Nieuws

Kijkwoning in De Pinte: luchtdicht bouwen in houtskeletbouw

Naast isolatie, klimaatcontrole en energiezuinige technieken zoals een warmtepomp is ook de luchtdichtheid een belangrijke parameter voor een gunstig E-peil. Dat je met enkele slimme ingrepen niet alleen energiezuinig, maar ook energieneutraal kan bouwen, bewijst onze houtskeletbouwwoning in De Pinte. 

De graad van luchtdichtheid weerspiegelt dikwijls de kwaliteit van de constructie. Daarom wordt bij elk bouwproject van Woningbouw Dewaele een luchtdichtheidsmeting uitgevoerd. Niet alleen omdat een goede luchtdichtheid een positief effect heeft op de energieprestatie, ook omwille van de andere voordelen van luchtdicht bouwen:

 • Voorkomt warmteverliezen en zorgt voor energiebesparingen
 • Zorgt voor een goede werking van een ventilatiesysteem
 • Een hoger akoestisch comfort dankzij het dempen van omgevingsgeluid
 • Geen tocht via luchtlekken
 • Een betere EPB-score geeft vaak recht op premies

Houtskeletbouw en luchtdichtheid

Met een doordachte opbouw van de wand, speciale folies en tape wordt extra aandacht besteed aan de luchtdichtheid van een woning in houtskeletbouw. Voor het beste resultaat moeten alle bouwelementen zo goed mogelijk op elkaar aansluiten, zo heeft onder andere de luchtdichte afwerking aan de ramen een belangrijke invloed. Dat houtskeletbouwwoningen in luchtdichtheidstesten vaak beter scoren dan traditionele woningen komt omdat veel aansluitingsdetails gedetailleerd uitgetekend worden.

Advies voor luchtdicht bouwen

Voor onze kijkwoning in De Pinte schakelden we Struktuur uit Deinze in, een studiebureau in de bouwsector dat professionele en particuliere klanten begeleidt op vlak van energie, veiligheid en bouwexpertise. 

Struktuur werd al van bij de ontwerpfase betrokken om op basis van de plannen een eerste simulatie van het K- en E-peil te maken. Het grote voordeel van een EPB-studie in deze fase van het bouwproject is dat eventuele bijsturingen relatief makkelijk en zonder een al te grote impact kunnen uitgevoerd worden. De kijkwoning in De Pinte scoorde meteen goed, door de toepassing van energiezuinige technieken zoals een warmtepomp, ventilatiesysteem D en extra zonnepanelen haalt de woning een E-peil van 0. Als je weet dat een E-peil van E30 pas in 2021 de norm is, is deze woning dus klaar voor de toekomst.

Luchtdichtheid meten met blowerdoortest

Luchtdichtheid is een belangrijke factor om de beoogde EPB-eisen te behalen. De energiedeskundigen van Struktuur voerden aan het eind van de ruwbouwfase een tussentijdse meting uit om bij de officiële meting een nog beter resultaat te halen. Die meting gebeurt aan de hand van een blowerdoortest of luchtdichtheidstest, een eenvoudige manier om eventuele luchtlekken aan het licht te brengen en om het E-peil te verlagen.

blowerdoortest

Is een luchtdichtheidsmeting verplicht?

Van zodra er een stedenbouwkundige vergunning is met tussenkomst van een architect, is een EPB-verslaggeving verplicht. De luchtdichtheid wordt dan ook gemeten, maar dit is eigenlijk niet verplicht.

In de kijkwoning in De Pinte zijn alle mogelijkheden van duurzaam bouwen toegepast en scoort het EPB-resultaat 30 punten beter dan de strengste EPB-norm van 2021. Dé blikvanger is dan ook een ultralage energiefactuur.

Wist je dat … 

Je voor een nieuwe energiezuinige woning een vermindering van de onroerende voorheffing kan krijgen? Het bedrag wordt bepaald door het E-peil, dat aanzienlijk lager moet zijn dan het E-peil dat sowieso gehaald moet worden. Een voorwaarde die onze kijkwoning in De Pinte met gemak haalt. De vermindering van de onroerende voorheffing wordt automatisch toegekend op je aanslagbiljet, je hoeft er zelf niets voor te doen.

Lees meer info en de voorwaarden voor de vermindering van onroerende voorheffing.

Wil je alle voordelen van deze energieneutrale kijkwoning van dichtbij bekijken? Maak een afspraak.

brochure downloaden

De Vlaamse sloop- en heropbouwkorting: hoe zit dat nu?

De slooppremie, ook wel de afbraakpremie genoemd, bestaat uit een bedrag van 7500 euro die je toegekend krijgt als je een oude woning afbreekt en daarop een nieuwbouwwoning zet. Deze premie is niet te verwarren met het verlaagde BTW-tarief van 6%, dat momenteel enkel van toepassing is in 32 Belgische steden.

Hoewel het de wens is van de Vlaamse regering om het gunsttarief van 6% door te voeren naar de rest van het land, is het aan de Federale Overheid om die maatregel goed te keuren. Om het bouwen van nieuwbouwwoningen intussen extra te stimuleren kan je nu een sloop- en heropbouwkorting ter waarde van 7500 euro verkrijgen. 

