Kijkwoning De Pinte
Energieneutrale kijkwoning
Onze kijkwoning in De Pinte is een absoluut paradepaardje qua energiezuinigheid. Met een E-peil van 0 laat deze energieneutrale kijkwoning zien dat je ook zonder zware bouwkundige ingrepen duurzaam kan bouwen. Dankzij slimme ingrepen op het vlak van isolatie en luchtdichtheid, en een eigen energieproductie via zonnepanelen scoort deze kijkwoning vandaag beter dan de huidig vereiste energienormen.
Ontwerp
We kozen voor een moderne en ruime woning van 10 x 17 meter. Op de benedenverdieping vind je een grote leefruimte met keuken, eet- en zithoek en een bureau dat je met een schuifwand in donkergrijs glas kan afsluiten. Een ruime inkomhal met houten trap brengt je naar de eerste verdieping met slaapkamers en badkamer.
Technieken
Dé blikvanger van deze kijkwoning is de ultralage energiefactuur. Dankzij enkele slimme ingrepen behaalden we een EPB-resultaat dat 30 punten beter scoort dan de strengste EPB-norm die in datzelfde bouwjaar vereist was. Het geheim? Een perfect geïsoleerde constructie en doorgedreven energiezuinige technieken.
- Unieke isolatieschil
Deze kijkwoning in De Pinte kreeg een isolatieschil mee via het zogenaamde wandconcept type 12: een combinatie van 12 cm minerale wol in de wand en 10 cm in de spouw. Het resultaat is een maximale isolatiewaarde met een minimale wanddikte. Verder opteerden we ook voor een driedubbele beglazing. - Energiezuinigheid
De technieken bestaan uit vloerverwarming, een warmtepomp, zonnepanelen en een ventilatiesysteem met warmterecuperatie. Een investering die haar geld meer dan waard is. Logisch: hoe energiezuiniger de woning, hoe beter voor je budget. Op lange termijn haal je hier dus sowieso voordeel uit.
Buitenafwerking
Tegen de gevel combineerden we twee natuurlijke materialen: een platte gelijmde steen en een verticaal lattenwerk met thermisch behandeld hout. Bijzonder aan de houtafwerking is dat het allemaal aparte latjes lijken, terwijl het in werkelijkheid grote panelen zijn. Zo accentueren we een open gevelbekleding, maar blijft de spouw afgesloten. De thermische behandeling zorgt dan weer dat het houtwerk egaal veroudert en heel stabiel is. De ramen zijn in een strakke zwarte uitvoering in aluminium.
Binnenafwerking
Ook voor de keuken en de inkomhal kozen we voor een duurzame afwerking met een keramische tegel. De andere ruimtes kregen meerlagen parket, een vloerafwerking met een massieve houten toplaag en een meerlagige basis die ervoor zorgt dat het parket stabieler is dan gewoon massief parket. In de slaapkamers op de bovenverdieping kozen we voor een onderhoudsvriendelijke laminaat.
Dakafwerking
Een groendak, bestaande uit een substraatlaag met sedumplantjes, zorgt voor een mooie natuurlijke uitstraling en buffert meteen ook een deel van het regenwater. Bij hevige onweersbuien helpt het zo het aantal liter regenwater dat naar de riolering stroomt af te vlakken.
Een groendak kan je perfect achteraf leggen, maar hou er wel rekening mee dat je dakdichting en afvoerstelsel erop voorzien moeten zijn. Denk je aan een groendak, dan vertel je dit best al in de ontwerpfase aan je architect.
Tuinontwerp
De tuin? Die is strak en sober ontworpen met veel groen en strategisch geplaatste bomen. De verharding bestaat uit volkeramische tegels op het terras en betondallen langs de zij- en voorgevel waartussen grind voorzien werd. Hetzelfde grind kom je ook op de oprit vooraan tegen: door de plaatsing in honingraatmatten bekomen we een stabiele en waterdoorlatende opbouw.
Maak een afspraak
Wil je graag een persoonlijke rondleiding in deze kijkwoning?
Concrete bouwplannen of advies nodig?
Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.