Nieuws

Wat is de prijs van houtskeletbouw: de prijs per m2

Omwille van de vele voordelen van houtskeletbouw, bouwt Dewaele Woningbouw uitsluitend volgens dit bouwsysteem. Een vraag die vaak gesteld wordt: Wat is de prijs van houtskeletbouw? Is het goedkoper of net duurder dan traditionele bouw?

Wat kost een woning bij Dewaele Woningbouw?

Het antwoord op die vraag is simpel: de prijs van een woning in houtskeletbouw ligt op hetzelfde prijsniveau als een traditioneel gebouwde woning, maar je krijgt er een pak voordelen extra bovenop:

 1. Beter geïsoleerd en luchtdicht
  Een woning in houtskeletbouw is voor dezelfde prijs beter geïsoleerd en luchtdicht gebouwd en is daarom een stuk energiezuiniger. Een belangrijke troef die je meteen voelt op je energierekening.
 2. Korte uitvoeringstijd
  Een efficiënt productieproces en snelle montage op de werf bepalen de relatief korte bouwtijd van een woning in houtskeletbouw. De uitvoeringstijd op de werf is korter omdat de montage van de ruwbouw slechts een goede week in beslag neemt en er meteen aan de technieken kan gestart worden. Ook het schrijnwerk wordt onmiddellijk geplaatst.
 3. Grondige voorbereiding
  Al vóór de bouw van je woning in houtskeletbouw denken we bij Dewaele met je mee. Met een sterke voorbereiding en grondige omschrijving van onder andere je materiaalkeuzes sta je niet voor verrassingen tijdens het bouwproces en hoef je je geen zorgen te maken over de duur en het budget.
 4. Ecologisch en licht bouwmateriaal
  Hout is naast duurzaam ook nog eens een licht bouwmateriaal. Dankzij het geringe gewicht is een lichte fundering voldoende en kunnen dure funderingswerken vermeden worden.

Hoe wordt de prijs van een woning in houtskeletbouw berekend?

Wanneer je bij Dewaele Woningbouw langskomt om je bouwplannen te bespreken, krijg je advies bij onder andere je materiaalkeuzes en alle mogelijkheden die een woning in houtskeletbouw je biedt. Gedurende het hele voortraject begeleidt een ervaren commercieel adviseur je en helpt hij om zoveel mogelijk zaken, van de keuze van de tegels tot de gevelsteen, vast te leggen.

TIP: Een goede voorbereiding is het begin van alles. Hoe vroeger je samenzit met de aannemer, hoe zekerder je kan zijn van je budget. Doe dit het liefst vóór het indienen van de bouwaanvraag, bepaalde kleine ingrepen aan het plan kunnen namelijk een grote invloed hebben op het budget.

Welke keuzes hebben de grootste invloed op de prijs?

 1. Type architectuur
  De belangrijkste factor die de prijs van je woning in houtskeletbouw grotendeels bepaalt, is de complexiteit van de architectuur en specifieke technische of esthetische details. Hoe moderner met grote raampartijen of hoe groter het volume met uitsparingen, hoe groter de invloed op de totaalprijs.
 2. Grootte van je huis
  Omdat bepaalde kosten bij een grote of kleine woning zo goed als dezelfde zijn, kan de prijs per m2 goedkoper zijn bij een groter huis. Denk bijvoorbeeld aan technieken zoals een regenwaterpomp, verwarmingsketel, de keuken, elektriciteitskast, aansluitingen en ventilatie.
 3. Materialen
  Onder andere het type gevelsteen, het budget van de keuken en bepaalde materiaalkeuzes bepalen de prijs van de woning. Wist je trouwens dat aluminium iets duurder is dan pvc?

Wat is dan een goede richtprijs voor een woning in houtskeletbouw?

Een goede richtprijs voor een afgewerkte woning in houtskeletbouw is gemiddeld 1.350 euro per m2. Deze m2-prijs varieert vanzelfsprekend volgens de grootte, de complexiteit en de afwerkingsgraad van de woning.

Om je een idee te geven: een compacte afgewerkte woning kan al vanaf 225.000 euro exclusief btw, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een grote, luxueus afgewerkte woning of zelf een aantal zaken in handen nemen.

Bij Dewaele Woningbouw kan je terecht voor zowel eenvoudige als grote, complexe woningen. Of het nu gaat om een vrijstaande woning of een twee- of driegevelwoning, we bouwen elke woning op dezelfde kwalitatieve manier. Ongeacht het budget of de grootte. Bekijk onze diverse realisaties.