Nieuwbouw is een betere investering

Met de sloop- en heropbouwpremie is het terug aantrekkelijker om eerder voor een nieuwbouwwoning te kiezen, dan voor het renoveren van een bestaande woning. Renoveren is vaak een complex en duur proces, waarbij op lange termijn een nieuwbouwwoning een veel betere investering blijkt. Het is namelijk zo dat nieuwbouw sowieso aan de huidige normen moet voldoen, en daarom altijd een stapje voor zal zijn op gerenoveerde gebouwen. 

Houtskeletbouw is in dat opzicht tot het meest duurzame bouwsysteem. Niet alleen bestaat de constructie hoofdzakelijk uit ecologische materialen die tot 15 keer beter isoleren dan bakstenen, een houtskeletbouwwoning biedt ook meer ruimte om extra isolatie aan te brengen. 

Wacht niet te lang

Om in aanmerking te komen voor de sloopkorting volstaat het om een vergunning aan te vragen tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019. Wacht dus zeker niet te lang hiermee! Het tijdstip waarop je de stedenbouwkundige vergunning tot afbraak en wederopbouw ontvangt speelt evenwel geen rol. 

Let wel: dit is enkel van toepassing voor particulieren buiten de steden waar een verlaagd BTW-tarief van 6% geldt. Je kan de ruimte vrijgekomen door afbraak enkel benutten voor een privéwoning, niet voor een appartement of meerdere wooneenheden. 

Droom je van een warm en duurzaam nest? Dan is het nu hét uitgelezen moment om de knoop door te hakken! Vraag ons gerust om advies over de slooppremie voor het bouwen van een houtskeletwoning.

brochure downloaden

Het bouwproces van houtskeletbouw

Wie maakt mijn architecturaal plan op? Hoe lang duurt het om een woning in houtskeletbouw te monteren? Allemaal vragen waar wij een antwoord op geven. Het bouwproces van houtskeletbouw in 6 stappen.

1. Alles begint met een sterke voorbereiding 

Het bouwproces van houtskeletbouw start met de voorbereiding van je bouwproject. Verzamel eerst alle info mbt het terrein (afemtingen, voorschriften, grondonderzoek) en mbt je bouwwensen (ruimteverdeling, oppervlaktes, bouwstijl,…).
Beschik je zelf reeds een architecturaal plan van jouw droomwoning? Dan maken wij voor jou een offerte op op basis van jouw plan.

Nog geen plan? Geen nood, wij brengen je graag in contact met een onafhankelijke architect, zodat ook jij jouw droomwoning kan visualiseren. Hierbij bezorgen we je ook een offerte zodat je een duidelijk beeld krijgt over de kostprijs van je toekomstige houtskeletbouwwoning. Bekijk hier hoeveel een houtskeletbouw kost.

Bij Dewaele Houtskeletbouw kan je trouwens ook kiezen voor een volledig afgewerkte woning. In dit geval nemen we de bouw en afwerking uit handen, zodat jij je kan focussen op andere zaken. 

Het is vooral belangrijk om al in ontwerpfaze de woning te laten doorrekenen door Dewaele, zo heb je geen verrassingen over het budget als de bouwvergunning er is.

Van zodra de offerte is goedgekeurd, stellen we een aannemingsovereenkomst op. Daarin worden alle afspraken mbt de bouw van de woning vastgelegd. De prijs wordt vastgelegd, de gekozen materialen en zelfs al de uitvoeringstermijn.

Na ondertekening van de aannemingsovereenkomst en na het bekomen van de vergunning maakt ons tekenbureau een zogenaamde productietekening op, waarop alle exacte werfmaten en elke te gebruiken schroef of nagel vermeld staan. Ook ontvang je van ons een 3D-tekening op basis van deze productietekening. Zo krijg je een helder beeld van hoe de houtskeletwoning eruit zal zien!

2. Productie

Nadat alles netjes is voorbereid en er een akkoord is over de productietekeningen, volgt de productie van alle nodige bouwelementen. Alle elementen voor je houtskeletbouwwoning worden geproduceerd in ons atelier in Deerlijk.

●    We fabriceren de wanden, en isoleren die meteen. We transporteren die vervolgens in zo groot mogelijke elementen naar de werf. 
●    Verder worden de balken van de tussenvloeren en de platte daken computergestuurd verzaagd en voorzien van uitsparingen voor technieken of stalen balken.
●    De balken voor platte daken worden van de nodige helling voorzien voor afwatering. Ook de dakspanten worden volledig op voorhand geassembleerd.

Tijdens of voor de productie gaan de grondwerken al van start. Zo kunnen we meteen aan de slag van zodra de bouwelementen ter plaatse zijn. Door alles tot in de puntjes voor te bereiden, verliezen we geen tijd op de werf.

3. Montage

Eens de betonnen vloerplaat is uitgehard en alle bouwelementen beschikbaar zijn, beginnen we met de montage van je houtskeletbouw woning. Deze werken verlopen erg snel: na 5 à 8 dagen staat het houtskelet klaar! De ramen kunnen we er meteen in passen. Vervolgens gaat het zadel- of plat dak erop, en werken we keurig de gevel af.

