Energiezuinig bouwen: enkele tips

Een essentieel onderdeel bij de aanvraag van je bouwvergunning is een EPB-studie. Die brengt de hele bouwschil in kaart en bepaalt de toekomstige energieprestatie van je nieuwe woning. Nu de EPB-normen jaar na jaar verstrengen, is het belangrijk om op de juiste manier stil te staan bij energiezuinig bouwen. Energiespecialist Luc Dedeyne zet de belangrijkste tips op een rij.

Bezint eer ge begint

Energiezuinig bouwen begint niet pas bij de oplevering van je woning, wel bij de eerste potloodtrekken van je architect. Daarom is de ontwerpfase zo belangrijk: een compacte woning met de juiste oriëntatie van leefruimtes en glaspartijen doet wonderen voor de energieprestatie.

De bouwschil is je beste belegging

Hoe beter je de volledige bouwschil isoleert en luchtdicht maakt, hoe hoger het wooncomfort. Isoleer bijvoorbeeld al in de wanden en denk aan de isolatie van het buitenschrijnwerk. Met een goeie luchtdichtheid van je woning vermijd je ook ongecontroleerde warmteverliezen. En dat voel je dan weer in je portemonnee.

Heb je goed nagedacht over de orïentatie van je woning? Is je bouwschil goed geïsoleerd? Heb je zonnewering geplaatst?

Doe aan zonbeheersing

Een woning die snel opwarmt in de winter, warmt ook snel op in de zomer. Zorg daarom voor een goeie zonnewering langs de buitenkant van je woning om oververhitting te voorkomen. Met een mechanische ventilatie verminder je ook wel de oververhitting, maar je pakt er de basis van het probleem niet mee aan.

Zorg voor slimme technieken

Heb je goed nagedacht over de orïentatie van je woning? Is je bouwschil goed geïsoleerd? Heb je zonnewering geplaatst? Denk dan ook aan extra technieken zoals een warmtepomp, een zonneboiler of hernieuwbare energie om het comfort in je woning nog verder te verbeteren.

Inspiratie nodig om energiezuinig te bouwen?

Kom onze kijkwoning bezoeken in De Pinte, een woning met E-peil 0. Of kom langs in onze kijkwoning in Werchter, een energiezuinige woning met E-peil 10. Ontdek er hoe je zonder zware bouwkundige ingrepen ook duurzaam kan bouwen. 

of download hieronder onze brochure:

download de brochure

Wand type 12
Wand type 12 • U-waarde = 0.168 W/m²K

1  -  Gevelsteen 100 mm
2  -  Kingspan K8 63 mm
3  -  Watervaste multiplex 15 mm
4  -  Houtskelet uit LVL 120 mm
5  -  Minerale wol 120 mm
6  -  Dampscherm
7  -  DuraGyp gipskartonplaat 15 mm

Wand type 18
Wand type 18 • U-waarde = 0.165 W/m²K

1  -  Gevelsteen 100 mm
2  -  Houtvezelplaat 60 mm
3  -  Houtskelet uit LVL 180 mm
4  -  Minerale wol 180 mm
5  -  Watervaste multiplex 15 mm
6  -  Leidingenspouw 38 mm
7  -  DuraGyp gipskartonplaat 15 mm

Onze realisaties

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!

Wat kunnen wij voor je doen? Stel ons jouw vraag, we helpen je met plezier verder.