Image

Voordelen en nadelen van houtskeletbouw

Heb je bouwplannen, maar twijfel je nog tussen traditioneel bouwen en houtskeletbouw? Laat je hieronder overtuigen door de vele voordelen van houtskeletbouw. Zijn er dan geen nadelen? Toch wel, en al zeker vroeger, maar ondertussen hebben wij voor de meeste nadelen een oplossing gevonden of blijken ze niet langer een nadeel te zijn.

Voordeel 1: Houtskeletbouw is snel

Houtskeletbouw is een snellere bouwmethode dan traditioneel bouwen. We produceren alle onderdelen namelijk in ons atelier. Dankzij deze voorbereiding winnen we tijd op de werf en bovendien kan slecht weer zo geen spelbreker zijn. Eenmaal alle wanden en tussenvloeren klaar, transporteren we ze naar de werf. Daar monteren we je wind- en waterdichte houtskeletstructuur in amper 6 à 9 werkdagen. Bijna meteen daarna kunnen we starten met de afwerking. Dit snelle bouwproces maakt een verhuis na gemiddeld zes maanden perfect mogelijk. 

Voordeel 2: Houtskeletbouw isoleert goed

Hout heeft van nature goede thermische eigenschappen. In combinatie met de luchtdichte isolatielaag in de wanden van het houten geraamte voldoet je woning perfect aan de isolatienormen. In de winter houd je de koude dus buiten en tegelijk is je woning gemakkelijker te verwarmen.

In de zomer blijft de warmte ook niet dagenlang in huis hangen. Want in tegenstelling tot massieve muren slaan houten wanden geen warmte op. Enkel de lucht in de woning warmt op. Die warme lucht kan je ’s avonds en ‘s nachts weer afvoeren via de ventilatie of een open raam. Een rechtstreeks gevolg van het goede isolatieniveau van houtskeletbouw is dat je minder hoeft te verwarmen (in de winter) en te koelen (in de zomer).

Voordeel 3: Houtskeletbouw is milieuvriendelijk

De basisgrondstof voor houtskeletbouw is hout, wat van nature een duurzaam product is. Wij gebruiken bovendien hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Daarnaast zijn de houtvoorraden onuitputtelijk, vraagt de verwerking ervan weinig energie en levert hout zo goed als geen afval op.

Image

Voordeel 4: Houtskeletbouw is licht

Een houtskeletbouwwoning is minder zwaar dan een traditioneel gemetste woning. Deze bouwmethode is bijgevolg ideaal voor minder draagkrachtige bouwgronden. Doordat minder zware funderingen nodig zijn, realiseer je op dat vlak alvast een besparing.

Voordeel 5: Houtskeletbouw levert een goed E-peil op

De combinatie van de isolatie, de luchtdichtheid, een doordacht ontwerp, de juiste oriëntering en energiezuinige technieken zorgt voor een gemiddeld E-peil van E10. Veel woningen die we vandaag bouwen zijn energieneutraal of wekken zelfs meer energie op dan ze verbruiken.  

Voordeel 6: Houtskeletbouw is brandveilig

Hout is brandbaar, maar dat betekent niet dat houtskeletbouw niet bestand is tegen brand. Het is niet omdat hout brandt, dat het ook snel weggebrand zal zijn. Integendeel. Onze houtskeletstructuren houden, mede dankzij de brandvertragende materialen, vier keer zo lang stand dan wat wordt vereist. Een bijkomend bewijs van de brandveiligheid? Er is geen verschil tussen verzekeringspremies voor houtskeletbouwwoningen en voor traditioneel gebouwde woningen.

Voordeel 7: Houtskeletbouw is een droge bouwmethode

Omdat houtskeletbouw een droge bouwmethode is, geniet je al vanaf dag één van een gezond binnenklimaat. Doordat er geen droogtijd nodig is, kunnen we bovendien sneller overgaan naar de afwerking.

Voordeel 8: Houtskeletbouw heeft een goede akoestiek

Lange tijd werd gedacht dat houten huizen een slechte akoestiek hadden. Verschillende onafhankelijke testen bewijzen echter het tegendeel. Hout en het isolatiemateriaal ertussen absorberen storende geluiden in en buiten de woning. Ook de akoestisch geïsoleerde tussenvloeren scoren goed op dit vlak. Woningen in houtskeletbouw voldoen dan ook perfect aan de opgelegde akoestische criteria. Lees de blog over de geluidsisolatie van houtskeletbouw.

 

Nog niet overtuigd? Ontdek de 20 voordelen van houtskeletbouw.

Image

Nadeel 1: Houtskeletbouw beweegt

Hout leeft. Het krimpt en zet uit. De houtskeletbouwwoningen van Dewaele bewegen echter niet. We werken daarvoor met een systeem met LVL-balken. Deze samengestelde, gelaagde houten balken zijn niet alleen sterker, ze krimpen ook niet en ze zijn vormvast, ook bij grote overspanningen.

Nadeel 2: Houtskeletbouw is duur

Bouwen is duur, da’s waar. Maar dat een houtskeletbouwwoning duurder is dan een traditioneel gemetste woning, da’s niet waar. Het is een hardnekkig misverstand dat door de jaren heen is gegroeid. Voor dezelfde prijs is je houtskeletbouwwoning zelfs beter geïsoleerd. Dat drukt je energiefactuur, waardoor je op lange termijn zelfs goedkoper af bent. Dankzij onze vaste prijsgarantie weet je tot slot perfect waar je je kan aan verwachten.

Nadeel 3: Houtskeletbouw is prefab

De wanden van het houtskelet maken we op voorhand in ons atelier. Prefab dus, horen we je al denken, inclusief de bijhorende negatieve connotatie. Het is echter niet omdat we alles voorbereiden in ons atelier dat we geen maatwerk bieden, integendeel. We bouwen wel degelijk het droomhuis zoals jij dat voor ogen hebt. In elke mogelijke bouwstijl, met maximale architecturale vrijheid en in combinatie met de meeste materialen.

Nadeel 4: Houtskeletbouw kan niet tegen vocht

Vocht is inderdaad de grootste vijand van een houtskeletwoning. Door de juiste vochtweringen aan te brengen volgens de regels van de kunst en door onze jarenlange ervarinh, counteren wij echter ook dít nadeel.

De voordelen van houtskeletbouw zelf ervaren? Bezoek onze kijkwoningen in De Pinte, Werchter, Casteau of Saint-Denis-Bovesse. 

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image