Omdat houtskeletbouw een droge bouwwijze is, hoeft de constructie zelf niet uit te drogen. Zo kan je meteen met de binnenafwerking aanvangen. Bekijk hier landelijke en moderne realisaties. 

Wist je dat: de keukenbouwer in de meeste gevallen zelfs niet komt opmeten? Alles past zo perfect in elkaar dat we zuiver op de productieplannen kunnen werken. Handig en snel!

4. Technieken

Eens de constructie op punt staat vatten we de technieken aan. Hierbij plaatsen we nauwgezet alle nodige leidingen voor elektriciteit, verwarming, sanitair en ventilatie.

5. Binnenwerken

In dit stadium brengen we de gekozen vloer aan - parket, laminaat of tegel. Tijdens de pleisterwerken vlakken we de oneffenheden uit, zetten we alle naden vlak, en voorzien we de hoeken van versterkingsprofielen.

Vervolgens is het binnenschrijnwerk aan de beurt. Het schrijnwerk vervaardigen we volledig binnen ons eigen atelier. Eens alle deuren en trappen voorhanden zijn, passen onze ervaren vakmannen die zorgvuldig in het interieur.

6. Afwerking

Zo, het grootste deel van het bouwproces van jouw houtskeletbouw is achter rug. Rest enkel nog de finale afwerking van de technieken, zoals het plaatsen van lichtschakelaars, sanitaire toestellen… en klaar!

Tot slot

De gemiddelde uitvoeringstermijn van dit hele bouwproces van uw houtskeletbouw woning bedraagt 100 werkdagen (5 maanden), maar hou zeker rekening met verlofperiodes en het weerverlet.

 
Contacteer onze houtskeletbouw experten voor meer informatie of bezoek één van onze kijkwoningen in Deerlijk, Saint-Denis-Bovesse of Werchter.

Ontdek hier de doorsnee van een houtskeletbouw wand.

Wat zijn de interieurtrends voor 2019?

Binnenkort een nieuw jaar én nieuwe trends. Ook voor de inrichting van je thuis. Heb jij bouw- of renovatieplannen? Dan is het hoog tijd om vooruit te blikken naar de interieur- en woontrends voor 2019. Welke blijven en wat is nieuw? Wat worden dé interieurkleuren of -materialen? En wat mag zeker niet ontbreken? 

Pure structuren en authenticiteit

Op social media zie je tegenwoordig alleen maar ‘het perfecte plaatje’, maar in 2019 doen we het anders. Als tegenreactie op die perfectie gaan we voor echtheid, puurheid en vergankelijkheid. Je ziet dan vooral designs met grove structuren, natuurlijke patronen en materialen zoals onbewerkt hout, natuursteen en marmer.

Ook in decoraties kan je alles combineren: wafelstructuren, honingraatpatronen en gebakken materialen gaan perfect samen met de basiskleuren zwart, wit en bruin én met warme tinten als okergeel, honing en terracotta. Een strakke gietvloer in een neutrale, koele kleur werkt het plaatje af. 

Terug naar de natuur

natuurlijke elementen interieur  interieur natuur

           Wil je rust creëren, zorg dan voor een verbinding met de natuur. De trend van botanisch en groen wonen keert opnieuw terug. Denk aan kleurrijke prints, natuurlijke materialen als wol, rotan en bamboe en aan een overvloed aan planten. De basiskleur is groen, die is makkelijk te matchen met grijs en blauwtinten, maar ook andere aardse kleuren in combinatie met poedertinten als zachtroze en zandkleur ga je vaker zien. Rotanmeubels, ingelijste bladeren, vintage items en glazen flessen zijn populaire deco-items. Gebruik groene planten als accessoire, met deze urban jungle trend maak je een echt statement in je interieur. 

Contrasten trekken elkaar aan

contrast vloer contrast structuren

Het werk, sociaal leven, sport en vrije tijd … we multitasken op elk vlak en dit leidt vaak tot tegenpolen. Ook in ons interieur komt een mix van contrasten voor. Denk aan rond en vierkant, koele en warme tinten, mat en glanzend, zacht en ruw. Ovalen vloerkleed en een rechthoekige tafel, blauw en oranje, rotan en velours, linnen en bamboe. Ook vloekende kleuren en verschillende prints worden naast elkaar gecombineerd. Zoek je grenzen op en creëer zo een eclectisch en eigenzinnig interieur.

Warme kleuren met pit

interieurtrends warme kleuren warme kleuren interieur

Om maar meteen met de kleur in huis te vallen: in 2019 geven donkerpaars, mosterdgeel, donkere bruintinten, blauw, goud en pastel je woning kleur. Bij de pasteltinten maakt zoetroze plaats voor lila en peach, maar ook terra peach is een kleur die we meer gaan zien. Deze kleur wordt dan gecombineerd met materialen als brons en koper. Wil je kleuren combineren, dan mag het allemaal wat gewaagder. Donkerpaars, velvetblauw en beigetinten zijn hierbij verrassende winnaars. 

Heb je bouwplannen en wil je inspiratie? Breng een bezoekje aan een van onze kijkwonigen.
 

download onze brochure

Populariteit houtbouw blijft stijgen

Uit een rondvraag uitgevoerd door Hout Info Bois samen met het Office
Économique Wallon du Bois blijkt dat het aantal nieuwe houtbouwwoningen een opmerkelijke stijging kent. Ook zijn er sinds 2011 dubbel zoveel bedrijven die met houtbouw aan de slag willen gaan!

