Welke soorten energie combineren in je nieuwbouw?

Je energieverbruik beperken, dat doe je in de eerste plaats door goed te isoleren. Maar ook de manier waarop je energie opwekt, speelt een grote rol. Vandaag installeer je energiezuinige toestellen zoals een warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler. Maar welke investeringen halen jouw E-peil nu echt naar beneden? En wat is de meest courante en interessante opstelling of combinatie?

5 types energiezuinige toestellen

1. Warmtepomp

De warmtepomp recupereert warmte uit de buitenlucht en geeft deze via een warmtewisselaar terug af in de woning. Meestal gebeurt dit door middel van vloerverwarming. Ze draait op elektrische stroom, maar door gebruik te maken van de warmte in de buitenlucht, krijg je 4 keer meer warmte terug dan stroom die je erin steekt.

Bij een warmtepomp spreken we over hernieuwbare energie omdat warmte in de buitenlucht er altijd zal zijn en daarenboven gratis is. De warmtepomp kan niet alleen instaan voor je verwarming, maar eveneens voor de productie van het sanitair warm water. Wil je volledig hernieuwbaar en energiezuinig werken? Wek de stroom voor de warmtepomp dan op via fotovoltaïsche panelen.

2. Zonneboiler

Een zonneboiler vangt zonne-energie op om sanitair water te verwarmen. Op het dak installeer je een zonnecollector en in de berging een boiler waar het warm water in opgeslagen wordt.

De zonneboiler recupereert de warmte van de zon en werkt dus heel energiezuinig. 1 vierkante meter bezonning komt overeen met 100 liter stookolie of 100 kubieke meter aardgas. Je verwarmt er 50 tot 70% van je water mee. Kostprijs van het toestel? Voor een goede 5000 euro haal je er één in huis, maar die investering verdien je snel terug.

3. Zonnepanelen

De klassieker onder de hernieuwbare energie. Een verzameling van zonnecellen zet het licht rechtstreeks om in energie. De opbrengst is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht en de oppervlakte van de panelen. Een paneel van 1 vierkante meter en 250 Wp produceert ongeveer 225 kWh per jaar. Zonnepanelen leveren tot 90% van de benodigde stroom in sommige huishoudens.

Grote voordeel is dat de prijs van zonnepanelen in de afgelopen jaren daalde. Daarom blijven ze ook populair. En ze zijn net zoals andere energiezuinige toestellen duurzaam en milieubewust.

4. Vloerverwarming

Altijd warme voeten, zelfs in putje winter? Dan installeer je best vloerverwarming. Concreet? Een netwerk van leidingen in de chape verwarmen de ruimte.

Voordelen? Je benut de muren optimaal en het systeem produceert 100% stralingswarmte. En dat is een stuk comfortabeler dan convectiewarmte omdat er geen luchtcirculatie is. Vloerverwarming vereist ook minder hoge keteltemperaturen waardoor je zuiniger stookt en het vergt weinig of geen onderhoud.

5. Huishoudelijke toestellen

Hoe zit het met het verbruik van je huishoudtoestellen? Koelkasten, vaatwasmachines, droogkasten, ovens, televisietoestellen, … Zorg dat je over de nieuwe generatie energiezuinige toestellen beschikt. Kijk naar het energielabel als je naar de winkel stapt. Klasse A betekent grote onderscheiding, klasse G is ronduit gebuisd.

Tip: kies een toestel met een madeliefje, het ecolabel van de Europese Unie. Met energiezuinige toestellen bespaar je heel wat op je energiefactuur.

Bezoek eens één van onze energiezuinige kijkwoningen of onze toonzaal!

Trends in energiezuinige combinaties

Wat is de meest courante opstelling? Welke keuzes maak je vandaag?

Tot twee jaar geleden was een combinatie van vloerverwarming met een condenserende gasketel het populairst. Maar door de verstrenging van de EPB-norm en de verplichting tot het gebruik van hernieuwbare energie kwam er een verschuiving naar warmtepompen en gasketels.

Vandaag kies je bij voorkeur voor een lucht-water-warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Op die manier beperk je voor een groot deel het verbruik van je warmtepomp. Kortom, je verwarmt je woning met zelfgeproduceerde elektriciteit.

Resultaat? Je E-peil zakt zienderogen, zelfs tot onder de E20 en E30. En dat is natuurlijk altijd goed nieuws, want dan kom je in aanmerking voor subsidies.

Ons advies? Installeer zeker vloerverwarming. Waarom? Het rendeert altijd, want het systeem werkt op lage temperatuur (via je warmtepomp). En je geniet natuurlijk ook van het extra comfort.

Meer weten over de voor- en nadelen van de energiezuinige toestellen? Op zoek naar de ideale combinatie voor jouw woning? Vraag persoonlijk advies aan onze experts en maak een afspraak.

PS: Ook welkom op één van onze 4 werven tijdens Open Wervendag (zondag 6 mei 2018).

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!

Wat kunnen wij voor je doen? Stel ons jouw vraag, we helpen je met plezier verder.