Image

Opbouw houtskeletwand: zo ziet je woning er van buiten naar binnen uit

Waarom onze woningen het verschil maken op het vlak van energiezuinigheid en wooncomfort? Dankzij onze doordachte wandopbouw. Wij van Dewaele Woningbouw werken met een uniek bouwsysteem van hoogwaardige wanden die de beste energieprestaties, luchtdichtheid en thermische en akoestische isolatie garanderen.

Hoe we dat realiseren? Bekijk de opbouw van onze houtskeletwanden in detail.

Opbouw houtskelet wand

De basis voor een goed geïsoleerde en luchtdichte woning zit al in de houtskeletwanden. Hoewel er twee types wandsystemen bestaan, type 18 en type 12, werken wij voor de buitenwand voornamelijk met wandsysteem type 12: een buitenwand die een minimale dikte met een maximale isolatiewaarde biedt.

Image

Opbouw van buiten naar binnen

 1. Watervaste multiplexplaat (15 mm)

  Wij werken met watervaste multiplexplaten om een pak redenen: multiplex is oersterk, vormvast en duurzaam, en is om die redenen een betere keuze dan andere courant gebruikte plaatmaterialen zoals OSB of houtvezelplaten. Daarenboven is deze plaat bestand tegen vocht, en dat is een grote troef wanneer de houtskeletmontage in minder goede weersomstandigheden gebeurt.

 2. Houtskelet uit LVL, opgevuld met minerale wol

  Als één van de eerste spelers op de markt passen wij de techniek van LVL-balken toe in de stijlen van het houtskelet. LVL-balken of ‘laminated veneer lumber’ zijn massieve houten balken die bestaan uit verschillende lagen dun fineerhout verlijmd met organische, watervaste bindmiddelen. Deze massieve houten balken zijn daardoor veel sterker, duurzamer en vormvaster.

  Door deze techniek toe te passen op het hele skelet, inclusief de tussenvloer en de dakroostering, krijg je een hogere kwaliteit en betere stabiliteit voor dezelfde prijs. Bovendien zijn dankzij dit gelaagde materiaal grote overspanningen of complexe vormen mogelijk.

 3. Dampscherm

  Het dampscherm zorgt ervoor dat de woning perfect luchtdicht is en er geen lucht in de wand zelf kan infiltreren. In houtskeletbouw geldt een gouden regel: de binnenzijde van de wand moet een hogere dampdichtheid hebben dan de buitenzijde. Dankzij het dampscherm is dit steeds gegarandeerd.

 4. LaDura-gipsplaat

  Deze vezelversterkte gipskartonplaat is niet alleen sterker dan een gewone gipsplaat, ze is ook extra brandveilig. In combinatie met de sublieme vochtwerende eigenschappen, de hoge geluidsisolatiewaarden en grote impact- en trekweerstand garandeert deze gipskartonplaat de beste kwaliteit. Wil je een zwaar toestel of meubel ophangen aan de wand? Geen probleem met deze beplating.

Wat bepaalt de dikte van onze houtskeletwanden?

De totale wanddikte van deze houtskeletwand type 12 hangt af van de gevelafwerking die je kiest: 

 1. Gevelstenen: de totale dikte van de wand bedraagt 37 cm, inclusief 22 cm isolatie in de spouw en de wand zelf.
 2. Crepi: de totale dikte van de wand is 34 cm, inclusief 18 cm EPS-isolatie op de multiplex beplating.
 3. Hout of plaatmateriaal: de totale dikte van de wand is 28,8 cm, inclusief 12,6 cm isolatie met minerale wol.
Image
Gevelbekleding

Voordelen van ons wandsysteem

Onze wanden bieden alle ruimte en mogelijkheden om maximaal te isoleren. In tegenstelling tot traditioneel metselwerk isoleren wij zowel de spouw als de wanden zelf, waardoor je een hogere isolatiewaarde geniet. Bovendien haal je dankzij onze compacte wandopbouw het maximale uit jouw bouwoppervlak, en dat betekent: meer woonruimte voor dezelfde prijs.

Meer weten over onze aanpak of over ons bouwsysteem?

Maak een vrijblijvende afspraak met onze bouwexperten en krijg een antwoord op al je vragen.

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image