Vooral in 2016 was er een fenomenale piek in het aantal houtbouwwoningen. Tegenover 2011 tekende zich een stijging af van meer dan 30% om precies te zijn. Zo maakten houtskeletwoningen voor 9% deel uit van alle nieuwbouwprojecten. Vooral in Vlaanderen is de groeiende populariteit van houtbouw opvallend. De stijgende trend zet zich echter in beide landsdelen door. 

De cijfers tonen ook duidelijk aan dat houtbouwbedrijven zich steeds meer op houtbouw focussen, waarbij dit voorheen slechts een onderdeel was van bredere schrijnwerk-activiteiten. 

Het volledige dossier met alle cijfers en details kan je raadplegen op houtinfobois.be.

Zelf nieuwsgierig naar de mogelijkheden van duurzame houtskeletbouw?

Geef ons een seintje, of vraag de brochure aan.

brochure aanvragen

4 soorten gevelbekleding voor je droomhuis

Hoewel houtskeletbouw de beste keuze voor duurzaam wonen is, hebben veel mensen het idee dat hier beperkingen aan zijn verbonden. Niets is minder waar. Neem nu bijvoorbeeld de gevelbekleding voor een houtskeletwoning. Daar heb je net zoveel mogelijkheden als bij een traditionele bouw.

Gevelstenen: tijdloze charme

gevelsteen als gevelbekleding

Laten we beginnen met een Vlaamse klassieker, de gevelsteen. Dit is de meest voorkomende gevelbekleding, zowel bij traditionele woningbouw als houtskeletbouw. Vooral de voegloze gevelstenen kennen een sterk stijgende trend. Een afwerking in gevelstenen is nog steeds erg populair door de uiteenlopende mogelijkheden. Van klassiek, modern tot rustiek; met gevelstenen bezorg je het perfecte accent aan je energiezuinige woning.

Bovendien heeft het toepassen van een gevelsteen bij houtskeletbouw extra voordelen tegenover traditionele bouw. Zo is voor het isoleren van een traditioneel gebouwde woning meer spouwruimte nodig dan bij een houtskeletwoning. Bij houtskeletbouw begint het isoleren namelijk al bij de compacte wandenopbouw. Hierdoor win je extra leefruimte zonder aan isolatiewaarde in te boeten!

Creatief met crepi

crepi als gevelbekleding

Het bouwen van een moderne woning met gevelbepleistering zit de laatste jaren opnieuw in de lift. Door de strakke uitstraling en talloze kleurmogelijkheden is deze gevelbekleding erg in trek voor nieuwbouwwoningen. Een extra Lotusan behandeling zorgt voor een groter waterafstotend vermogen en een gevel die veel langer schoon blijft.

Bij een houtskeletwoning plaatsen we het pleistermateriaal op een isolatieplaat. Daarbovenop komt er een met glasvezel versterkte wapeningslaag, en vervolgens een decoratieve afwerking voorzien van een korrel. Deze afwerkingslaag bestaat uit een soort korrel, wat het geheel zijn typische structuur geeft.

Ontgrendel je verbeelding met plaatmaterialen

plaatmaterialen

Je hebt ze ongetwijfeld al gezien: huizen of appartementen bekleed met platen in een buitengewone kleur of een stijlvol houtmotief. Plaatmateriaal gebruiken als gevelbekleding biedt heel wat voordelen. Zo zijn dit lichte materialen en zijn ze heel flexibel in gebruik. Één van de meest gevraagde plaatmaterialen is Trespa. Door het enorm aantal mogelijkheden aan kleuren, motieven én vormen vallen gebouwen met een gevel in dit materiaal meteen op.

Naast de esthetische factor spelen de technische voordelen een grote rol in de keuze voor Trespa-platen. Zo is de toplaag zo goed als ongevoelig voor weersomstandigheden, en laten de platen zich makkelijk reinigen.

Hart voor hout?

houten gevelbekleding

Een gevel afgewerkt met hout spreekt enorm tot de verbeelding. Gecombineerd met gevelstenen zorgt een houten gevelbekleding voor een warme, natuurlijke toets in het karakter van de woning. Populaire houtsoorten hierbij zijn ceder en padoek, maar ook thermisch veredelde houtsoorten zijn aan een sterke opmars bezig.

Zo is onze kijkwoning in De Pinte elegant afgewerkt met Thermo Ayous. Door de veredeling is deze tropische zachthoutsoort uitermate bestand tegen vocht, blijft het tientallen jaren onderhoudsvrij, en kent het een egale kleurevolutie.

Lichte materialen, forse voordelen

Gevelbekledingen in crepi, plaatmateriaal en hout hebben als voordeel dat ze de constructie van een overstekende verdieping of een luifel gevoelig vereenvoudigen. Deze materialen zijn erg licht, waardoor een stalen structuur in het metselwerk overbodig is. Iets waar je meteen ook op kan besparen!

Hoe ziet jouw droomgevel eruit?

