Kijkwoning Werchter: het huis dat alles heeft

De kijkwoning van Dewaele in Werchter toont dat u niet hoeft te kiezen tussen energiezuinigheid en een strak ontwerp. Dit huis is een pareltje op vlak van hedendaagse architectuur en tegelijk blinkt ze uit in energiezuinigheid.

Spelen met volumes

De Kijkwoning in Werchter springt meteen in het oog: verschillende rechthoekige volumes vormen een licht, speels ontwerp. De rechthoekige benedenverdieping werd afgewerkt met een baksteen zonder zichtbare voegen, wat een strakke eenheid creëert. Het overkragende volume daar bovenop kreeg een bekleding met lamellen van cederhout, waardoor de bovenverdieping wel lijkt te zweven. Het terras van ipé grenst aan de woonkamer en wordt gestut door een draagstructuur van merbau. Binnen valt de hedendaagse, hoogwaardige afwerking van de woning op. De Italiaanse keramische tegel in de woonruimte geeft een luxueuze uitstraling, maar is wel onderhoudsvriendelijk. Boven werd er geopteerd voor parket in de slaapkamers en de gang. Doordacht geplaatste raampartijen laten het daglicht rijkelijk binnenvallen, aangevuld met geïntegreerde zonnewering om de warmte op té hete dagen buiten te houden.

Zuinig tot in de details

In alle aspecten van het huis komt de aandacht voor het milieu en energie-efficiëntie terug. Zo werd er goed gekeken naar de oriëntatie van het terrein en is de zuidelijke gevel erg gesloten, om oververhitting te voorkomen. De belangrijkste leefruimtes en de slaapkamers zijn naar het westen geörienteerd en zijn dan weer zo open mogelijk zodat er veel daglicht binnenvalt. Ook belangrijk is de compactheid van de woning. Op een relatief beperkte oppervlakte werd er toch een groot ruimtelijkheidsgevoel gerealiseerd, dankzij een doordachte indeling. Uiteraard ging er ook uiterst veel aandacht naar de buitenschil, meer specifiek naar de isolatie en luchtdichtheid. Moderne technieken maken het plaatje compleet: verwarming en sanitair warm water wordt verkregen via een warmtepomp gestuurd door fotovoltaïsche en thermische panelen. Een energiezuinig ventilatiesysteem met warmterecuperatie houdt het binnenklimaat gezond. De kijkwoning werd een ruimtelijk huis met een heerlijk wooncomfort en een laag E-peil, dat tegelijk architecturaal alles in huis heeft. Hèt bewijs dat ecologisch ook sexy kan zijn!

In cijfers:

K-waarde: 21
E-peil: 10
Bew. Opp.: 204 m2 en 110 m2 kelder
Technieken: - vloerverwarming aangestuurd door een lucht/water- warmtepomp
                    - ventilatiesysteem D met warmterecuperatie
                    - fotovoltaïsche panelen
                    - ledverlichting
                    - zonwering
                   - driedubbele beglazing.
Isolatie: 2 x 6,4 cm spouwisolatie, 2 x 10 cm dakisolatie, 20 cm vloerisolatie.

Afspraak maken

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Stel een vraag