Image

Houtskeletbouw: het duurzaamste bouwsysteem

Strengere normen, energieschaarste, stijgende brandstofprijzen... Duurzaam bouwen is meer dan ooit aan de orde. Maar hoe duurzaam is houtskeletbouw?

Hout, duurzaam basismateriaal

De basis van houtskeletbouw is uiteraard hout. Dat is al een duurzame grondstof op zich. Hout is natuurlijk, milieuvriendelijk, hernieuwbaar én recycleerbaar. Wij gebruiken bovendien hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, waar de om te hakken bomen zorgvuldig geselecteerd worden en daarna nieuwe exemplaren aangeplant worden. Daarom is er geen risico op uitputting, in tegenstelling tot de klei die ontgonnen moet worden voor de productie van bakstenen.

Energiezuinig productieproces

De productie van de houten onderdelen voor een houtskeletbouw vraagt maar weinig energie. Om een houten balk te maken, is bijvoorbeeld vijf keer minder energie nodig dan voor de productie van een betonbalk met vergelijkbare technische eigenschappen. Van alle bouwmaterialen heeft hout ook het minste energie nodig voor het transport.

Perfecte combinatie met isolatie

Hout isoleert beter dan beton en baksteen. De BEN-normen kunnen dus vlotter worden gehaald. Bovendien bieden de wanden van een houtskeletwoning meer mogelijkheden om maximaal te isoleren (zo ziet een houtskeletbouwwand eruit). Doordat er niet alleen isolatie in de spouw zit, maar ook al in de wanden zelf, heeft de totale wand een veel betere isolatiewaarde dan een traditionele spouwmuur van dezelfde dikte.

Voor eenzelfde thermische prestatie kunnen houtskeletmuren dus dunner zijn. Op die manier win je aan bewoonbare oppervlakte.

Ook de verdiepingsvloeren zijn gemakkelijk te isoleren, zodat de warmte niet naar boven ontsnapt.

Lange levensduur

Een houtskeletwoning die doordacht ontworpen is en goed preventief beschermd wordt, gaat even lang mee als een woning uit baksteen of beton.

Hout is recycleerbaar

Op het einde van hun levensduur kunnen houttoepassingen gemakkelijk gerecycleerd worden. Als osb- en mdf-platen bijvoorbeeld, of als brandstof voor verwarming.

Interesse?

Benieuwd naar alle mogelijkheden en troeven van duurzame houtskeletbouw? 

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image