Kijkwoning in De Pinte: luchtdicht bouwen in houtskeletbouw

Naast isolatie, klimaatcontrole en energiezuinige technieken zoals een warmtepomp is ook de luchtdichtheid een belangrijke parameter voor een gunstig E- en S-peil. Dat je met enkele slimme ingrepen niet alleen energiezuinig, maar ook energieneutraal kan bouwen, bewijst onze houtskeletbouwwoning in De Pinte. 

De graad van luchtdichtheid weerspiegelt dikwijls de kwaliteit van de constructie. Daarom wordt bij elk bouwproject van Woningbouw Dewaele een luchtdichtheidsmeting uitgevoerd. Niet alleen omdat een goede luchtdichtheid een positief effect heeft op de energieprestatie, ook omwille van de andere voordelen van luchtdicht bouwen:

  • Voorkomt warmteverliezen en zorgt voor energiebesparingen
  • Zorgt voor een goede werking van een ventilatiesysteem
  • Een hoger akoestisch comfort dankzij het dempen van omgevingsgeluid
  • Geen tocht via luchtlekken
  • Een betere EPB-score geeft vaak recht op premies

Houtskeletbouw en luchtdichtheid

Met een doordachte opbouw van de wand, speciale folies en tape wordt extra aandacht besteed aan de luchtdichtheid van een woning in houtskeletbouw. Voor het beste resultaat moeten alle bouwelementen zo goed mogelijk op elkaar aansluiten, zo heeft onder andere de luchtdichte afwerking aan de ramen een belangrijke invloed. Dat houtskeletbouwwoningen in luchtdichtheidstesten vaak beter scoren dan traditionele woningen komt omdat veel aansluitingsdetails gedetailleerd uitgetekend worden.

Advies voor luchtdicht bouwen

Voor onze kijkwoning in De Pinte schakelden we Struktuur uit Deinze in, een studiebureau in de bouwsector dat professionele en particuliere klanten begeleidt op vlak van energie, veiligheid en bouwexpertise. 

Struktuur werd al van bij de ontwerpfase betrokken om op basis van de plannen een eerste simulatie van het K- en E-peil te maken. Het grote voordeel van een EPB-studie in deze fase van het bouwproject is dat eventuele bijsturingen relatief makkelijk en zonder een al te grote impact kunnen uitgevoerd worden. De kijkwoning in De Pinte scoorde meteen goed, door de toepassing van energiezuinige technieken zoals een warmtepomp, ventilatiesysteem D en extra zonnepanelen haalt de woning een E-peil van 0. Als je weet dat een E-peil van E30 pas in 2021 de norm is, is deze woning dus klaar voor de toekomst.

Luchtdichtheid meten met blowerdoortest

Luchtdichtheid is een belangrijke factor om de beoogde EPB-eisen te behalen. De energiedeskundigen van Struktuur voerden aan het eind van de ruwbouwfase een tussentijdse meting uit om bij de officiële meting een nog beter resultaat te halen. Die meting gebeurt aan de hand van een blowerdoortest of luchtdichtheidstest, een eenvoudige manier om eventuele luchtlekken aan het licht te brengen en om het E-peil te verlagen.

blowerdoortest

Is een luchtdichtheidsmeting verplicht?

Van zodra er een stedenbouwkundige vergunning is met tussenkomst van een architect, is een EPB-verslaggeving verplicht. De luchtdichtheid wordt dan ook gemeten, maar dit is eigenlijk niet verplicht.

In de kijkwoning in De Pinte zijn alle mogelijkheden van duurzaam bouwen toegepast en scoort het EPB-resultaat 30 punten beter dan de strengste EPB-norm van 2021. Dé blikvanger is dan ook een ultralage energiefactuur.

Wist je dat … 

Je voor een nieuwe energiezuinige woning een vermindering van de onroerende voorheffing kan krijgen? Het bedrag wordt bepaald door het E-peil, dat aanzienlijk lager moet zijn dan het E-peil dat sowieso gehaald moet worden. Een voorwaarde die onze kijkwoning in De Pinte met gemak haalt. De vermindering van de onroerende voorheffing wordt automatisch toegekend op je aanslagbiljet, je hoeft er zelf niets voor te doen.

Lees meer info en de voorwaarden voor de vermindering van onroerende voorheffing.

Wil je alle voordelen van deze energieneutrale kijkwoning van dichtbij bekijken? Maak een afspraak.

brochure downloaden

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!

Wat kunnen wij voor je doen? Stel ons jouw vraag, we helpen je met plezier verder.