Image

Zonwering in je nieuwbouw: dit zijn de mogelijkheden

Buitenzonwering helpt je huis lekker koel houden op zwoele zomerdagen. En in de winter kan je toch van gratis zonnewarmte blijven genieten. Bovendien kan buitenzonwering vandaag perfect geïntegreerd worden in de architectuur. Zoals in onze kijkwoning in De Pinte.

De voordelen van zonwering

Met zonwering vermijd je oververhitting in huis. Bij nieuwbouwwoningen is dat zonder twijfel het grootste voordeel. Die zijn namelijk steeds beter geïsoleerd. Eenmaal warmte zich een weg naar binnen heeft gebaand, krijg je die dan ook moeilijker weer naar buiten. Met zonnewering hou je de warmte van de zon tegen nog voor ze kan binnendringen, waardoor je ook in de zomer kan blijven genieten van een aangename binnentemperatuur.
 

Meer voordelen? Met zonwering voorkom je storende reflecties (in je televisie) en de verkleuring van je interieur. Ze zorgt ook voor privacy doordat pottenkijkers niet zomaar binnen kunnen kijken.

Image

Buiten- of binnenzonwering?

Zonwering aan de binnenkant van de ramen is een optie, maar buitenzonwering werkt altijd beter en efficiënter. Waarom? Je houdt de warmte van de zon tegen nog voor ze het glas bereikt

Bij binnenzonwering is de warmte sowieso al door het glas gedrongen en zal ze zich beetje bij beetje verspreiden in de woning. Het neemt niet weg dat stores of gordijnen wel voor privacy zorgen en komaf maken met verkleuring en reflecties. 

Image

Soorten zonwering

Overkapping of luifel

Een overkapping of luifel is een vaste constructie die deel uitmaakt van de architectuur van je huis. Het kan dus interessant zijn om van bij het ontwerp rekening te houden met zonwering door bijvoorbeeld een overkragende verdieping te voorzien, of een deel van je (plat) dak te laten uitsteken ten opzichte van de ramen. Op die manier zet je de ramen tijdens de warmste dagen in de schaduw.

De overkapping of luifel vormt tegelijk de ideale schuilplaats tijdens een regenbui in de zomer. En ze beschermt je natuurlijk ook tegen de zon.

Zonwerend glas

Bij grote glasoppervlakken aan de zuidkant adviseren we vaak zonwerend glas. Dit glas laat het licht door, maar houdt een deel van de warmtestraling van de zon tegen. Het voordeel? De prijs. Het nadeel? Je hebt elke dag van het jaar zonwering, dus ook op de dagen dat je liever de zon volop laat binnenkomen. Bovendien wordt het natuurlijk daglicht altijd verkleurd door het zonwerend glas.

Screens

Wil je puur genieten van de functionele eigenschappen van zonwering zonder aan esthetiek in te boeten? Kies dan voor buitenscreens. Die kan je perfect integreren in de architectuur van je woning. De doekkast boven het raam en de zijgeleiders worden netjes weggewerkt achter de gevelbekleding.

Image

Troeven van screens?

  • Transparant van binnen naar buiten: het visueel contact met je tuin blijft behouden
  • Regelbaar: je laat de screens enkel neer als je ze nodig hebt
  • Ruime keuze in kleur en transparantiegraad (bijvoorbeeld verduisterend in de slaapkamer)
  • Windbestendig (tot 130 km/u) dankzij ritsprincipe in zijgeleiders
  • Gunstige invloed op het S-peil: tot 6 punten winst

Meer informatie over zonnewering en EPB lees je op Energiesparen.be.
 

Image

Zonnewering in onze kijkwoning

In onze kijkwoning in De Pinte halen we het ultieme E-peil 0, onder meer dankzij de zonwerende buitenscreens van Renson. Aan de zijgevel (leefruimte) en aan de achtergevel (slaapkamer) werd de Fixscreen 100 Evo Slim geïnstalleerd. De doekkasten zijn volledig geïntegreerd in de architectuur van de woning en zijn dus quasi onzichtbaar. De zijgeleiders waarin de screens windbestendig op en neer lopen, zijn gedeeltelijk weggewerkt. De bediening gebeurt via het domoticasysteem ‘NIKO Home Control System’.

De achtergevel van onze kijkwoning in De Pinte is uitgerust met een luifel, als zonnewering voor het grote schuifraam aan de eetplaats.

Met je eigen ogen ontdekken hoe zonnewering in onze houtskeletbouw werkt? Of gewoon benieuwd hoe die er precies uitziet? Breng een bezoekje aan onze kijkwoning in De Pinte of een van onze andere kijkwoningen.
 

Image

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image