Wist je dat ... je bij Dewaele Woningbouw uit drie bouwformules kan kiezen? Zo heb je enkel het houtskelet, een gesloten ruwbouw of een volledig afgewerkte (sleutel-op-de-deur) woning. Uiteraard kan je ook voor een tussenvorm kiezen, volledig op maat.

Met welke extra kosten moet je rekening houden bij de bouw van je woning?

Naast een gedetailleerde offerte van je woning in houtskeletbouw, krijg je bij Dewaele Woningbouw ook een inschatting van de extra kosten die de bouw met zich meebrengt:

 • De EPB-berekening
 • Luchtdichtheid
 • Ventilatie
 • Rioleringskeuring
 • Veiligheidscoördinatie
 • Aansluitingskosten voor water, gas en elektriciteit, telefoon
 • Verf
 • Tuin- en opritinstallaties

Ben je benieuwd naar de totaalprijs van je woning in houtskeletbouw? Maak een vrijblijvende afspraak en bespreek je bouwplannen.

Hoe zit het met de geluidsisolatie bij houtskeletbouw?

Potentiële bouwers kiezen steeds vaker voor houtskeletbouw om met gemak tot een lage-energiewoning te komen. Toch stellen sommigen zich vragen bij de akoestiek of geluidsisolatie van deze bouwmethode. Niet nodig, Dewaele Woningbouw voldoet perfect aan alle akoestische isolatienormen.

Geluidsisolatie, wat is de norm?

De Belgische norm NBN S01-400-1 omschrijft de akoestische criteria voor woongebouwen en bepaalt de vereiste akoestische prestaties van een afgewerkt gebouw op vlak van lucht- en contactgeluidisolatie, de gevelisolatie, het lawaai van de technische installaties en de nagalmbeheersing in specifieke ruimtes.

De houtskeletbouwwoningen van Dewaele Woningbouw halen probleemloos deze doelstellingen. Hier garandeert een samenspel van verschillende factoren het akoestisch comfort, en daarom staat het meteen ook in voor een goede woon- en levenskwaliteit.

Akoestisch comfort bij houtskeletbouw

De isolatieschil, luchtdichtheid, gebruikte materialen en de verbindingen tussen diverse elementen bepalen de geluidsdichtheid van een houtskeletbouwwoning. Dat de constructies van Dewaele Woningbouw opvallend goed scoren in de akoestische isolatie, komt door een combinatie van de juiste materialen en een goede luchtdichtheid.

Vooral de tussenvloeren met extra akoestische isolatie en zware chape scoren opvallend goed: bovenop de dragende beplating wordt een dunne laag dempend materiaal voorzien, vervolgens een cementchape van 6 cm en daarboven de vloerafwerking. Geluiden door bijvoorbeeld op hakken te wandelen of met een stoel te schuiven, worden op die manier zo goed als volledig gedempt. Een deel van de geluidsenergie wordt ook door de minerale wol die zich tussen de balkenstructuur bevindt en het plafond van de onderliggende verdieping geabsorbeerd.

Wat met de isolatie van de binnenmuren?

De binnenwanden van de woningen van Dewaele zijn thermisch én akoestisch geïsoleerd voor een optimaal wooncomfort. Ze scoren akoestisch goed door een massieve beplating en dempend isolatiemateriaal met elkaar te combineren.

Conclusie

Dankzij een jarenlange ervaring, de juiste materialen en bijzondere aandacht voor uitvoeringsdetails scoren de woningen van Dewaele Woningbouw ook op vlak van akoestiek bijzonder goed. Wil jij ook op beide oren slapen wanneer het op geluidsisolatie aan komt?

Wil jij ook op beide oren slapen wanneer het op geluidsisolatie aan komt? Contacteer ons.

brochure aanvragen

Eén op tien nieuwbouwwoningen is nu van hout

De tweejaarlijkse enquête van Hout Info Bois, het technisch informatiecentrum over hout in de bouw, vertelt ons dat in 2018 één van de tien nieuwbouwwoningen opgetrokken werd uit hout. Dat is goed nieuws! Niet alleen voor onze sector, ook voor het klimaat.

