Image

Hoe zit het met de geluidsisolatie bij houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is een ideale bouwmethode om tot een lage-energiewoning te komen. Maar scoort een houtskeletwoning ook goed op het vlak van akoestische isolatie? Zeer zeker, zo blijkt, want de houtskeletwoningen van Dewaele Woningbouw halen alle akoestische isolatienormen.

Geluidsisolatie, wat is de norm?

Woningen in houtskeletbouw voldoen perfect aan de akoestische criteria voor woongebouwen van de Belgische norm NBN S01-400-1. Deze norm bepaalt de criteria voor de geluidsisolatie tussen de buitenomgeving en de woning, de akoestische isolatie tussen gebouwen onderling en binnen de woning zelf.

De eisen hebben betrekking op de lucht- en contactgeluidsisolatie, de gevelisolatie, het lawaai dat wordt veroorzaakt door technische installaties en leidingen en de nagalmbeheersing in specifieke ruimtes.

Akoestisch comfort bij houtskeletbouw

De houtskeletbouwwoningen van Dewaele Woningbouw halen probleemloos de doelstellingen uit de bouwakoestische norm. Dat de constructies van Dewaele Woningbouw opvallend goed scoren op het vlak van akoestische isolatie, komt door een combinatie van de juiste materialen en de goede luchtdichtheid van de woningen die volgens deze bouwmethode worden gebouwd.

Akoestisch geïsoleerde tussenvloeren

Ook de tussenvloeren scoren bijzonder goed op het vlak van akoestische isolatie. Bovenop de dragende beplating wordt namelijk een dunne laag (5 mm) dempend materiaal voorzien, met daarop een cementchape van 6 cm en helemaal bovenaan de vloerafwerking. Geluiden door bijvoorbeeld op hakken te wandelen of met een stoel te schuiven, worden op die manier gedempt. Ook de minerale wol tussen de balkenstructuur absorbeert een deel van de geluidsenergie.

Binnenwanden en scheidingsmuren

De binnenwanden van de woningen van Dewaele zijn uitstekend thermisch geïsoleerd, maar ze scoren ook akoestisch goed dankzij de combinatie van een massieve beplating en dempend isolatiemateriaal. Het is ook deze combinatie die de akoestische kwaliteiten bepaalt van scheidingsmuren tussen twee aanpalende houtskeletwoningen. Wanneer wij twee woningen naast elkaar bouwen, dan halen we dankzij de unieke wandsamenstelling bijzonder goede akoestische prestaties.

Image

Conclusie

Dankzij onze jarenlange ervaring, de juiste materialen en bijzondere aandacht voor uitvoeringsdetails scoren onze houtskeletwoning bijzonder goed op het vlak van zowel thermische als akoestische isolatie.

 

Wil jij ook op beide oren slapen wanneer het op geluidsisolatie aankomt? Contacteer onze experten of bezoek een van onze kijkwoningen.

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image