Verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw: dit moet je weten

Je zoekt een bouwgrond of bent zelf eigenaar van een oude woning? Denk dan ook eens aan de formule afbraak en heropbouw. Tot eind 2023 geniet je in heel België namelijk van een verlaagd btw-tarief van 6 %. Het huis van je dromen wordt zo meteen een pak voordeliger. En dat extra budget kan je straks goed gebruiken om je nieuwe woonst in te richten. Dewaele Woningbouw is je partner doorheen dit hele proces, zo getuigt ook Pieter-Jan.

Het verlaagde btw-tarief wordt ook wel de sloop- en heropbouwpremie genoemd. Die geldt voortaan over heel België. Het is een extra stimulans voor gezinnen die een woning willen (laten) bouwen op de plek waar nu een oude constructie staat. Je bespaart er heel wat centen mee, al moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Dewaele Woningbouw helpt je graag op weg.

Wat is de sloop- en heropbouwpremie?

De sloop- en heropbouwpremie is een verlaging van het btw-tarief van 21 % naar 6 % voor wie een terrein met een woning koopt, die woning sloopt en er een nieuwe op zet. De maatregel bestond al in 42 centrumsteden en wordt nu uitgebreid naar het hele land. Hij loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023. Al zijn er wel enkele voorwaarden aan verbonden.

  • Het moet gedurende 5 jaar je enige en eigen woning zijn. Ook wanneer je je huidige woning verkoopt en naar je nieuwbouw verhuist, doe je een beroep op dit tarief. Op voorwaarde dat het om een vernieuwbouw gaat.
  • De bewoonbare oppervlakte bedraagt maximaal 200 vierkante meter.
  • Het afbreken en heropbouwen moet door dezelfde persoon gebeuren.
  • De nieuwe woning moet zich op hetzelfde perceel bevinden als het gesloopte gebouw. Plaats je je woning dus enkele meters naar links of naar rechts, dan heeft dit geen impact op de toepassing van het verlaagde tarief.
  • Het gesloopte gebouw kan een woning, een schuur of andere constructie “die verbonden is met de grond” zijn, maar moet wel volledig afgebroken worden.

Wie doet een beroep op de verlaagde 6 % btw?

Wie een gebouw afbreekt en vervolgens een nieuwe woonst zet, geniet van die verlaagde btw-regeling. Die nieuwe woning kan je dan zelf bewonen. Op voorwaarde dat het je enige, eigen woning is en je domicilie er staat. Zowel bij het afbreken als bij het bouwen kan je beroep doen op Dewaele Woningbouw.

Wanneer telt dit btw-tarief niet?

Dat is eenvoudig: wanneer het gaat om een constructie of bijgebouw dat niet voor bewoning bedoeld is. Bouw je een losstaande garage, een tuinhuis of een zwembad en breek je daarvoor een andere constructie af, dan is het verlaagde tarief niet van toepassing. Anders is het voor een garage die in de woning geïntegreerd is. Omdat deze deel uitmaakt van het huis, telt de 6 % btw.

Let ook op met het type constructie dat gesloopt moet worden om aan het verlaagde tarief te voldoen. Een oude woning, loods, fabriek, garage of winkelruimte komen hiervoor zeker in aanmerking. Tijdelijke constructies uit niet-duurzame materialen tellen niet mee.

Hoe begin ik aan een vernieuwbouw?

Je dient een verklaring van afbraak en heropbouw in via het formulier 111 dat je telefonisch of via MyMinfin aanvraagt. 

Vervolgens bepaal je hoe je het sloop- en bouwtraject wil aanpakken. Regel je alles zelf of geef je het proces van begin tot einde uit handen, bijvoorbeeld aan een ervaren woningbouwer. Een partner als Dewaele Woningbouw kan je hier zeker in bijstaan. Reken voor de afbraak op 9.000 à 12.000 euro, afhankelijk van de grootte van de bestaande woning.

“De bungalow op onze bouwgrond werd gesloopt en ruimde plaats voor een nieuwe, energiezuinige woning. Het verlaagde btw-tarief was mooi meegenomen.”

Verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw      Verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw

Sloop-en-bouwproject met houtskeletbouw

Pieter-Jan en zijn gezin kozen voor hun sloop-en-bouwproject voor Dewaele Woningbouw. Een keuze waar ze nog steeds 100% achter staan. “De bungalow op onze bouwgrond in Kortrijk was helemaal afgeleefd. Die moest wijken voor een nieuwe, energiezuinige woning”, vertelt Pieter-Jan. “Het verlaagde btw-tarief was mooi meegenomen. We kozen voor houtskeletbouw, al hadden we best wat vooroordelen. Onterecht, zo bleek.”

Want het gezin woont bijzonder graag in hun houtskeletbouwwoning. “Houtskeletbouw heeft een snelle oplevertijd. Onze woning stond er op 9 maanden tijd, goed op schema. We konden alles volgen via een app en werden steeds op de hoogte gehouden. Bovendien is de constructie energiezuinig, stevig en duurzaam. Op geen enkel moment moesten we inboeten aan creativiteit.” Ook over de samenwerking met Dewaele Woningbouw is het koppel tevreden. “Al vanaf het eerste contact waren we overtuigd van hun professionaliteit. Ze zijn bijzonder goed op de hoogte, ook op technisch vlak. Dewaele heeft ons zeer professioneel en kwalitatief ondersteund. Ook na het bouwproject. Ze losten de kleinste probleempjes meteen op.”

Heb jij ook vernieuwbouwplannen? We adviseren je graag over de mogelijkheden. Samen zorgen we ervoor dat alle vakjes zijn afgevinkt en je voluit geniet van dit verlaagde btw-tarief.

 

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!

Wat kunnen wij voor je doen? Stel ons jouw vraag, we helpen je met plezier verder.