Bouwdagboek kijkwoning De Pinte: buitenafwerking

Hoe ziet je tuin er straks uit? Ga je ook voor een groendak? Zijn gordijnen de enige manier om inkijk langs de straatkant te beperken? Allemaal vragen waar je vaak pas een antwoord op zoekt als je huis bijna af is. Toch is het goed om al in de ontwerpfase na te denken over je tuin, over ecologische ingrepen of bepaalde afwerkingsmaterialen. Zo ben je zeker dat alle keuzes die je straks maakt perfect bij je woning passen. Ook Dewaele Woningbouw volgde deze tips in hun nieuwe houtskeletbouw kijkwoning in De Pinte.

Vandaag is het een trend om een strakke architectuur te combineren met heel natuurlijke materialen. Voor een kijkwoning die de laatste mogelijkheden op het vlak van architectuur moet tonen, was het dus belangrijk om die trend mee in de markt te zetten. Het resultaat is een staaltje van doordacht en energiezuinig bouwen.

Privacy met open gevel

Voor de gevel van de kijkwoning koos Dewaele voor een mix tussen twee natuurlijke materialen: een lage gelijmde steen (40 mm hoog) en een verticaal lattenwerk met thermisch behandeld hout. Bijzonder aan de houtafwerking is dat het allemaal aparte latjes lijken, terwijl het in werkelijkheid aansluitende planken zijn. Zo accentueer je wel een open gevelbekleding, maar is de spouw toch afgeschermd. De thermische behandeling zorgt dan weer dat het houtwerk egaal veroudert.

Vooraan kreeg het gelijkvloers een volledige afwerking met houten latten. Het raam aan het bureau op de benedenverdieping zit achter het lattenwerk om de gevel zo puur mogelijk te houden en niet te moeten breken met een zichtbaar raam. Dankzij het lattenwerk krijg je trouwens toch voldoende licht binnen. Achteraan komt het hout enkel terug aan de masterbedroom op de bovenverdieping.

Groendak goed voor oog en milieu

Het buitenschrijnwerk kreeg een strakke zwarte uitvoering mee in aluminium. Op het platte dak ligt naast een klassieke afwerking in EPDM ook een groendak.

Dat groendak heeft enerzijds een esthetische karakter: het is altijd leuker om op een stukje groen te kijken dan op een vlak zwarte rubber – vanuit de slaapkamer achteraan heb je zicht op het groendak. Anderzijds zorgt het groendak met substraatlaag vol mossen en sedumplantjes dat een deel van het regenwater gebufferd is. Bij hevige onweersbuien helpen ze zo het aantal liters regenwater dat naar de riolering stroomt af te vlakken.

Geen mooi huis zonder mooie tuin

Een tuin is vaak het laatste waar je aan denkt wanneer je bouwt of verbouwt. Toch loont het de moeite om in het begin een tuinarchitect een plan te laten maken. Als je dan toch pas jaren later de tuin onder handen neemt en nu al wat struikjes en boompjes wil planten, zet je die niet zomaar gelijk waar in je tuin. Tenslotte is een tuin een essentieel onderdeel van je woning: het geeft je woning net dat extra cachet.

Voor de verharding aan de houtskeletbouw woning koos Dewaele tot slot opnieuw voor twee materialen: een volkeramische tegel voor het terras en een betondal langs zij- en voorgevel. Zo moet je niet door het gras als je naar het terras wil. Opvallend: de voegen van de betondallen kregen geen cementvoeg, maar een kiezelvoeg mee. Dezelfde kiezels kom je ook op de oprit vooraan tegen: hier zorgen grind en honingraatmatten voor een waterdoorlatende opbouw.

Ook bouwplannen? Laat je inspireren door onze realisaties of kom langs tijdens één van de openingsweekends van deze kijkwoning!

Afspraak maken

Pinterest E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België