Duurzaam bouwen in Wetteren

Energieneutraal
Zonnepanelen
Vloerverwarming
Buitenschrijnwerk in aluminium
Ventilatiesysteem D

Energieneutraal bouwen

De eigenaars van deze strakke nieuwbouw in Wetteren moesten niet lang nadenken over hun bouwmethode. Ze wilden een energiezuinige woning en dus lag de keuze voor houtskeletbouw eigenlijk al zo goed als vast. En dat de woning weinig energie verbruikt, is wel het minste dat je kan zeggen: de woning heeft een berekend E-peil van -7 en is daardoor energieneutraal. Dat wil zeggen dat de woning meer energie produceert dan dat ze verbruikt.

Compacte bouwschil

Ook de compacte bouwschil draagt bij tot het lage energieverbruik. De woning verliest enerzijds minder energie door de strakke en kubistische bouwvorm, maar anderzijds verbruikt ze ook gewoon minder energie. Enkel het terras vormt een uitzondering op de strakke vorm: dat ligt vooraan op de eerste verdieping en zorgt voor extra lichtinval in de woning. Op de buitengevel combineerde de architect een klassieke witte crepi met buitenschrijnwerk in zwart aluminium. De voordeur en garagepoort zijn subtiel weggewerkt in een accentwand in hetzelfde zwarte aluminium.

Architecturale vrijheid met houtskeletbouw

Strak en modern bouwen mét houtskeletbouw? De foto’s bewijzen dat het kan. En het is precies die vrije keuze in afwerking die de eigenaars ook belangrijk vonden. “Van in het begin was duidelijk dat Dewaele Woningbouw algemeen een hoge kwaliteit nastreeft. Met een duidelijk lastenboek en afspraken die iédereen naleeft. Zo hebben we het graag.”

Doordachte technieken

Tot slot: welke ingrepen maken deze woning nu precies energieneutraal? Eerst en vooral zijn er de warmtepomp (lucht-water), zonnepanelen en vloerverwarming.

Maar de eigenaars kozen ook voor een constante aanvoer van verse lucht met een ventilatiesysteem D. En dankzij de ledverlichting in en rond het huis konden ze ook daar het energieverbruik nog extra doen dalen. Het lijkt een detail, maar als je energieneutraal wil wonen, zijn het net de details die het ‘m doen.

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image