Houtskelet meest gebruikte systeem 

Houtbouw vertegenwoordigde in 2011 6,6 % van de totale nieuwbouw, met 2.514 woningen en een marktaandeel van 11 % gaat die trend ook in 2018 in stijgende lijn. Houtskeletbouw is daarbij het meest gebruikte houtbouwsysteem. Dat komt omdat houtskelet ten opzichte van de andere houtsystemen (gestapeld massief hout, paal en balk of massieve meerlagige houtplaten) meer voordelen biedt op vlak van flexibiliteit, bouwsnelheid en invloed op het milieu.

Hernieuwbaar karakter van hout

Houtskeletbouw past in een ecologische benadering. Bouwen met hout is bouwen met bijzonder weinig impact op het klimaat. Hoe sneller dit bouwsysteem toeneemt, hoe meer de CO2-uitstoot daalt. Bovendien is houtskeletbouw een energiezuinige bouwwijze en vergt het minder grondstoffen, de milieu-impact van een houtskeletwand ligt tot 2,5 keer lager dan die van een massieve oplossing. 

WEETJE: Bij Dewaele Woningbouw bouwen we nu nog duurzamer aan je thuis: we investeerden in de toekomst met 2.800 zonnepanelen en produceren voortaan onze eigen stroom.

Dat de houtskeletsector aan populariteit wint, komt omdat steeds meer kandidaat-bouwers hun steentje willen bijdagen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Hout is een materiaal van natuurlijke structuur dat volledig hernieuwbaar is en thermisch sterk presteert. Niets dan voordelen, dus. Wil je er meer over weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Lees het volledige artikel.
 

brochure aanvragen

Bouwen zonder impact op het klimaat? Ja, dat kan!

Het klimaat is meer dan ooit ‘hot’ topic. Letterlijk, want vandaag ontkent niemand nog de opwarming van de aarde. De toename van broeikasgassen zoals CO2 in de atmosfeer is één van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering. En daar zijn wij allemaal verantwoordelijk voor. Gelukkig liggen de oplossingen voor de hand: gebruik meer hout!

Tegen 2030 moet de CO2-uitstoot met 35 procent verminderd zijn om de klimaatverandering te voorkomen. Bij Dewaele Woningbouw dragen we alvast ons steentje bij. Of beter, we doen dit met hout, één van de eenvoudigste en meest doeltreffende manieren om de CO2-uitstoot te beperken.

Wil jij ook bouwen met aandacht voor het klimaat? Houtskeletbouw is de beste keuze. We leggen je uit waarom:

Hout geeft zuurstof

Hout is een hernieuwbare en veelzijdige grondstof die letterlijk, én figuurlijk, zuurstof geeft aan onze omgeving. Eerst en vooral aan het milieu, bossen zijn de groene longen van onze planeet die CO2 uit de atmosfeer halen en zuurstof afgeven. Maar ook aan onze toekomst, hout kan gerecycleerd worden waardoor een groot volume aan koolstof voor lange tijd opgeslagen blijft. Maar hout geeft ook zuurstof aan de creativiteit van architecten en ontwerpers: het is sterk, mooi en warm, en energie-efficiënt.

Hout is ecologisch 

Door hout te gebruiken, beperken we de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer met twee ton CO2 per m3 hout. 

Een paar cijfers die voor zich spreken:

 • Wanneer we in Europa jaarlijks 4 % meer hout gebruiken, realiseren we een bijkomende CO2-opslag van 150 miljoen ton per jaar.
 • Bouwen we in heel Europa 10 % meer houten (lage energie-) woningen, dan halen we al 25 % van de Kyoto-doelstellingen voor de reductie van CO2-emissies.
 • Om hout te verwerken tot producten voor de bouw en het interieur heb je maar liefst 30 % minder energie nodig dan bij andere grondstoffen.

Hout is energie-efficiënt

Houtconstructies bieden een hoge thermische isolatiewaarde en absorberen, mits een goede gelaagde opbouw, storende geluiden van buiten en binnen. Al van bij de productie van een woning in houtskelet worden de nodige uitsparingen voor de isolatie voorzien. Bij Dewaele maken we trouwens gebruik van hoogwaardige prefabwanden en kwalitatieve houtstructuren die resulteren in een bijna perfecte isolatie: we isoleren niet alleen in de spouw, maar ook in de wanden zelf. Je bereikt snel de gewenste temperatuur én het wettelijk vereiste E-peil.