Dit alles is slechts een greep uit de brede waaier aan mogelijkheden voor de gevelafwerking van je houtskeletwoning. Loop je zelf met een idee voor jouw ideale gevelbekleding, of ben je op zoek naar inspiratie?

Geef ons een seintje, dan tekenen we samen jouw droomgevel uit!

Een huis bouwen, hoe begin je eraan?

Een huis bouwen, het is een hele onderneming waarbij heel wat vragen opduiken. Hoe pak je het aan? Uit wat bestaat de kostprijs? En hoe bepaal je jouw budget? Omdat je meestal maar één keer in je leven een huis bouwt en het meteen goed wil doen, delen we een handig stappenplan voor een vlot bouwproces.

Fase 1: De voorbereiding

Welk budget heb je nodig om te bouwen?

Voor je naar de bank stapt, moet je weten hoeveel geld je nodig hebt. Maak een inventaris van je financiële middelen met eigen inbreng, eventueel de opbrengst van de verkoop van je huidige woning, financiële steun van familie … en bereken hoeveel je huis kan kosten.

Ga uit van een gemiddelde prijs van 1.150 à 1.250 euro per m2 (exclusief btw en architect) voor een huis met laag energieverbruik zoals houtskeletbouw, zonder buiteninrichting. Door je netto budget (exclusief btw en architect) door die prijs te delen krijg je het aantal vierkante meter dat je kan bouwen.

"Voor ons budget kregen we een strakke houtskeletbouwwoning die voorzien is van alle noodzakelijke energiezuinige ingrepen.” – Familie Verbruggen

Voorbeeld: Met een budget van 200.000 euro (exclusief btw en architect) kan je een woning plaatsen van ongeveer 160 m2. Afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp en de materiaalkeuzes haal je die prijs dan naar boven … of naar beneden.

Vind de ideale bouwgrond

Om een huis te bouwen heb je natuurlijk ook bouwgrond nodig. Hou er rekening mee dat dit een grote hap uit je budget neemt. De prijs van bouwgrond verschilt van gemeente tot gemeente en wordt vooral bepaald door de ligging en de bereikbaarheid.

Tip: Bekijk de gemiddelde bouwgrondprijs op de website van de FOD Economie.

Omdat je met een goede oriëntatie 10 tot 30 % kan besparen op je energieverbruik, ga je best ook na of je de woning naar het zuiden kan richten om maximaal van het zonlicht te genieten. Verlies hierbij ook de stedenbouwkundige voorschriften die de gemeente oplegt niet uit het oog, zo weet je of je jouw bouwplannen mag uitvoeren op het gekozen perceel. Ook een sondering is noodzakelijk om de draagkracht van de grond te kennen en de fundering te kunnen afstemmen op de woning die je wilt.

Het ontwerp van je droomhuis

De architect tekent je woning uit op basis van jouw wensen. Ga je voor een traditionele bouwmethode of kies je voor houtskeletbouw? Welke woonstijl past bij jou? Wil je een kelder, extra garage of dressing? Van zodra je een definitief ontwerp hebt, kan de architect de bouwvergunning aanvragen en de woning meer in detail uitwerken. Je kiest dan het type verwarming, het buitenschrijnwerk, de technische toestellen …

Fase 2: Het bouwen van je huis

Na alle voorbereidingen kan het echte werk beginnen. Je huis bouwen we in drie stappen:

Ruwbouw

Deze fase maakt gemiddeld 50 tot 70 % van de totale kostprijs uit en omvat alle werken van het uitgraven van de bouwput voor de funderingen en de rioleringsputten tot de opbouw- en metselwerken, voegwerken en eventuele andere gevelwerken.

Je kan kiezen om je huis te bouwen volgens de traditionele bouwtechniek, houtskeletbouw, staalstructuur of prefab betonstructuren. Traditioneel bouwen vraagt meer tijd en is afhankelijk van de weersomstandigheden, daarom moet je rekening houden met een mogelijks prijsverschil tussen de start en het einde van de werken.

Wil je duurzaam bouwen, dan is houtskeletbouw de beste oplossing. Je kiest het ontwerp en de materialen, het bouwbedrijf doet de rest. Een belangrijk voordeel is de snelle oplevering: de constructie van een woning uit houtskelet staat er al op tien werkdagen.

Dak en buitenschrijnwerk

Bij houtskeletbouw verloopt deze fase heel snel omdat de dakstructuur en het buitenschrijnwerk meteen meekomen met het houtskelet. Na de dakdichting is de woning voor 95 % wind- en waterdicht en kan meteen gestart worden met de volgende fase, de technieken en afwerking.

Techniek en afwerking

In deze stap is een duidelijke planning belangrijk, heel wat verschillende werkzaamheden volgen elkaar op: technieken, vloeren en binnenschrijnwerk.

Het is tijd om de ventilatie, verwarming, sanitair en elektriciteit aan te pakken. De elektricien en cv-installateur plaatsen alles wat in de muren moet worden weggewerkt. Ook ben je verplicht om in regel te zijn met de ventilatie-eisen, besteed dus voldoende aandacht aan een goede ventilatie. 

Pleisteren is hele klus, je moet namelijk rekening houden met droogtijden waardoor je de wanden niet onmiddellijk kan afwerken. Maar bij houtskeletbouw is dat helemaal niet het geval, want het is een droge bouwmethode waarbij enkel de naden en oneffenheden moeten worden weggewerkt.

