuur dat een grondige voorbereiding en planning vereist. Omdat je meestal maar één keer in je leven bouwt en het meteen goed wil doen, denken wij al vóór de bouw van je woning in houtskeletbouw met je mee. Zo kom je niet voor verrassingen te staan op vlak van timing én budget.