Omdat hout voor een natuurlijke vochtregeling zorgt en sneller opwarmt, kenmerken woningen in houtskeletbouw zich ook door een aangenaam en gezond binnenklimaat, lagere stookkosten en een sterk verminderde condensatie. En als kers op de taart: hout inspireert architecten in hun ontwerpmogelijkheden omdat het de integratie van moderne technologie voor onder andere ventilatie en afzuiging vereenvoudigt.

Hout is brandveilig

Hout is een material dat lang standhoudt bij een brand, maar houtskeletbouw bevat ook nog eens brandvertragende materialen. Zo toonde een test aan dat de woningen van Dewaele maar liefst twee keer langer weerstand bieden tegen brand dan de norm voorschrijft voor openbare gebouwen.

Hout is mooi

Hout oogt elegant en natuurlijk en inspireert vormgevers, ingenieurs, architecten ... voor nieuwe, energieneutrale bouwconcepten. In elke bouw- of interieurstijl, van trendy tot klassiek. Het is ook nog eens een licht materiaal, dus makkelijk te verwerken en te plaatsen. 

Conclusie:

Energieneutraal bouwen betekent dat je geen externe energie nodig hebt voor de verwarming, koeling of warm water. Zonnepanelen wekken de nodige energie op. Dit betekent niet alleen voordelen voor het klimaat en het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook voor je portemonnee.

Kiezen voor hout is zowel op korte als lange termijn een duurzame keuze. Heb je bouwplannen en wil je vrijblijvend advies? Maak een afspraak met onze bouwexperten.

 

vraag uw brochure aan

Met houtskeletbouw kies je voor een gezond binnenklimaat

Wanneer je bouwt met Dewaele Woningbouw hoef je je geen zorgen te maken over de strenge eisen op vlak van isolatie en luchtdichtheid. Dankzij het Healthy Spaces-partnership met Renson reken je op een duurzame en gezonde woning.

Dewaele Woningbouw is Healthy Spaces-partner van Renson

Wist je dat een gezond binnenklimaat belangrijk is voor je gezondheid en wooncomfort? Aangezien we gemiddeld 85 procent van onze tijd binnen doorbrengen, op het werk of thuis, is het belangrijk hier voldoende aandacht aan te schenken.

Wanneer je bouwt met Dewaele Woningbouw hoef je je geen zorgen te maken over de strenge eisen op vlak van isolatie en luchtdichtheid. Dankzij het Healthy Spaces-partnership met Renson reken je op een duurzame en gezonde woning.

Wat is het ‘Healthy Spaces’-label?

Het Healthy Spaces-label is een concept van Renson, een familiebedrijf uit Waregem dat al sinds haar prille bestaan focust op een gezond binnenklimaat. Bedrijven die het Healthy Spaces-label toegekend krijgen, streven samen met Renson naar een duurzame woning met een comfortabel en gezond binnenklimaat. 

“Met het Healthy Spaces-label garandeert Dewaele Woningbouw je een gezonde, instapklare woning. Zowel voor ventilatie als voor zonwering rekenen we op de systemen van Renson.”
 

Als bouwpartner met het Healthy Spaces-label biedt Dewaele je een aantal kwaliteitsgaranties:

 

 • Gezonde lucht en ventilatie
  Voor een gezonde lucht werken we met de slimme ventilatiesystemen van Renson. Die controleren de binnenlucht continu op vocht, CO2 en andere parameters en ventileren alleen wanneer het nodig is. In alle stilte. Zo bieden deze energiezuinige ventilatiesystemen je alle comfort en een gezond leefklimaat.
 • Comfortabele temperatuur
  Door zongerichte ramen te voorzien van een aangepaste buitenzonwering, voorkom je dat je woning te warm wordt tijdens de zomermaanden en geniet je van de gratis zonnewarmte in het najaar. Regel zelf de lichtinval en bespaar in de tussenseizoenen heel wat stookkosten.
 • Compatibel design
  Welke woningstijl je ook kiest voor je woning in houtskeletbouw, het Renson-design is verenigbaar met elk ontwerp. De ventilatie en zonwering sluiten perfect aan bij de architectuur van je houtskeletwoning.

Wat betekent een gezond binnenklimaat?

We sporten, eten gezond en gaan in het algemeen bewuster om met onze gezondheid. Maar ... daarbij verliezen we vaak één aspect uit het oog: ons huis. Een gezonde en comfortabele woning is nochtans belangrijk voor ons welzijn. Geïrriteerde ogen of luchtwegen, hoofdpijn, vermoeidheid of een te koud of warm gevoel? Het zijn allemaal ongemakken die een ongezond binnenklimaat kan veroorzaken.

