Image

Hoe domotica je woning comfortabeler en veiliger maakt

Duurzaam bouwen komt vandaag meer dan ooit overeen met toekomstgericht bouwen. Concreet? Rust je huis uit met de nieuwste technische snufjes. Domotica bijvoorbeeld verhoogt je wooncomfort en veiligheid aanzienlijk. Wil je met je eigen ogen zien wat dat betekent in de praktijk? Kom dan langs in onze kijkwoning in De Pinte.

Domotica = huisautomatisering

Je verwarming, verlichting, rolluiken en andere apparaten bedienen vanop één display in je woning, op je tablet of smartphone? Dat noemen we domotica of huisautomatisering. Domotica ontstond in een industriële context, maar is vandaag niet meer weg te denken uit nieuwbouw voor de particuliere markt. De huidige generatie domotica maakt ook verbinding met het internet, zodat je alles vanop afstand kan instellen.

Image

Flexibele functionaliteiten

Onze kijkwoning in De Pinte is uitgerust met een bus-systeem. Dat heeft een centrale busbedrading aangesloten op de elektriciteitskast. Het grote voordeel? Flexibiliteit, want de kast stuurt alles aan en maakt daarbij gebruik van haar intelligentie. Concreet? Wanneer jij de functie van een bepaalde schakelaar wijzigt, doet het systeem de rest.

De bediening van een domoticasysteem is heel gemakkelijk. Je bedient jouw apparaten via een touchscreen op een centrale plek in huis of via een app op een mobiel toestel. Als je wil, koppel je ook verschillende functies aan één schakelaar. Zo kan je bijvoorbeeld met één druk op de knop zowel je rolluik aan de ene kant als je zonwering aan de andere kant simultaan sluiten. Deze multifunctionaliteit is standaard geïnstalleerd.

Meer comfort en veiligheid

Domotica is al jaren aan een heuse opmars bezig, en het aantal slimme woningen blijft stijgen. Logisch, want de voordelen zijn legio. Domotica verhoogt in de eerste plaats je comfort, want alles verloopt automatisch. Met detectoren zelfs letterlijk. Lichten gaan vanzelf aan bij het binnenkomen van een kamer. Of vice versa.

Tweede voordeel? Veiligheid. Met sensoren aan de voordeur schrik je ongewenste bezoekers af door de lichten te laten aanspringen. En je ontvangt meteen ook een melding op je smartphone. Of installeer een knop naast je bed om alle lichten en rolluiken tegelijk te activeren. Als afschrikmiddel kan dat wel tellen.

Domotica is tot slot ook een investering op lange termijn, want je huis wordt gebruiksvriendelijker. Handig als je al wat ouder bent of alvast wil anticiperen op de toekomst.

Image

NIKO Home Control: paradepaardje van kijkwoning De Pinte 

In onze kijkwoning in De Pinte kan je de mogelijkheden en het gebruiksgemak van de domotica van NIKO Home Control ervaren. De bediening gebeurt via een gebruiksvriendelijke interface in de woning. Met de Eco-display doof je met één druk alle lichten, met de Safe-display programmeer je scenario’s. Eigenlijk bepaal je alles volledig zelf, zelfs vanop afstand dankzij een app op je smartphone. De enige voorwaarde is een data-aansluiting.

Domotica is vandaag een essentieel onderdeel van een moderne nieuwbouwwoning. Kom het zelf ontdekken in onze kijkwoning in De Pinte.

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image