Daarna kan je starten met vloeren. Kies een vloer volgens je smaak en budget, maar hou ook rekening met de duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid, slijtvastheid en het comfort. Als laatste wordt het binnenschrijnwerk geplaatst, je hoeft nu enkel nog te schilderen.

Fase 3: de oplevering

Wanneer een aannemer je huis bouwt, vindt er na de afwerking een oplevering plaats. Je krijgt dan de mogelijkheid om de werken te keuren en te controleren. Dit gebeurt tijdens een afspraak op de werf met de architect en de verantwoordelijke van het bouwbedrijf.

Op het moment van een voorlopige oplevering deel je eventuele zichtbare gebreken mee of geef je aan welke bepaalde werken nog moeten worden uitgevoerd. Dit wordt vastgelegd in een verslag. Laat je bijstaan door een architect en zorg voor een volledige voorlopige oplevering.

Heb je bouwplannen en wil je meer informatie? Neem contact op met onze experts, we helpen je graag verder.

Houtskeletbouw of traditioneel bouwen?

Droom je van een eigen huis en heb je concrete bouwplannen? Een van de eerste en belangrijkste beslissingen die je moet nemen is ongetwijfeld de bouwmethode. Kies je voor traditioneel bouwen met baksteen of ga je bouwen met houtskeletbouw? Met welke factoren moet je rekening houden? En vooral, welke bouwtechniek past bij jouw droomhuis?

We maken het je makkelijk en vergelijken beide bouwtechnieken: houtskeletbouw vs. traditioneel bouwen.

Bouwproces

Houtskelet is een snelle bouwmethode. De voorbereidingsperiode in het studiebureau en het atelier duurt iets langer dan traditioneel bouwen maar daartegenover staat dat het op de werf heel snel vooruit gaat. De wanden en vloeren worden namelijk op voorhand geproduceerd in het atelier volgens de plannen van een architect, de montage van deze houten constructie op de werf duurt maximaal tien dagen. Doordat deze wind- en waterdichte constructie geen vocht opneemt en omdat er tijdens het productie- en plaatsingsproces bijna geen water aan te pas komt, wordt de interieurafwerking niet vertraagd door uitdrogingsperiodes. Bij de klassieke woningbouw is dit wel het geval.

Het bouwproces bij houtskeletbouw is nauwelijks onderhevig aan de weersomstandigheden omdat het grootste deel van de productie in de werkplaats gebeurt. Ook de afwerking op de werf kan snel verlopen, drie droge dagen zijn voldoende om de ramen te plaatsen of de dakbedekking te leggen. Dit in tegenstelling tot traditioneel metselwerk, dat vertraging oploopt door regen of vrieskou.

Conclusie: Houtskeletbouw vraagt een iets langere voorbereidingstijd dan traditioneel bouwen, maar gaat op de werf een pak sneller vooruit.

Energiezuinig en duurzaam wonen

Wil je een duurzame woning? Dan maak je met houtskeletbouw de beste keuze. Hout is droog, licht, vochtregulerend en zeer milieuvriendelijk omdat het opnieuw aangeplant kan worden. Is het hout voorzien van een FSC of PEFC-label, dan weet je dat het uit een duurzaam beheerd bos komt.

Hout isoleert bovendien tot vijftien keer beter dan beton en de houten binnenstructuur biedt meer mogelijkheden om maximaal te isoleren. Isoleren begint al in de wanden zelf, en niet pas in de spouwmuur zoals bij een traditionele bouw. Thermische onderbrekingen, of koudebruggen, komen veel minder voor en dat betekent: minder stoken en een lagere energiefactuur.

Wat bij een hete zomer of ijskoude winter? Een gemetste woning hou je in de zomer iets langer koel, maar een houtskeletwoning koelt ’s nachts dan weer veel sneller af. In de winter is het makkelijker om een houtskeletwoning op te warmen, want bij een gemetst huis absorberen de muren de warmte voor de ruimte kan opwarmen.

Ook op vlak van geluidsisolatie scoort hout beter dan bakstenen. Steen weergalmt het geluid, hout dempt het en geeft rust. Door een zwevende chape aan te brengen op de verdiepingsvloeren, wordt het contactgeluid voldoende gedempt en extra akoestisch isolatiemateriaal in de spouwen voorkomt geluidshinder vanuit aanpalende kamers.

Conclusie: Houtskeletbouw is voor jou én voor het milieu de beste keuze.

Kostprijs

Voor je droomhuis heb je een bepaald budget ter beschikking. Houtskeletbouw kost ongeveer evenveel als klassiek bouwen, maar er zijn meer mogelijkheden om de prijs te drukken.

 • Tijdswinst: een houtskeletwoning is sneller klaar, je wint daarmee niet alleen op werkuren, maar je kan sneller verhuizen (en hoeft misschien minder lang te huren).
 • Lichte constructie: een houtskeletbouwwoning is minder zwaar dan een gemetste woning waardoor je niet snel aanpassingen moet doen bij een minder draagkrachtige grond.
 • Zelf bouwen: zelf isoleren of elektriciteitswerken uitvoeren? Houtskeletbouw is ideaal wanneer je zelf de handen uit de mouwen wil steken.
 • Gunstiger E-peil: tegen 2021 moet nieuwbouw in Vlaanderen beantwoorden aan de Europese energiestandaard. Een houtskeletbouw is beter te isoleren, je bespaart dus stookkosten en energie.