Hoe krijg je een gezonde binnenhuisomgeving?

Een goed binnenklimaat heeft een aangename temperatuur, genoeg natuurlijk licht, voldoende gezonde verse lucht en een efficiënte afvoer van vervuilde of schadelijke stoffen. Het lijkt evident, maar je vraagt best professioneel advies om ten volle te genieten van een gezond leefklimaat.

In 1-2-3 naar een comfortabele en energiezuinige woning in houtskeletbouw? We vertellen je er graag meer over tijdens een persoonlijk gesprek!

Woon jij wel gezond? Doe de test!
 

Dewaele investeert in de toekomst met 2.800 zonnepanelen

Vanaf nu bouwen we bij Dewaele Woningbouw nóg duurzamer aan je thuis. Met 2.800 zonnepanelen die goed zijn voor maar liefst 777 KwP produceren we onze eigen stroom en maken we ons groene engagement concreet. 

“Onze investering in zonnepanelen maakt van houtskeletbouw écht de meest ecologisch verantwoorde bouwmethode. Zelfs voor je huis er staat, kies je voor duurzaamheid.”

 

Onze zonnepanelen in cijfers:

 • 2.800 zonnepanelen of 5500 m2
 • Productie van 564 MwH/jaar
 • Reductie van 282 ton CO2 uitstoot
   

Hoe gaat een architect te werk bij houtskeletbouw?

In tegenstelling tot wat vele kandidaat-bouwers denken, staat ook bij houtskelet geen limiet op architecturale creativiteit. Dewaele Woningbouw realiseert jaarlijks honderden bouwplannen met respect voor het werk van de architect.

Sta jij op het punt een woning in houtskelet te bouwen? Een aantal architecten met ervaring in houtskeletbouw vertellen per stap wat ze voor jou doen.

1.    Verkennend gesprek

Tijdens het verkennend gesprek vertelt de architect hoe hij of zij je zal begeleiden doorheen het volledige bouwproces. Om je bouwwensen om te zetten naar de werkelijkheid, is dit gesprek een onmisbare stap. Je architect weet meteen met welke materialen, technieken of indeling er bij het ontwerp rekening moet gehouden worden of geeft je advies over wettelijke en reglementaire bepalingen.

Architect aan het woord:

“Ik ga altijd bij de mensen langs voor een vrijblijvend gesprek. Vinden zij zich niet in mijn strakke, minimalistische stijl of is er geen klik, dan stopt het hier. Een opvallende trend is de vraag van nieuw samengestelde gezinnen naar minstens vijf slaapkamers. Een uitdaging, want de bouwgronden worden steeds kleiner en de verwachtingen groter. Gelukkig is er (bijna) altijd een oplossing.”

2.    Het voorontwerp

Het voorontwerp geeft je een beeld van hoe je toekomstige houtskeletwoning er zal uitzien. Vanuit z’n ervaring vertaalt je architect jouw ideeën en budget in een voorontwerp. Het bevat een studie van het bouwproject waarbij hij rekening houdt met specifieke wensen, het budget, het bouwterrein en de voorschriften verbonden aan de omgevingsvergunning. 

Architect aan het woord:

“Het is belangrijk het voorontwerp grondig te beoordelen. Doe je dat niet en sta je niet voor de volle 100 % achter het ontwerp, dan zal je je nooit thuis voelen in je woning.”

technisch tekenaar

3.    De aanvraag van de omgevingsvergunning

Is het ontwerp volledig goedgekeurd, dan dient je architect een aanvraag in bij het Omgevingsloket. Dat gebeurt meestal digitaal. De aanvraag bevat onder andere een gedetailleerd plan met aandacht voor technieken en materialen, funderingsplannen, een hoogtemeting en foto’s van het terrein.

Architect aan het woord:
“Ik ga meestal op voorhand al eens naar de gemeente. Zo weet ik of de plannen voor de omgevingsvergunning kans maken, want opnieuw aan de tekentafel zitten na een ‘eureka-ontwerp’ is een lastige opgave (lacht).

Tip: Bij houtskeletbouw is het interessant om al van bij het voorontwerp feedback te krijgen van een bouwpartner met ervaring in deze bouwtechniek. Zo kan het project technisch geoptimaliseerd worden en krijg je meteen een correct beeld van het bouwbudget.

