Waarom ventilatiesysteem D vooral voordelen oplevert

Goed isoleren betekent ook ventileren. Daarom is het bij nieuwbouwwoningen verplicht om een ventilatiesysteem te installeren. Bijvoorbeeld type C met natuurlijke toevoer via roosters of het compleet mechanische type D, zoals in de kijkwoning in De Pinte. Maar hoe werkt zo’n ventilatie type D, wat zijn de voordelen en hoe onderhoud je het?

Mechanische ventilatie met ventilatiesysteem D

Bij een ventilatiesysteem D, ook bekend als balansventilatie, verloopt zowel de aan- als afvoer mechanisch via een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren. Die bevinden zich in het dak of de muur. De afgevoerde lucht warmt de aangevoerde (koude) lucht op dankzij een warmtewisselaar. Zoiets heet in één woord warmterecuperatie.

Wat zijn de voordelen van ventilatiesysteem D?

1. Laag verbruik

Door de warmte te recupereren verbruik je bijna geen energie bij het ventileren van je huis. Grootste voordeel van het D-systeem? Een lagere energiefactuur en E-peil.

2. Gebruiksvriendelijkheid

Een ventilatiesysteem van het type D regelt alles automatisch. Je hoeft het alleen goed in te stellen. Of vraag het aan jouw installateur.

3. Gefilterde en verwarmde lucht

Aangevoerde lucht via het ventilatiesysteem D wordt gefilterd en zorgt ervoor dat stof, vervuiling of pollen niet zomaar in je woning terecht komen. Bovendien zal de lucht op een aangename temperatuur in de ruimtes gebracht worden.

4. Geen geluidsoverlast

De verdeelkasten in onze kijkwoning in De Pinte zijn voorzien van akoestisch materiaal wat resulteert in veel minder overspraak of lawaai. Ook de octopusstructuur van de leidingen bevordert de akoestiek. De luchtsnelheid bedraagt trouwens maximaal drie meter per seconde om gezoem te vermijden. De ventilators zelf bevatten geluidsdempers.

Moet het ventilatiesysteem onderhouden worden?

De filters van een ventilatiesysteem D vragen om regelmatig onderhoud. Om de drie maanden stofzuigen, luidt het devies. Een makkelijke klus die maar 15 minuten in beslag neemt. Je vervangt jouw filters ook best elk jaar voor blijvende topprestaties.

Ventilatiesysteem in onze kijkwoning

Onze nieuwste kijkwoning in De Pinte maakt gebruik van het ventilatiesysteem “Nanakia” van Codumé met een debiet van 450 m3/h (benodigde debiet te berekenen door EPB verslaggever). Het toestel werd geplaatst met semi-flexibele kanalen. Die zijn heel gemakkelijk te installeren en te onderhouden.

Meer weten over het ventilatiesysteem dat we installeerden in onze kijkwoning in De Pinte? Of wil je zelf ervaren hoe het werkt? Kom eens langs in de kijkwoning!

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!

Wat kunnen wij voor je doen? Stel ons jouw vraag, we helpen je met plezier verder.