Conclusie: Op alle gebied besparen op je uitgaven? Kies voor houtskeletbouw. 

Architecturale vrijheid

Bouwen zonder beperkingen op architecturaal vlak? Dat kan, ook bij houtskeletbouw. Je kan kiezen uit verschillende materialen. De basis is natuurlijk het houtskelet, maar de gevelbekleding, het materiaal van de ramen, deuren en plinten … kan je vrij kiezen. Ook op vlak van bouwstijlen is alles mogelijk: van een strakke, moderne kubuswoning tot een charmante pastorijwoning, kies om het even welke stijl.

Je huis evolueert mee met je behoeften en levensstijl, waardoor je vroeg of laat wil verbouwen of uitbreiden. Ook dat is bij een houtskelet woning mogelijk. Kies voor een vormgeving op maat van je persoonlijke smaak, zo wordt je woning volledig je thuis.

Conclusie: Zowel voor de vormgeving als de afwerking zijn houtskeletbouw en het traditionele metselwerk aan elkaar gewaagd.

Wil je alles weten over bouwen met houtskeletbouw?

Ontdek alles over deze populaire bouwstijl in onze showroom of in een van onze kijkwoningen!

Zonnewering in je nieuwbouw: dit zijn de mogelijkheden

Buitenzonwering helpt je huis lekker koel houden op zwoele zomerdagen. En in de winter kan je toch ook van gratis zonnewarmte blijven genieten. Nieuwste trend? Kies voor buitenzonwering die naadloos geïntegreerd wordt in je architectuur. Zoals in onze kijkwoning in De Pinte.

Zonwering voorkomt oververhitting binnenshuis, belangrijk in nieuwbouw met een quasi perfecte isolatie. Maar ze isoleert ook je woning zodat je energie bespaart. Meer voordelen? Maak komaf met storende reflecties, verkleuring van je interieur of ongewenste pottenkijkers.

Binnenzonwering is een optie, maar buitenzonwering werkt beter en efficiënter. Waarom? Je houdt de zon tegen nog voor ze het glas bereikt.

Soorten zonwering

Overkapping of luifel

Een overkapping of luifel is een vaste constructie die deel uitmaakt van de architectuur van je huis. Het kan dus interessant zijn om van bij het ontwerp rekening te houden met zonwering door bijvoorbeeld een overkragende verdieping te voorzien, of een deel van je (plat) dak te laten doorschieten voorbij de ramen. Op die manier zet je de ramen tijdens de warmste dagen in de schaduw.

De overkapping of luifel vormt bovendien de ideale schuilplaats tijdens een lokale regenbui in de zomer. Maar ze beschermt je natuurlijk ook tegen de zon. Grote troef van de overkapping is de stevigheid.

Zonwerend glas

Bij grote glasoppervlakten aan de zuidkant wordt er vaak gekozen voor zonwerend glas. Het zonwerend glas laat het licht door maar houdt een deel van de warmtestraling van de zon tegen. Het voordeel? De prijs. Het nadeel? Je hebt elke dag van het jaar zonwering, dus ook op de dagen dat je liever de zon volop laat binnenkomen en dat er nog steeds een deel van de zonnewarmte binnenkomt. Bovendien wordt het natuurlijk daglicht altijd verkleurd door het zonwerend glas. Vandaar de opgang van screens.

Screens

Wil je puur genieten van het functionele van zonwering zonder aan esthetiek in te boeten? Screens kan je perfect integreren in de architectuur van je woning. De doekkast boven het raam en de zijgeleiders worden dan weggewerkt achter de gevelbekleding.

Troeven van screens?

 • Transparant van binnen naar buiten: visueel contact met je tuin blijft behouden
 • Regelbaar: je rolt de screens enkel naar beneden als je ze nodig hebt
 • Ruime keuze: kleur, transparantie (bijv. verduisterend doek in de slaapkamer), …
 • Windbestendig (tot 130 km/u) dankzij ritsprincipe in zijgeleiders
 • Gunstige invloed op het S-peil: tot 6 punten winst

Meer informatie over zonnewering en EPB lees je op Energiesparen.be.

Zonnewering in onze nieuwste kijkwoning

Onze nieuwste kijkwoning in De Pinte bereikt het ultieme E-peil 0, onder meer dankzij zonwerende buitenscreens van Renson. Aan de zijgevel (leefruimte) en aan de achtergevel (slaapkamer) werd de Fixscreen 100 Evo Slim geïnstalleerd. De doekkasten zijn volledig geïntegreerd in de architectuur van de woning en zijn dus quasi onzichtbaar. De zijgeleiders waarin de screens windbestendig op en neer lopen, zijn gedeeltelijk weggewerkt. De bediening gebeurt via het domoticasysteem ‘NIKO Home Control System’.

De achtergevel van onze kijkwoning in De Pinte is uitgerust met een luifel, als zonnewering voor het grote schuifraam aan de eetplaats.