Meer info? Contacteer de houtskeletbouw-experten van Dewaele Woningbouw voor persoonlijk advies bij jouw bouwplannen.

4.    Overleg met het bouwbedrijf 

Kies je voor een woning in houtskelet bij Dewaele Woningbouw? Dan hoeft je architect geen uitvoeringsdossier op te stellen, de studie van het project gebeurt door de experten van Dewaele. Op basis van de plannen maken technische tekenaars de finale productietekening voor je woning in houtskeletbouw. Vervolgens controleert je architect deze technische tekening om te zien of bijvoorbeeld de afmetingen voor de raam- en deuropeningen kloppen. Van zodra er een akkoord is, gaan de wanden van de houtskeletwoning in productie en kan de effectieve uitvoering beginnen. Tijdens of voor deze stap gaan de grondwerken van start om geen tijd te verliezen op de werf. 

Architect aan het woord:

“De productie van de wanden gebeurt in het atelier van Dewaele, dit hoef ik niet op te volgen want het gebeurt volledig computergestuurd. De klant mag wel altijd eens gaan kijken, ze vinden dit altijd heel tof om hun huis vorm te zien krijgen.”

productie houtskeletbouw

5.    Controle op de werf

Eens de werken van start gaan, bezoekt je architect regelmatig de bouwwerf om de werken op te volgen en ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt. Dat verloopt erg snel, de montage van een houtskeletwoning duurt gemiddeld 5 tot 8 dagen. Je architect noteert in een werfverslag wat er op de werf gebeurt en wat er besproken wordt. 

Architect aan het woord:
“Als architect is het belangrijk betrokken te zijn bij elke stap. Voor de bouwers ben ik een belangrijke vertrouwenspersoon die hen doorheen het hele bouwproces begeleidt. Pas wanneer ik de klant een gerust gevoel kan geven, ben ik ook tevreden.”

funderingswerken

6.    Oplevering

Is woning klaar, dan is het tijd voor de voorlopige oplevering. Je architect controleert samen met jou en de bouwpartner de uitgevoerde werken en bundelt alle info in een proces-verbaal op datum. Daarin staan alle punten die verder afgewerkt of gecorrigeerd moeten worden. Ten vroegste één jaar na de voorlopige oplevering vindt de definitieve oplevering plaats waarbij de werken aanvaard of geweigerd worden en de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer en architect begint te lopen.

Architect aan het woord:

“Het grote voordeel van houtskeletbouw is de snelle oplevering, het bouwproces hangt niet af van de weersomstandigheden omdat een belangrijk deel in het atelier wordt voorbereid en de bouwfase op de werf zeer kort is. Reken op een uitvoeringstermijn van gemiddeld 100 werkdagen.”
 

Graag meer weten over de taken van een architect of over het bouwen van jouw droomwoning? Breng een bezoekje aan één van onze kijkwoningen of maak een afspraak.

download onze brochure

Thermowood Ayous, een duurzame en budgetvriendelijke houtsoort

Als je aan duurzaam bouwen denkt, denk je meteen aan houtskeletbouw. Voor de gevelbekleding of andere buitentoepassingen is hardhout een populaire en duurzame oplossing. Maar wist je dat er een milieuvriendelijkere en goedkopere optie is? Lees waarom Dewaele Woningbouw fan is van Thermowood Ayous.

Naast klassieke gevelmaterialen als gevelsteen en crépi maakt Dewaele Woningbouw vaak ook gebruik van een houten gevelbekleding. Voor de kijkwoning in De Pinte is gekozen voor een duurzame en ecologische oplossing: Thermowood Ayous, een houtsoort die enorm aan populariteit wint.

Wat is Thermowood Ayous?

Deze laatste kijkwoning van Dewaele Woningbouw combineert voor de buitenafwerking twee natuurlijke materialen: een platte gelijmde steen en een verticaal lattenwerk met Thermo Ayous, een tropische zachthoutsoort met dezelfde duurzaamheid als tropische hardhoutsoorten zoals padouk en afromosia. Waar zit dan het verschil? Thermo Ayous is een goedkoper en dus betaalbaar alternatief voor tropisch hardhout, dat de laatste jaren schaarser en daarom erg duur geworden is.

thermowood

Omdat gevelbekleding bestand moet zijn tegen vocht en temperatuurschommelingen, is Thermowood Ayous een goede keuze voor deze kijkwoning. Dankzij een thermisch verduurzamingsproces door middel van hitte of stoom is het erg vormvast, neemt het geen vocht op en is het tientallen jaren vrij van onderhoud. 

