Gedurfde houtskeletbouw in Eghezée

Geen ramen vooraan
Zonnepanelen
Twee volumes dwars op elkaar
Vloerverwarming
Gevel in crepi en baksteen

Houtskeletbouw: ook geschikt voor een complexe structuur

De eigenaars van deze moderne woning in Eghezée waren het over één ding eens: ze wilden een woning in houtskeletbouw. En het was vooral belangrijk dat hun bouwpartner zich kon vinden in het gedurfde ontwerp.

“Ons huis bestaat uit twee rechthoekige volumes die op elkaar staan. Dewaele Woningbouw was eigenlijk de enige die daar geen probleem van maakte. Bij andere houtskeletbouwbedrijven merkten we toch een zekere twijfel.”

Makkelijke materiaalkeuze

De moderne en hedendaagse woning valt op in het straatbeeld en trekt nieuwsgierige voorbijgangers aan. “Hier bellen wel vaker mensen aan die komen vragen wie ons huis gebouwd heeft. De naam Dewaele Woningbouw hebben we dus al meer dan één keer doorgegeven.”

Het volume op straatniveau is afgewerkt in een klassieke, donkerbruine baksteen. Het dwarse volume erboven kreeg een gevel in witte crepi. Voor de ramen koos het gezin voor zwart aluminium. “Ook dat is makkelijk aan Dewaele Woningbouw: ze komen niet af met 101 opties. Voor het zwarte aluminium hadden we twee opties. Dat vonden we niet erg, want zo ging alles sneller vooruit.”

Geen ramen

Opvallend is de strakke voorgevel zonder ramen. Maar de grote raampartijen achteraan – met zicht op de groene omgeving van Eghezée – maken dit ruimschoots goed. Een bewuste keuze, want privacy was voor dit gezin een absolute prioriteit. “Ja, we wilden vooral rustig en afgeschermd zitten. Binnen kozen we wel voor openheid: één grote leefruimte met een keuken en woonkamer die met elkaar verbonden zijn. Ook de tuin is voor ons een deel van de woning.” Het leven in dit huis speelt zich dus vooral aan de achterkant af.

Als alternatief voor de houten binnentrap die Dewaele Woningbouw normaal in hun eigen atelier produceert, koos het koppel voor een witte metalen trap. Dat kon perfect: samen zochten én vonden ze de geschikte metaalbewerkers.

Geen passief huis, wél energiezuinig

“We wilden geen passief huis omdat we nog graag een raam openzetten. Een huis moet ademen. Maar toch hebben we een energiezuinig huis. Zeker in vergelijking met waar we woonden. Onze energiefactuur ligt gevoelig lager.”

Dit nieuwe huis is voorzien van zonnepanelen en binnen kozen de eigenaars overal voor vloerverwarming. Simpelweg omdat ze geen radiatoren in huis wilden. “Ja, en natuurlijk is ons huis goed geïsoleerd dankzij de houtskeletstructuur. Het is hier niet koud in de winter, niet te warm in de zomer. En dat is zalig.”

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image