Toekomstgericht wonen in Kortrijk

Alle voordelen van houtskeletbouw in één woning

Deze realisatie in Kortrijk zet de voordelen van houtskeletbouw duidelijk in de verf: een snel bouwproces, architecturale vrijheid en een optimale isolatie. Pieter Devos van Dewaele Woningbouw: “We zijn bijzonder trots op de energetische prestaties. De behaalde EPB-score van -10 is het resultaat van het compacte ontwerp en een optimale isolatie, te danken aan onze specifieke wandopbouw. Omdat de bewoners grote raampartijen wilden, integreerden we doekzonnewering achter de gevelsteen. Onzichtbaar, maar heel efficiënt om oververhitting in de zomer tegen te gaan.”

Grote overkragingen als extra uitdaging

Zowel aan de straatzijde als achteraan aan de woning zorgen grote overkragingen voor schaduw in de zomer of bescherming bij regenweer. Een uitdaging, maar de woning kon dankzij de voormontage van de constructieonderdelen in de fabriek toch in nauwelijks een week opgetrokken worden.

Lichtrijke woonruimtes op elk verdiep

De bewoners hadden één belangrijke wens: openheid, lichtinval en privacy. Op de benedenverdieping brengt een ruime inkomhal ons naar de zitruimte met aanpalend eetgedeelte. Hier bieden grote ramen een mooi zicht op de tuin en zorgen ze voor voldoende contact met het straatgebeuren. Naast de eetruimte bevindt zich de open keuken met royaal kookeiland, een ruime koelcel en een bijkeuken met extra bergruimte.

Op de bovenverdieping, die via de trap of huislift bereikbaar is, vinden we een indrukwekkend trappenhuis met glazen balustrade, de master bedroom met aanpalende dressing en badkamer, 3 slaapkamers, een vierde toilet en een leefruimte met alle sanitaire voorzieningen.

Flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden

In deze strakke en compacte woning werd niet alleen rekening gehouden met het hedendaags wooncomfort en de energetische prestaties, maar ook met de toekomstige noden van de bewoners. Deze bouwheren wisten na enkele eerdere bouwprojecten namelijk wat ze wilden en konden hun verlangens perfect formuleren tijdens een eerste kennismaking met Dewaele Woningbouw. Zo kan de bureauruimte op het gelijkvloers later ingericht worden tot slaapkamer en is er op de bovenverdieping een volwaardige woonruimte voorzien voor externe familieleden. Verder is er een rolstoeltoegankelijke huislift die de 3 niveaus bedient.

Energiezuinige technieken en opmerkelijke EPB-score

Met een EPB-score van maar liefst -10 is deze woning meer dan energieneutraal waardoor ze geen energie verbruikt, maar net energie opwekt. Dit is mogelijk dankzij de doorgedreven isolatie, een geavanceerd en gecombineerd systeem voor koelen, verwarmen en verluchten, een lucht/lucht warmtepomp en fotovoltaïsche zonnepanelen. Een zonneboiler zorgt voor warm water.

Meer weten over deze realisatie? Bekijk onze reportage op Home Sweet Home of neem contact op met onze bouwadviseurs.

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image