Alle voordelen van Thermowood Ayous

Uitstraling

Ayous ziet er met een zachte, onopvallende structuur hetzelfde uit als tropisch hardhout. Het is mooi glad, natuurlijk en elegant. Nadat het behandeld is, heeft het een mooie bruine en warme uitstraling die geleidelijkaan egaal zal vergrijzen. Maar je kan het evengoed onbehandeld gebruiken. Wil je de oorspronkelijke kleur behouden, dan kan je het hout eventueel beitsen. 

Levensduur en milieu

Het hout wordt op een ecologisch verantwoorde manier behandeld zonder toevoeging van chemicaliën of zuren en is daardoor perfect recycleerbaar. Thermo Ayous behoort tot duurzaamheidsklasse 1-2 met een lange levensduur onder normale omstandigheden.

Verschillende uitvoeringen

Bijzonder aan de houtafwerking voor de kijkwoning in De Pinte is dat het allemaal aparte latjes lijken, terwijl het eigenlijk grote panelen zijn. Zo accentueert deze houtsoort een open gevelbekleding, maar blijft de spouw afgesloten. Thermo Ayous is trouwens ook geschikt voor binnentoepassingen zoals binnendeuren, meubels, wanden, kozijnen of zelfs sauna’s.

Andere eigenschappen

-    Goede isolerende werking
-    Grote vormstabiliteit, het hout zal nauwelijks krimpen of uitzetten
-    Heeft een lage volumieke massa, handig bij gevelbekleding
-    Makkelijk te bewerken, zowel machinaal als met de hand
-    Geen risico op scheuren of verrotting

Wil je jouw nieuwe woning een warme uitstraling geven? Bespreek de vele mogelijkheden met onze experts. 

brochure downloaden

Kijkwoning in De Pinte: luchtdicht bouwen in houtskeletbouw

Naast isolatie, klimaatcontrole en energiezuinige technieken zoals een warmtepomp is ook de luchtdichtheid een belangrijke parameter voor een gunstig E- en S-peil. Dat je met enkele slimme ingrepen niet alleen energiezuinig, maar ook energieneutraal kan bouwen, bewijst onze houtskeletbouwwoning in De Pinte. 

De graad van luchtdichtheid weerspiegelt dikwijls de kwaliteit van de constructie. Daarom wordt bij elk bouwproject van Woningbouw Dewaele een luchtdichtheidsmeting uitgevoerd. Niet alleen omdat een goede luchtdichtheid een positief effect heeft op de energieprestatie, ook omwille van de andere voordelen van luchtdicht bouwen:

 • Voorkomt warmteverliezen en zorgt voor energiebesparingen
 • Zorgt voor een goede werking van een ventilatiesysteem
 • Een hoger akoestisch comfort dankzij het dempen van omgevingsgeluid
 • Geen tocht via luchtlekken
 • Een betere EPB-score geeft vaak recht op premies

Houtskeletbouw en luchtdichtheid

Met een doordachte opbouw van de wand, speciale folies en tape wordt extra aandacht besteed aan de luchtdichtheid van een woning in houtskeletbouw. Voor het beste resultaat moeten alle bouwelementen zo goed mogelijk op elkaar aansluiten, zo heeft onder andere de luchtdichte afwerking aan de ramen een belangrijke invloed. Dat houtskeletbouwwoningen in luchtdichtheidstesten vaak beter scoren dan traditionele woningen komt omdat veel aansluitingsdetails gedetailleerd uitgetekend worden.

Advies voor luchtdicht bouwen

Voor onze kijkwoning in De Pinte schakelden we Struktuur uit Deinze in, een studiebureau in de bouwsector dat professionele en particuliere klanten begeleidt op vlak van energie, veiligheid en bouwexpertise. 

Struktuur werd al van bij de ontwerpfase betrokken om op basis van de plannen een eerste simulatie van het K- en E-peil te maken. Het grote voordeel van een EPB-studie in deze fase van het bouwproject is dat eventuele bijsturingen relatief makkelijk en zonder een al te grote impact kunnen uitgevoerd worden. De kijkwoning in De Pinte scoorde meteen goed, door de toepassing van energiezuinige technieken zoals een warmtepomp, ventilatiesysteem D en extra zonnepanelen haalt de woning een E-peil van 0. Als je weet dat een E-peil van E30 pas in 2021 de norm is, is deze woning dus klaar voor de toekomst.

