Zonnewering in je nieuwbouw: dit zijn de mogelijkheden

Buitenzonwering helpt je huis lekker koel houden op zwoele zomerdagen. En in de winter kan je toch ook van gratis zonnewarmte blijven genieten. Nieuwste trend? Kies voor buitenzonwering die naadloos geïntegreerd wordt in je architectuur. Zoals in onze kijkwoning in De Pinte.

Zonwering voorkomt oververhitting binnenshuis, belangrijk in nieuwbouw met een quasi perfecte isolatie. Maar ze isoleert ook je woning zodat je energie bespaart. Meer voordelen? Maak komaf met storende reflecties, verkleuring van je interieur of ongewenste pottenkijkers.

Binnenzonwering is een optie, maar buitenzonwering werkt beter en efficiënter. Waarom? Je houdt de zon tegen nog voor ze het glas bereikt.

Soorten zonwering

Overkapping of luifel

Een overkapping of luifel is een vaste constructie die deel uitmaakt van de architectuur van je huis. Het kan dus interessant zijn om van bij het ontwerp rekening te houden met zonwering door bijvoorbeeld een overkragende verdieping te voorzien, of een deel van je (plat) dak te laten doorschieten voorbij de ramen. Op die manier zet je de ramen tijdens de warmste dagen in de schaduw.

De overkapping of luifel vormt bovendien de ideale schuilplaats tijdens een lokale regenbui in de zomer. Maar ze beschermt je natuurlijk ook tegen de zon. Grote troef van de overkapping is de stevigheid.

Zonwerend glas

Bij grote glasoppervlakten aan de zuidkant wordt er vaak gekozen voor zonwerend glas. Het zonwerend glas laat het licht door maar houdt een deel van de warmtestraling van de zon tegen. Het voordeel? De prijs. Het nadeel? Je hebt elke dag van het jaar zonwering, dus ook op de dagen dat je liever de zon volop laat binnenkomen en dat er nog steeds een deel van de zonnewarmte binnenkomt. Bovendien wordt het natuurlijk daglicht altijd verkleurd door het zonwerend glas. Vandaar de opgang van screens.

Screens

Wil je puur genieten van het functionele van zonwering zonder aan esthetiek in te boeten? Screens kan je perfect integreren in de architectuur van je woning. De doekkast boven het raam en de zijgeleiders worden dan weggewerkt achter de gevelbekleding.

Troeven van screens?

  • Transparant van binnen naar buiten: visueel contact met je tuin blijft behouden
  • Regelbaar: je rolt de screens enkel naar beneden als je ze nodig hebt
  • Ruime keuze: kleur, transparantie (bijv. verduisterend doek in de slaapkamer), …
  • Windbestendig (tot 130 km/u) dankzij ritsprincipe in zijgeleiders
  • Gunstige invloed op het S-peil: tot 6 punten winst

Meer informatie over zonnewering en EPB lees je op Energiesparen.be.

Zonnewering in onze nieuwste kijkwoning

Onze nieuwste kijkwoning in De Pinte bereikt het ultieme E-peil 0, onder meer dankzij zonwerende buitenscreens van Renson. Aan de zijgevel (leefruimte) en aan de achtergevel (slaapkamer) werd de Fixscreen 100 Evo Slim geïnstalleerd. De doekkasten zijn volledig geïntegreerd in de architectuur van de woning en zijn dus quasi onzichtbaar. De zijgeleiders waarin de screens windbestendig op en neer lopen, zijn gedeeltelijk weggewerkt. De bediening gebeurt via het domoticasysteem ‘NIKO Home Control System’.

De achtergevel van onze kijkwoning in De Pinte is uitgerust met een luifel, als zonnewering voor het grote schuifraam aan de eetplaats.

Met je eigen ogen ontdekken hoe zonnewering in onze houtskeletbouw werkt? Of gewoon benieuwd hoe die er precies uitziet? Breng een bezoekje aan onze kijkwoning in De Pinte.

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!

Wat kunnen wij voor je doen? Stel ons jouw vraag, we helpen je met plezier verder.