Een huis bouwen, welke stappen komen erbij kijken?

Een huis bouwen, het is een hele onderneming waarbij heel wat vragen opduiken. Hoe pak je het aan? Uit wat bestaat de kostprijs? En hoe bepaal je jouw budget? Omdat je meestal maar één keer in je leven bouwt en het meteen goed wil doen, delen we een handig stappenplan voor een vlot bouwproces.

Het bouwproces: stappenplan

Fase 1 - De voorbereiding

Een sterke voorbereiding is het begin van alles. Heb je een woondroom, maar nog geen concrete plannen? Kom gerust al eens langs, wij van Dewaele Woningbouw denken met je mee, nog vóór de bouw van je woning in houtskeletbouw. Met respect voor je budget, bouwwensen en levensstijl. Zo reken je op de beste kwaliteit en op een vlot bouwproces zonder onaangename verrassingen.

1. Een huis bouwen: welk budget heb je nodig?

Voor je naar de bank stapt, moet je weten hoeveel geld je nodig hebt. Maak een inventaris van je financiële middelen met eigen inbreng, eventueel de opbrengst van de verkoop van je huidige woning, financiële steun van familie … en bereken hoeveel je huis kan kosten.

hedendaags interieur achter een tijdloze gevel

"Na een bezoekje aan Dewaele op Batibouw was het duidelijk: de eindeloze mogelijkheden in houtskeletbouw vervulden perfect onze woonwens.” – Familie Willems

Ga uit van een gemiddelde prijs van 1.450 euro per m2 (exclusief btw en architect) voor een huis met laag energieverbruik zoals houtskeletbouw, zonder buiteninrichting. Door je netto budget (exclusief btw en architect) door die prijs te delen krijg je het aantal vierkante meter dat je kan bouwen.

Voorbeeld: Met een budget van 250.000 euro (exclusief btw en architect) kan je een afgewerkte woning van ongeveer 185 m2 plaatsen. Afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp en de materiaalkeuzes haal je die prijs dan naar boven … of naar beneden.

2. Aankoop van een stuk bouwgrond

Om een huis te bouwen heb je natuurlijk ook bouwgrond nodig. Hou er rekening mee dat dit een grote hap uit je budget neemt. De prijs van bouwgrond verschilt van gemeente tot gemeente en wordt vooral bepaald door de ligging en de bereikbaarheid.

TIP: Bekijk de gemiddelde bouwgrondprijs van jouw stad of gemeente.

Verlies ook de stedenbouwkundige voorschriften die de gemeente oplegt niet uit het oog, zo weet je of je jouw bouwplannen mag uitvoeren op het gekozen perceel. Ook een goede sondering is noodzakelijk om de draagkracht van de grond te kennen en de fundering te kunnen afstemmen op de woning die je wilt.

Niet alleen het ossenoog trekt de aandacht

"Ook over de oriëntatie van onze woning is goed nagedacht. Zeker in de winter is het fantastisch: de zon moet maar een uurtje schijnen of heel het huis is verwarmd.” – Familie De Belder

TIP: Heb je de ideale bouwgrond gevonden, maar is het draagvermogen eerder beperkt? Geen zorgen, een constructie in houtskeletbouw is een stuk lichter dan traditionele woningbouw en is tegelijk uiterst stevig.

3. De bouwstijl van jouw woning.

De architect tekent je woning uit op basis van jouw wensen. Ga je voor een traditionele bouwmethode of kies je voor houtskeletbouw? Welke woonstijl past bij jou? Wil je een kelder, extra garage of dressing? Welke bouwformule verkies je: enkel het houtskelet, ruwbouw of sleutel-op-de-deur? Heb je jouw eigen architect? Kom dan zeker langs bij Dewaele Woningbouw voordat je de bouwaanvraag indient. Zo kunnen we garanderen dat het ontwerp beantwoordt aan je budget. Samen met onze adviseur kan je dan ook al meer in detail de materialen en technieken kiezen.

TIP: Heb je geen architect, dan brengen we je in contact met een onafhankelijk architect die voldoende aandacht heeft voor je budget en die vertrouwd is met onze manier van werken.

4. Keuzetraject en overeenkomst

Bouwen is ook keuzes maken op vlak van esthetiek, technieken en duurzaamheid. Om tot een correct en strikt contract te komen, besteden we bij Dewaele Woningbouw meer tijd dan anderen aan deze fase. Een persoonlijk adviseur staat je gedurende het hele keuzetraject bij met advies op maat van je project. Op basis van de keuzes die je maakt, kom je tot een correcte prijszetting en wordt de definitieve eindprijs samen met de timing opgenomen in de overeenkomst. Hierdoor sta je niet voor verrassingen tijdens het bouwproces van je woning in houtskeletbouw en hoef je je geen zorgen te maken over de duur en je budget.

