Image

6 % btw voor sloop en heropbouw blijft, ook bij Dewaele Woningbouw

De regering besliste in haar begrotingsakkoord dat het verlaagde btw-tarief van 6 % voor sloop en heropbouw blijft, zij het onder bepaalde voorwaarden. Welke dat zijn, lees je hieronder. Maar we kunnen je alvast geruststellen: bij ons bouw je nog steeds tegen 6 % btw.

Afbreken en heropbouwen aan 6% btw

Goed nieuws voor iedereen met bouwplannen: het btw-tarief voor de sloop en heropbouw van een woning blijft op 6 %. Dit houdt in dat je slechts 6 % btw betaalt in plaats van de gebruikelijke 21 % wanneer je een woning sloopt en op hetzelfde terrein een nieuwe woning bouwt. 

Aan deze btw-verlaging zijn wel een aantal voorwaarden verbonden:

  • De gunstmaatregel geldt alleen voor particulieren.
  • Het moet gaan om woningen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer zijn.
  • De bewoonbare oppervlakte mag maximaal 200 vierkante meter zijn.
     
Image

Wie komt in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6 %?

De maatregel geldt voor particulieren die grond hebben en een aannemer zoeken om er een nieuwe woning op te zetten. De afbraak van de bestaande woning moet gevolgd worden door wederopbouw. Bovendien moet de woning uitsluitend gebruikt worden als enige, eigen privéwoning. Zowel bij het afbreken als bij het bouwen kan je beroep doen op Dewaele Woningbouw.

Wanneer geldt het gunsttarief niet?

Dat is eenvoudig: wanneer het gaat om een constructie of bijgebouw dat niet voor bewoning bedoeld is en niet samen met een nieuwe woning gebouwd wordt. Bouw je een losstaande garage, een tuinhuis of een zwembad en breek je daarvoor een andere constructie af, dan is het verlaagde tarief niet van toepassing.

Koop je een nieuwbouwwoning op een stuk grond via een projectontwikkelaar of private investeerder, dan heb je geen recht op het verlaagd btw-tarief en betaal je 21 % btw.

Let ook op met het type constructie dat gesloopt moet worden om aan het verlaagde tarief te voldoen. Een oude woning, loods, fabriek, garage of winkelruimte komen hiervoor zeker in aanmerking. Tijdelijke constructies uit niet-duurzame materialen zoals een tuinhuis tellen niet mee.

Wat met sleutel-op-de-deur?

Wij van Dewaele zijn geen klassieke sleutel-op-de-deurfirma, wel combineren we deze formule met woningbouw op maat. Op jouw grond én met alle keuzevrijheid. Dit betekent dat je nog steeds van het verlaagd btw-tarief van 6 % profiteert als je met ons bouwt. Meer zelfs, je krijgt er alle gekende voordelen van de sleutel-op-de-deurmethode bovenop: een vooraf vastgelegde prijs en uitvoeringstermijn.

Hoe begin ik aan een vernieuwbouw?

Je dient een verklaring van afbraak en heropbouw in via het formulier 111 dat je telefonisch of via MyMinfin aanvraagt. 

Vervolgens bepaal je hoe je het sloop- en bouwtraject wil aanpakken. Regel je alles zelf of geef je het proces van begin tot einde uit handen, bijvoorbeeld aan een ervaren woningbouwer? Wij kunnen je hier zeker in bijstaan. Reken voor de afbraak op 9.000 à 12.000 euro, afhankelijk van de grootte van de bestaande woning.

Image

Wat met de sloop- en heropbouwpremie?

Dit bestaat nog, maar de 6% btw maatregel heeft altijd voorrang. Pas als niet is voldaan aan een van de voorwaarden voor het verlaagde btw-tarief van 6%, kan je als particulier de sloop- en heropbouwpremie aanvragen bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Deze premie bedraagt voor aanvragen van omgevingsvergunningen vanaf 2021 10.000 euro per bouwproject.

Een belangrijke voorwaarde om deze premie te ontvangen, is dat de nieuwe woning een E-peil van 24 moet halen. Bovendien moet de aanvraag voor deze premie altijd gebeuren binnen de 3 maanden na de goedkeuring van de gecombineerde aanvraag van de omgevingsvergunning voor afbraak en herbouw.

Image

Sloop-en-bouwproject met houtskeletbouw

Pieter-Jan en zijn gezin kozen voor hun sloop-en-bouwproject voor Dewaele Woningbouw. Een keuze waar ze nog steeds 100% achter staan. “De bungalow op onze bouwgrond in Kortrijk was helemaal afgeleefd. Die moest wijken voor een nieuwe, energiezuinige woning”, vertelt Pieter-Jan. “Het verlaagde btw-tarief was mooi meegenomen. We kozen voor houtskeletbouw, al hadden we best wat vooroordelen. Onterecht, zo bleek.”
 

Want het gezin woont bijzonder graag in hun houtskeletbouwwoning. “Houtskeletbouw heeft een snelle oplevertijd. Onze woning stond er op 9 maanden tijd, helemaal binnen de vooropgestelde timing. We konden alles volgen via een app en werden steeds op de hoogte gehouden. Bovendien is de constructie energiezuinig, stevig en duurzaam. Op geen enkel moment moesten we inboeten aan creativiteit.” 
 

Ook over de samenwerking met Dewaele Woningbouw is het koppel tevreden. “Al vanaf het eerste contact waren we overtuigd van hun professionaliteit. Ze zijn bijzonder goed op de hoogte, ook op technisch vlak. Dewaele heeft ons zeer professioneel en kwalitatief ondersteund. Ook na het bouwproject. Ze losten de kleinste probleempjes meteen op.”
 

Heb je sloop- en heropbouwplannenWe adviseren je graag over de mogelijkheden. Samen zorgen we ervoor dat alle vakjes zijn afgevinkt en je voluit geniet van het verlaagde btw-tarief. 

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image