Image

Bouwen met respect voor het klimaat? Ja, dat kan!

Het klimaat is meer dan ooit ‘hot’ topic. Letterlijk, want vandaag kan niemand nog om de opwarming van de aarde heen. De toename van broeikasgassen zoals CO2 in de atmosfeer is één van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering. En daar zijn wij allemaal verantwoordelijk voor. Een van de oplossingen om de CO2-uitstoot te verlagen en de bijhorende impact op het klimaat te verkleinen, ligt voor de hand: meer bouwen met hout!

Doelstellingen 2030

Tegen 2030 moet de CO2-uitstoot met 35 procent omlaag om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Bij Dewaele Woningbouw dragen we alvast ons steentje bij door in grote mate met hout te bouwen. Het is een van de eenvoudigste en meest doeltreffende manieren om de CO2-uitstoot te beperken.

Bouwen met aandacht voor het klimaat? 

Houtskeletbouw is om heel veel redenen de beste keuze voor onze planeet en voor onszelf. We leggen ze hieronder een voor een uit.

Hout geeft zuurstof

Hout is een hernieuwbare en veelzijdige grondstof die, letterlijk én figuurlijk, zuurstof geeft aan onze omgeving. 

Eerst en vooral aan het milieu, want bossen zijn de groene longen van onze planeet die CO2 uit de atmosfeer halen en zuurstof afgeven. Door te kiezen voor duurzaam geproduceerd hout, dragen we mee bij aan het behoud van de longen van onze wereld.

Hout geeft ook zuurstof aan onze toekomst, want hout kan gerecycleerd worden waardoor een groot volume aan koolstof voor lange tijd opgeslagen blijft. Tot slot geeft hout ook zuurstof aan de creativiteit van architecten en ontwerpers: het is sterk, mooi en warm en energie-efficiënt.

Image

Hout is ecologisch

Door hout te gebruiken, beperken we de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer met twee ton CO2 per m3 hout. 

Een paar cijfers die voor zich spreken:

  • Wanneer we in Europa jaarlijks 4 procent meer hout gebruiken, realiseren we een bijkomende CO2-opslag van 150 miljoen ton per jaar.
  • Bouwen we in heel Europa 10 procent meer houten (lage energie-) woningen, dan halen we al 25 procent van de Kyoto-doelstellingen voor de reductie van CO2-emissies.
  • Om hout te verwerken tot producten voor de bouw en het interieur heb je maar liefst 30 procent minder energie nodig dan bij andere grondstoffen.
Image

Hout is energie-efficiënt

Houtconstructies bieden een hoge thermische isolatiewaarde en absorberen storende geluiden van buiten en binnen. Al van bij de productie van een woning in houtskelet worden de nodige uitsparingen voor de isolatie voorzien. Bij Dewaele maken we trouwens gebruik van hoogwaardige prefabwanden en kwalitatieve houtstructuren die resulteren in een bijna perfecte isolatie: we isoleren niet alleen in de spouw, maar ook in de wanden zelf. Zo bereik je snel de gewenste temperatuur én het wettelijk vereiste E-peil.

Image

Hout is goed voor de gezondheid

Omdat hout voor een natuurlijke vochtregeling zorgt en sneller opwarmt, kenmerken woningen in houtskeletbouw zich ook door een aangenaam en gezond binnenklimaat, lagere stookkosten en een sterk verminderde condensatie.

Hout is brandveilig

Hout is een materiaal dat lang standhoudt bij brand, maar houtskeletbouw bevat ook nog eens brandvertragende materialen. Zo toonde een test aan dat de woningen van Dewaele maar liefst twee keer langer weerstand bieden tegen brand dan de norm.

Hout is mooi

Hout oogt elegant en natuurlijk en inspireert vormgevers, ingenieurs, architecten... voor nieuwe, energieneutrale bouwconcepten. In elke bouw- of interieurstijl, van trendy tot klassiek. Het is ook nog eens een licht materiaal dat makkelijk te verwerken en te plaatsen is. 

Image

Conclusie

Bouwen in hout biedt voordelen voor het klimaat en vermindert de CO2-uitstoot, maar het is ook interessant voor je portemonnee. Kiezen voor hout is dan ook zowel op korte als lange termijn een duurzame keuze. 

Dat hout hoopvolle oplossingen biedt voor wereldwijde uitdagingen lees je ook op houtdenatuurlijkekeuze.be

Heb je bouwplannen en wil je vrijblijvend advies? Maak een afspraak met onze bouwexperten.

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image