Fase 2: Je huis bouwen

Na alle voorbereidingen kan het echte werk beginnen. Omdat we bij Dewaele Woningbouw al vóór de bouw van de woning in houtskeletbouw meestappen in jouw woonwens, is dankzij zo’n grondig voortraject een snellere uitvoering mogelijk. 

We bouwen je huis volgens deze stappen:

1. Productie van de wanden en grondwerken

Voor een woning in houtskeletbouw start in deze fase de productie van de wanden in ons eigen atelier. Terzelfdertijd bestellen we het buitenschrijnwerk dat in de wanden komt, dankzij de gedetailleerde productietekening moeten we namelijk niet wachten tot de wanden gemonteerd zijn. Op de werf zelf zijn ondertussen de grondwerken gestart en krijgen de riolering, regenwaterput en vloerplaat een plek.

2. Montage op de werf

Is de vloerplaat volledig uitgehard, dan monteren we alle wanden, tussenvloeren en de dakconstructie. Bij houtskeletbouw verloopt deze fase heel snel omdat de dakstructuur en het buitenschrijnwerk meteen meekomen met het houtskelet. Na de dakdichting is de woning zo goed als wind- en waterdicht en kan meteen gestart worden met de volgende fase, de technieken en afwerking.

TIP: Traditioneel bouwen vraagt meer tijd en is afhankelijk van de weersomstandigheden, daarom moet je rekening houden met een mogelijks prijsverschil tussen de start en het einde van de werken.

Je hoeft je geen zorgen te maken op vlak van isolatie en luchtdichtheid. Het isoleren start al in de wanden en dankzij het gebruik van speciale folies en tapes is jouw woning in houtskeletbouw veel luchtdichter dan een traditionele woning. Je voelt meteen het verschil in een zachter en stabieler binnenklimaat.

"De bouwsnelheid is geen loze belofte. We zouden zo opnieuw bouwen met Dewaele.” – Familie Vranckx

3. Techniek en afwerking

In deze stap is een duidelijke planning belangrijk, heel wat verschillende werkzaamheden volgen elkaar op: technieken, vloeren en binnenschrijnwerk.

TIP: Bouwen is kiezen. Ook op vlak van afwerking sta je er bij Dewaele Woningbouw niet alleen voor. Veel keuzes worden op voorhand vastgelegd en gedurende het hele keuzetraject mag je rekenen op advies op maat van een persoonlijk adviseur. Nog vóór het ondertekenen van het contract.

Het is tijd om de ventilatie, verwarming, sanitair en elektriciteit aan te pakken. De elektricien en cv-installateur plaatsen alles wat in de muren moet worden weggewerkt. Besteed voldoende aandacht aan een kwalitatief ventilatiesysteem van een betrouwbaar merk en kies een systeem dat niet alleen perfect werkt, maar ook eenvoudig te onderhouden is.

Omdat houtskeletbouw een droge bouwmethode is, moet je geen rekening houden met droogtijden voor de afwerking van de wanden. Tijdens de pleisterwerken worden alle naden en oneffenheden vlak gezet en krijgen de hoeken versterkingsprofielen mee. 

Daarna kan je starten met vloeren. Kies een vloer volgens je smaak en budget, maar hou ook rekening met de duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid, slijtvastheid en het comfort. In onze eigen afdeling start nu de productie van het binnenschrijnwerk, waarna onze vakmannen de geproduceerde trappen en deuren plaatsen.

Fase 3 - De oplevering

Op het einde van de werken vindt de oplevering plaats. Nu kom je samen met de architect en een verantwoordelijke van Dewaele Woningbouw op de werf om alle gemaakte afspraken af te punten.

"We zijn heel tevreden over de samenwerking met Dewaele. We werden van begin tot eind correct begeleid.” – Familie Verheye

Vanaf dit moment wordt de bouw afgesloten en wordt je huis jouw thuis. Binnen de afgesproken timing en budget. 

Heb je bouwplannen? Kom dan zeker vroeg genoeg langs bij Dewaele Woningbouw, zelfs al heb je nog geen ontwerp. Samen gaan we op zoek naar de beste oplossing voor jouw project, helemaal op maat van jouw budget en wensen. Zo sta je niet voor verrassingen eens de bouwvergunning er is.

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!

Wat kunnen wij voor je doen? Stel ons jouw vraag, we helpen je met plezier verder.