Luchtdichtheid meten met blowerdoortest

Luchtdichtheid is een belangrijke factor om de beoogde EPB-eisen te behalen. De energiedeskundigen van Struktuur voerden aan het eind van de ruwbouwfase een tussentijdse meting uit om bij de officiële meting een nog beter resultaat te halen. Die meting gebeurt aan de hand van een blowerdoortest of luchtdichtheidstest, een eenvoudige manier om eventuele luchtlekken aan het licht te brengen en om het E-peil te verlagen.

blowerdoortest

Is een luchtdichtheidsmeting verplicht?

Van zodra er een stedenbouwkundige vergunning is met tussenkomst van een architect, is een EPB-verslaggeving verplicht. De luchtdichtheid wordt dan ook gemeten, maar dit is eigenlijk niet verplicht.

In de kijkwoning in De Pinte zijn alle mogelijkheden van duurzaam bouwen toegepast en scoort het EPB-resultaat 30 punten beter dan de strengste EPB-norm van 2021. Dé blikvanger is dan ook een ultralage energiefactuur.

Wist je dat … 

Je voor een nieuwe energiezuinige woning een vermindering van de onroerende voorheffing kan krijgen? Het bedrag wordt bepaald door het E-peil, dat aanzienlijk lager moet zijn dan het E-peil dat sowieso gehaald moet worden. Een voorwaarde die onze kijkwoning in De Pinte met gemak haalt. De vermindering van de onroerende voorheffing wordt automatisch toegekend op je aanslagbiljet, je hoeft er zelf niets voor te doen.

Lees meer info en de voorwaarden voor de vermindering van onroerende voorheffing.

Wil je alle voordelen van deze energieneutrale kijkwoning van dichtbij bekijken? Maak een afspraak.

brochure downloaden

De Vlaamse sloop- en heropbouwkorting: hoe zit dat nu?

De slooppremie, ook wel de afbraakpremie genoemd, bestaat uit een bedrag van 7500 euro die je toegekend krijgt als je een oude woning afbreekt en daarop een nieuwbouwwoning zet. Deze premie is niet te verwarren met het verlaagde BTW-tarief van 6%, dat momenteel enkel van toepassing is in 32 Belgische steden.

Hoewel het de wens is van de Vlaamse regering om het gunsttarief van 6% door te voeren naar de rest van het land, is het aan de Federale Overheid om die maatregel goed te keuren. Om het bouwen van nieuwbouwwoningen intussen extra te stimuleren kan je nu een sloop- en heropbouwkorting ter waarde van 7500 euro verkrijgen. 

Nieuwbouw is een betere investering

Met de sloop- en heropbouwpremie is het terug aantrekkelijker om eerder voor een nieuwbouwwoning te kiezen, dan voor het renoveren van een bestaande woning. Renoveren is vaak een complex en duur proces, waarbij op lange termijn een nieuwbouwwoning een veel betere investering blijkt. Het is namelijk zo dat nieuwbouw sowieso aan de huidige normen moet voldoen, en daarom altijd een stapje voor zal zijn op gerenoveerde gebouwen. 

Houtskeletbouw is in dat opzicht tot het meest duurzame bouwsysteem. Niet alleen bestaat de constructie hoofdzakelijk uit ecologische materialen die tot 15 keer beter isoleren dan bakstenen, een houtskeletbouwwoning biedt ook meer ruimte om extra isolatie aan te brengen. 

Wacht niet te lang

Om in aanmerking te komen voor de sloopkorting volstaat het om een vergunning aan te vragen tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019. Wacht dus zeker niet te lang hiermee! Het tijdstip waarop je de stedenbouwkundige vergunning tot afbraak en wederopbouw ontvangt speelt evenwel geen rol. 

Let wel: dit is enkel van toepassing voor particulieren buiten de steden waar een verlaagd BTW-tarief van 6% geldt. Je kan de ruimte vrijgekomen door afbraak enkel benutten voor een privéwoning, niet voor een appartement of meerdere wooneenheden. 

Droom je van een warm en duurzaam nest? Dan is het nu hét uitgelezen moment om de knoop door te hakken! Vraag ons gerust om advies over de slooppremie voor het bouwen van een houtskeletwoning.

brochure downloaden

Afspraak maken

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Stel een vraag