Een huis bouwen, hoe begin je eraan?

Een huis bouwen, het is een hele onderneming waarbij heel wat vragen opduiken. Hoe pak je het aan? Uit wat bestaat de kostprijs? En hoe bepaal je jouw budget? Omdat je meestal maar één keer in je leven een huis bouwt en het meteen goed wil doen, delen we een handig stappenplan voor een vlot bouwproces.

Fase 1: De voorbereiding

Welk budget heb je nodig om te bouwen?

Voor je naar de bank stapt, moet je weten hoeveel geld je nodig hebt. Maak een inventaris van je financiële middelen met eigen inbreng, eventueel de opbrengst van de verkoop van je huidige woning, financiële steun van familie … en bereken hoeveel je huis kan kosten.

Ga uit van een gemiddelde prijs van 1.150 à 1.250 euro per m2 (exclusief btw en architect) voor een huis met laag energieverbruik zoals houtskeletbouw, zonder buiteninrichting. Door je netto budget (exclusief btw en architect) door die prijs te delen krijg je het aantal vierkante meter dat je kan bouwen.

"Voor ons budget kregen we een strakke houtskeletbouwwoning die voorzien is van alle noodzakelijke energiezuinige ingrepen.” – Familie Verbruggen

Voorbeeld: Met een budget van 200.000 euro (exclusief btw en architect) kan je een woning plaatsen van ongeveer 160 m2. Afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp en de materiaalkeuzes haal je die prijs dan naar boven … of naar beneden.

Vind de ideale bouwgrond

Om een huis te bouwen heb je natuurlijk ook bouwgrond nodig. Hou er rekening mee dat dit een grote hap uit je budget neemt. De prijs van bouwgrond verschilt van gemeente tot gemeente en wordt vooral bepaald door de ligging en de bereikbaarheid.

Tip: Bekijk de gemiddelde bouwgrondprijs op de website van de FOD Economie.

Omdat je met een goede oriëntatie 10 tot 30 % kan besparen op je energieverbruik, ga je best ook na of je de woning naar het zuiden kan richten om maximaal van het zonlicht te genieten. Verlies hierbij ook de stedenbouwkundige voorschriften die de gemeente oplegt niet uit het oog, zo weet je of je jouw bouwplannen mag uitvoeren op het gekozen perceel. Ook een sondering is noodzakelijk om de draagkracht van de grond te kennen en de fundering te kunnen afstemmen op de woning die je wilt.

Het ontwerp van je droomhuis

De architect tekent je woning uit op basis van jouw wensen. Ga je voor een traditionele bouwmethode of kies je voor houtskeletbouw? Welke woonstijl past bij jou? Wil je een kelder, extra garage of dressing? Van zodra je een definitief ontwerp hebt, kan de architect de bouwvergunning aanvragen en de woning meer in detail uitwerken. Je kiest dan het type verwarming, het buitenschrijnwerk, de technische toestellen …

Fase 2: Het bouwen van je huis

Na alle voorbereidingen kan het echte werk beginnen. Je huis bouwen we in drie stappen:

Ruwbouw

Deze fase maakt gemiddeld 50 tot 70 % van de totale kostprijs uit en omvat alle werken van het uitgraven van de bouwput voor de funderingen en de rioleringsputten tot de opbouw- en metselwerken, voegwerken en eventuele andere gevelwerken.

Je kan kiezen om je huis te bouwen volgens de traditionele bouwtechniek, houtskeletbouw, staalstructuur of prefab betonstructuren. Traditioneel bouwen vraagt meer tijd en is afhankelijk van de weersomstandigheden, daarom moet je rekening houden met een mogelijks prijsverschil tussen de start en het einde van de werken.

Wil je duurzaam bouwen, dan is houtskeletbouw de beste oplossing. Je kiest het ontwerp en de materialen, het bouwbedrijf doet de rest. Een belangrijk voordeel is de snelle oplevering: de constructie van een woning uit houtskelet staat er al op tien werkdagen.

Dak en buitenschrijnwerk

Bij houtskeletbouw verloopt deze fase heel snel omdat de dakstructuur en het buitenschrijnwerk meteen meekomen met het houtskelet. Na de dakdichting is de woning voor 95 % wind- en waterdicht en kan meteen gestart worden met de volgende fase, de technieken en afwerking.

Techniek en afwerking

In deze stap is een duidelijke planning belangrijk, heel wat verschillende werkzaamheden volgen elkaar op: technieken, vloeren en binnenschrijnwerk.

Het is tijd om de ventilatie, verwarming, sanitair en elektriciteit aan te pakken. De elektricien en cv-installateur plaatsen alles wat in de muren moet worden weggewerkt. Ook ben je verplicht om in regel te zijn met de ventilatie-eisen, besteed dus voldoende aandacht aan een goede ventilatie. 

Pleisteren is hele klus, je moet namelijk rekening houden met droogtijden waardoor je de wanden niet onmiddellijk kan afwerken. Maar bij houtskeletbouw is dat helemaal niet het geval, want het is een droge bouwmethode waarbij enkel de naden en oneffenheden moeten worden weggewerkt.

Daarna kan je starten met vloeren. Kies een vloer volgens je smaak en budget, maar hou ook rekening met de duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid, slijtvastheid en het comfort. Als laatste wordt het binnenschrijnwerk geplaatst, je hoeft nu enkel nog te schilderen.

Fase 3: de oplevering

Wanneer een aannemer je huis bouwt, vindt er na de afwerking een oplevering plaats. Je krijgt dan de mogelijkheid om de werken te keuren en te controleren. Dit gebeurt tijdens een afspraak op de werf met de architect en de verantwoordelijke van het bouwbedrijf.

Op het moment van een voorlopige oplevering deel je eventuele zichtbare gebreken mee of geef je aan welke bepaalde werken nog moeten worden uitgevoerd. Dit wordt vastgelegd in een verslag. Laat je bijstaan door een architect en zorg voor een volledige voorlopige oplevering.

Heb je bouwplannen en wil je meer informatie? Neem contact op met onze experts, we helpen je graag verder.

Afspraak maken

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Stel een vraag