Image
Moderne woning

Aan welke EPB-eisen moet je woning voldoen?

Wil je een nieuwe woning bouwen? Dan moet je rekening houden met de EPB-eisen, een aantal vastgelegde normen op het vlak van isolatie, ventilatie en energiezuinigheid. Die EPB-eisen worden steeds strenger, dit betekent dus ook dat je nieuwbouw steeds energiezuiniger moet worden. Welke EPB-waarden je precies moet behalen en hoe houtskeletbouw de normen van de EPB-regelgeving moeiteloos afvinkt, vind je in ons handig overzicht.

EPB-eisen: niet voor iedereen dezelfde

EPB-eisen, wat staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat, zijn in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat gebouwen energiezuiniger en comfortabeler worden. Heb je bouwplannen, dan is het van groot belang om de specifieke EPB-eisen voor jouw project te raadplegen. De EPB-waarden zijn namelijk niet voor alle gebouwen dezelfde, maar zijn afhankelijk van:

  • De locatie van het gebouw: de EPB-eisen verschillen in België van gewest tot gewest
  • De bestemming van het gebouw (wonen, winkelen, enz.)
  • De aard van de werken (nieuwbouw, renovatie, enz.)
  • De datum van de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning of melding

Belangrijk: het jaar waarin je een stedenbouwkundige vergunning aanvraagt, bepaalt de EPB-regelgeving. Dus niet het jaar waarin de vergunning wordt goedgekeurd.

Image
EPB-eisen voor een woning

EPB-regelgeving voor aanvragen in 2023 en 2024 in Vlaanderen

Om ervoor te zorgen dat elke woning tegen 2050 energiezuinig is, worden de opgelegde energienormen steeds strenger. Ook in 2023 en 2024. 

Nieuwe EPB-eisen voor aanvragen sinds 1 januari 2023 tot en met 31 december 2024: een overzicht.

  1. Verwarmingssysteem op lage temperatuur is verplicht
    Wanneer je kiest voor een centrale verwarming met water als afgiftemedium, is een verwarmingssysteem op lage temperatuur verplicht. Deze eis moet ervoor zorgen dat je nieuwbouw later zonder problemen kan overschakelen op een duurzame opwekker zoals een warmtepomp, ook wanneer je in tussentijd nog zou kiezen voor een hybride warmtepomp of gasketel. Bouw je met ons, dan hoef je je alvast geen zorgen te maken: sinds een aantal jaar voorzien wij standaard een warmtepomp in onze woningen.
  2. Hoger aandeel hernieuwbare energie
    Deze maatregel neemt nu al stappen naar het algemeen verbod op gasaansluitingen in nieuwbouw in 2025. Concreet: voor jouw nieuwbouwwoning wordt het minimumaandeel hernieuwbare energie opgetrokken naar minstens 25 kWh/m2. Hoe je hieraan voldoet? Kies voor zonnepanelen. Je voldoet zo moeiteloos aan deze eis, én het is de ideale oplossing in combinatie met een warmtepomp. Omdat je bovendien je energiebehoefte voor een groot deel zelf invult, levert je dat ook nog eens financieel voordeel op.
Image
Ventilatiesysteem om aan EPB-eisen te voldoen

Q-ZEN label in Wallonië

De Waalse tegenhanger van BEN-bouwen is Q-ZEN of Quasi Zéro ENergie. Wanneer je er bouwt, moet je sinds 2021 een energieverbruik hebben dat dicht bij nul ligt en moet je woning haar ecologische voetafdruk verkleinen door meer energie te produceren dan ze verbruikt.

Om het Q-ZEN label te behalen, moet je woning aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten de verschillende constructieonderdelen zoals het dak, muren, vloeren, ramen en deuren specifieke Umax-eisen halen, is een ventilatiesysteem dat aan de geldende normen voldoet verplicht, en moet je kiezen voor doorgedreven hernieuwbare energiebronnen. Het lijkt ingewikkeld, maar onze woningen voldoen aan alle criteria om ervoor te zorgen dat jouw toekomstige woning Q-ZEN gecertificeerd is. Meer zelfs, zo goed als al onze woningen halen de hoogste score: een energiescore A++!

Heb je bouwplannen in Wallonië of Frankrijk? Vraag een vrijblijvend gesprek met een van onze bouwadviseurs en krijg advies over de geldende EPB-eisen.

Hoe behaalt houtskeletbouw moeiteloos de EPB-waarden?

Wil je de opgelegde EPB-eisen moeiteloos halen? Dan is houtskeletbouw een goede keuze. Want terwijl een E-peil van E30 nodig is om bijna-energieneutraal (BEN) te bouwen, doen onze woningen in houtskeletbouw het veel beter: van energieneutraal met een E-peil 0 tot energiepositief met een negatief E-peil. Hoe? Dankzij een goede luchtdichtheid en een optimale isolatie in combinatie met energiezuinige technieken.

 

Benieuwd hoe we dit realiseren? Breng een bezoekje aan onze energieneutrale kijkwoning in De Pinte, maak kennis met energiezuinige technieken in Werchter of Saint-Denis-Bovesse, of laat je inspireren in onze energiepositieve kijkwoning in Casteau. Dankzij de combinatie van verwarming met een warmtepomp, ventilatiesysteem D met warmterecuperatie en zonnepanelen die meer elektriciteit opwekken dan er verbruikt wordt, behaalt deze woning een negatief E-peil.

Image
Energieneutrale kijkwoning in De Pinte

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image