Met je eigen ogen ontdekken hoe zonnewering in onze houtskeletbouw werkt? Of gewoon benieuwd hoe die er precies uitziet? Breng een bezoekje aan onze kijkwoning in De Pinte.

Welke soorten energie combineren in je nieuwbouw?

Je energieverbruik beperken, dat doe je in de eerste plaats door goed te isoleren. Maar ook de manier waarop je energie opwekt, speelt een grote rol. Vandaag installeer je energiezuinige toestellen zoals een warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler. Maar welke investeringen halen jouw E-peil nu echt naar beneden? En wat is de meest courante en interessante opstelling of combinatie?

5 types energiezuinige toestellen

1. Warmtepomp

De warmtepomp recupereert warmte uit de buitenlucht en geeft deze via een warmtewisselaar terug af in de woning. Meestal gebeurt dit door middel van vloerverwarming. Ze draait op elektrische stroom, maar door gebruik te maken van de warmte in de buitenlucht, krijg je 4 keer meer warmte terug dan stroom die je erin steekt.

Bij een warmtepomp spreken we over hernieuwbare energie omdat warmte in de buitenlucht er altijd zal zijn en daarenboven gratis is. De warmtepomp kan niet alleen instaan voor je verwarming, maar eveneens voor de productie van het sanitair warm water. Wil je volledig hernieuwbaar en energiezuinig werken? Wek de stroom voor de warmtepomp dan op via fotovoltaïsche panelen.

2. Zonneboiler

Een zonneboiler vangt zonne-energie op om sanitair water te verwarmen. Op het dak installeer je een zonnecollector en in de berging een boiler waar het warm water in opgeslagen wordt.

De zonneboiler recupereert de warmte van de zon en werkt dus heel energiezuinig. 1 vierkante meter bezonning komt overeen met 100 liter stookolie of 100 kubieke meter aardgas. Je verwarmt er 50 tot 70% van je water mee. Kostprijs van het toestel? Voor een goede 5000 euro haal je er één in huis, maar die investering verdien je snel terug.

3. Zonnepanelen

De klassieker onder de hernieuwbare energie. Een verzameling van zonnecellen zet het licht rechtstreeks om in energie. De opbrengst is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht en de oppervlakte van de panelen. Een paneel van 1 vierkante meter en 250 Wp produceert ongeveer 225 kWh per jaar. Zonnepanelen leveren tot 90% van de benodigde stroom in sommige huishoudens.

Grote voordeel is dat de prijs van zonnepanelen in de afgelopen jaren daalde. Daarom blijven ze ook populair. En ze zijn net zoals andere energiezuinige toestellen duurzaam en milieubewust.

4. Vloerverwarming

Altijd warme voeten, zelfs in putje winter? Dan installeer je best vloerverwarming. Concreet? Een netwerk van leidingen in de chape verwarmen de ruimte.

Voordelen? Je benut de muren optimaal en het systeem produceert 100% stralingswarmte. En dat is een stuk comfortabeler dan convectiewarmte omdat er geen luchtcirculatie is. Vloerverwarming vereist ook minder hoge keteltemperaturen waardoor je zuiniger stookt en het vergt weinig of geen onderhoud.

5. Huishoudelijke toestellen

Hoe zit het met het verbruik van je huishoudtoestellen? Koelkasten, vaatwasmachines, droogkasten, ovens, televisietoestellen, … Zorg dat je over de nieuwe generatie energiezuinige toestellen beschikt. Kijk naar het energielabel als je naar de winkel stapt. Klasse A betekent grote onderscheiding, klasse G is ronduit gebuisd.

Tip: kies een toestel met een madeliefje, het ecolabel van de Europese Unie. Met energiezuinige toestellen bespaar je heel wat op je energiefactuur.

Bezoek eens één van onze energiezuinige kijkwoningen of onze toonzaal!

Trends in energiezuinige combinaties

Wat is de meest courante opstelling? Welke keuzes maak je vandaag?

Tot twee jaar geleden was een combinatie van vloerverwarming met een condenserende gasketel het populairst. Maar door de verstrenging van de EPB-norm en de verplichting tot het gebruik van hernieuwbare energie kwam er een verschuiving naar warmtepompen en gasketels.

Vandaag kies je bij voorkeur voor een lucht-water-warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Op die manier beperk je voor een groot deel het verbruik van je warmtepomp. Kortom, je verwarmt je woning met zelfgeproduceerde elektriciteit.

Resultaat? Je E-peil zakt zienderogen, zelfs tot onder de E20 en E30. En dat is natuurlijk altijd goed nieuws, want dan kom je in aanmerking voor subsidies.

Ons advies? Installeer zeker vloerverwarming. Waarom? Het rendeert altijd, want het systeem werkt op lage temperatuur (via je warmtepomp). En je geniet natuurlijk ook van het extra comfort.

Meer weten over de voor- en nadelen van de energiezuinige toestellen? Op zoek naar de ideale combinatie voor jouw woning? Vraag persoonlijk advies aan onze experts en maak een afspraak.

PS: Ook welkom op één van onze 4 werven tijdens Open Wervendag (zondag 6 mei 2018).

Afspraak maken

Pinterest E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België