Image
Regenwaterput voor waterrecuperatie van een nieuwbouwwoning

Verplichte installatie van regenwaterput en wadi bij nieuwbouw

Regenwater opvangen, infiltreren en hergebruiken ... je kan er niet omheen wanneer je bouwt of renoveert. Sinds 2023 is er een nieuwe hemelwaterverordening die de regels nog wat aanscherpt. Wat dit concreet betekent voor iedereen die bouwt en wat de voorwaarden zijn, leggen we je graag uit.

Elke druppel telt: het belang van duurzaam regenwaterbeheer

Verstandig omgaan met regenwater is de norm, hemelwater zomaar afvoeren naar de riolering is uitgesloten. Aan de hand van enkele maatregelen zoals grotere regenwaterputten en meer infiltratiemogelijkheden wil men Vlaanderen wapenen tegen periodes van extreme droogte of zware overstromingen. En iedereen doet mee. Toch wie bouwt of verbouwt. Wat kan je doen? Of beter: wat moet je doen?

1. Wadi: natuurlijke infiltratie van hemelwater

De nieuwe verordening schrijft voor dat overtollig regenwater via een wadi, ofwel ‘waterafvoer door infiltratie’, wordt afgevoerd. Dit is een natuurlijke verlaging in de tuin waar de overloop van de regenwaterput naartoe stroomt en zo vermijdt dat er plots of veel water in de publieke riolering terecht zou komen. Daarenboven worden op die manier de grondreserves langzaam aangevuld. Ideaal wanneer lange, droge periodes meer en meer afwisselen met veel regen op korte tijd.

De wadi wordt meestal voorzien van planten die goed tegen water kunnen, en kan ondiep of net dieper zijn zoals een bekken of gracht. Wat het ook is, het principe is altijd hetzelfde: de overloop van je regenwaterput wordt afgevoerd naar de wadi zodat het water langzaam in de grond kan dringen.

  • Grootte: de infiltratieoppervlakte bedraagt min. 4 m2 per 100 m2 aangesloten verharding.
  • Locatie: hou rekening met het natuurlijke terrein en de stroom van regenwater. Je plaatst een wadi het best op minimaal 3 meter van je huis.
  • Waterdoorlatende bodem: creëer een waterdoorlatende bodem met geschikte materialen zoals grind en zand. 
Image
Regenwaterput voor waterrecuperatie van een nieuwbouwwoning

2. Regenwaterput: groter volume

Een van de meest duurzame investeringen is een regenwaterput. Zo kan je het regenwater dat je erin opvangt, hergebruiken om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen of om de auto te wassen. Op die manier kan je tot maar liefst de helft op je waterfactuur besparen én leg je geen beslag op schaarse drinkwatervoorraden tijdens droge periodes.

Hoe groot moet de regenwaterput zijn?

De minimale volumes van regenwaterputten worden opgetrokken. Hier geldt: hoe groter het dak, hoe meer regenwater je kan opvangen en hoe groter de regenwaterput. Is je dak groter dan 80 m2, dan moet je een regenwaterput van minstens 7.500 liter voorzien. Bij een dak van meer dan 120 m2, is een put van minstens 10.000 liter verplicht.

Daarbij moet het opgevangen regenwater maximaal hergebruikt worden voor toepassingen waar geen drinkwaterkwaliteit voor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan toiletspoeling, water voor de wasmachine en voor gebruik buiten.

Regenwaterpomp

Wil je regenwater hergebruiken, dan heb je een regenwaterpomp nodig die water uit de regenwaterput zuigt en dit vervolgens naar de gewenste aftappunten pompt. Dit kunnen dus toiletten zijn, maar ook de wasmachine en buitenkraan. Is er onvoldoende water in de regenput? Dan kan je de regenwaterput tijdelijk opnieuw aanvullen met leidingwater, maar een bypass waarbij je kan omschakelen van leiding- naar regenwater is niet toegestaan.

Image
Regenwaterpomp voor waterrecuperatie
TIP

Om het regenwater te kunnen gebruiken voor verschillende toepassingen, moet het goed gefilterd worden. Daarom raden wij een voorfilter aan én een 3-voudig filtersysteem dat een zeeffilter combineert met een fijnfilter en actieve koolstoffilter. Bovendien adviseren wij om de regenwaterpomp in de regenwaterput te plaatsen en niet in de bergruimte, omdat je op die manier geen last hebt van lawaaihinder telkens de pomp automatisch inschakelt.

3. Groendak: regenwater efficiënt en esthetisch beheren

Een andere manier om het water van een plat dak vertraagd af te voeren, is de plaatsing van een groendak. De substraten die deel uit maken van de opbouw van het groendak bufferen een deel van het regenwater waardoor het minder snel of plots door de regenafvoer gaat.

TIP

Hou er rekening mee dat het water dat afkomstig is van een groendak minder zuiver en helder is. Hierdoor is het minder geschikt om naar de regenwaterput te gaan en wordt dit dak dan rechtstreeks op de wadi aangesloten. Tenzij er een extra filtering of voorbehandeling gebeurt, of wanneer het slechts om een klein deel van de totale dakoppervlakte gaat.

Image
Groendak op nieuwbouwwoning voor waterrecuperatie
Concrete bouwplannen?

Vond je de ideale bouwgrond en wil je duurzaam en energiezuinig bouwen? Kom vroeg genoeg bij ons langs, onze bouwadviseurs denken nog vóór de bouw van je woning met je mee en geven praktische tips om het maximum uit je bouwplan, je budget en woonruimte te halen.

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image