Thermowood Ayous, een duurzame en budgetvriendelijke houtsoort

Als je aan duurzaam bouwen denkt, denk je meteen aan houtskeletbouw. Voor de gevelbekleding of andere buitentoepassingen is hardhout een populaire en duurzame oplossing. Maar wist je dat er een milieuvriendelijkere en goedkopere optie is? Lees waarom Dewaele Woningbouw fan is van Thermowood Ayous.

Naast klassieke gevelmaterialen als gevelsteen en crépi maakt Dewaele Woningbouw vaak ook gebruik van een houten gevelbekleding. Voor de kijkwoning in De Pinte is gekozen voor een duurzame en ecologische oplossing: Thermowood Ayous, een houtsoort die enorm aan populariteit wint.

Wat is Thermowood Ayous?

Deze laatste kijkwoning van Dewaele Woningbouw combineert voor de buitenafwerking twee natuurlijke materialen: een platte gelijmde steen en een verticaal lattenwerk met Thermo Ayous, een tropische zachthoutsoort met dezelfde duurzaamheid als tropische hardhoutsoorten zoals padouk en afromosia. Waar zit dan het verschil? Thermo Ayous is een goedkoper en dus betaalbaar alternatief voor tropisch hardhout, dat de laatste jaren schaarser en daarom erg duur geworden is.

thermowood

Omdat gevelbekleding bestand moet zijn tegen vocht en temperatuurschommelingen, is Thermowood Ayous een goede keuze voor deze kijkwoning. Dankzij een thermisch verduurzamingsproces door middel van hitte of stoom is het erg vormvast, neemt het geen vocht op en is het tientallen jaren vrij van onderhoud. 

Alle voordelen van Thermowood Ayous

Uitstraling

Ayous ziet er met een zachte, onopvallende structuur hetzelfde uit als tropisch hardhout. Het is mooi glad, natuurlijk en elegant. Nadat het behandeld is, heeft het een mooie bruine en warme uitstraling die geleidelijk aan egaal zal vergrijzen. Maar je kan het evengoed onbehandeld gebruiken. Wil je de oorspronkelijke kleur behouden, dan kan je het hout eventueel beitsen. 

Levensduur en milieu

Het hout wordt op een ecologisch verantwoorde manier behandeld zonder toevoeging van chemicaliën of zuren en is daardoor perfect recycleerbaar. Thermo Ayous behoort tot duurzaamheidsklasse 1-2 met een lange levensduur onder normale omstandigheden.

Verschillende uitvoeringen

Bijzonder aan de houtafwerking voor de kijkwoning in De Pinte is dat het allemaal aparte latjes lijken, terwijl het eigenlijk grote panelen zijn. Zo accentueert deze houtsoort een open gevelbekleding, maar blijft de spouw afgesloten. Thermo Ayous is trouwens ook geschikt voor binnentoepassingen zoals binnendeuren, meubels, wanden, kozijnen of zelfs sauna’s.

Andere eigenschappen

-    Goede isolerende werking
-    Grote vormstabiliteit, het hout zal nauwelijks krimpen of uitzetten
-    Heeft een lage volumieke massa, handig bij gevelbekleding
-    Makkelijk te bewerken, zowel machinaal als met de hand
-    Geen risico op scheuren of verrotting

Wil je jouw nieuwe woning een warme uitstraling geven? Bespreek de vele mogelijkheden met onze experts. 

brochure downloaden

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!

Wat kunnen wij voor je doen? Stel ons jouw vraag, we helpen je met plezier verder.