Houtskeletbouw of traditioneel bouwen?

Droom je van een eigen huis en heb je concrete bouwplannen? Een van de eerste en belangrijkste beslissingen die je moet nemen is ongetwijfeld de bouwmethode. Kies je voor traditioneel bouwen met baksteen of ga je bouwen met houtskeletbouw? Met welke factoren moet je rekening houden? En vooral, welke bouwtechniek past bij jouw droomhuis?

We maken het je makkelijk en vergelijken beide bouwtechnieken: houtskeletbouw vs. traditioneel bouwen.

Bouwproces

Houtskelet is een snelle bouwmethode. De voorbereidingsperiode in het studiebureau en het atelier duurt iets langer dan traditioneel bouwen maar daartegenover staat dat het op de werf heel snel vooruit gaat. De wanden en vloeren worden namelijk op voorhand geproduceerd in het atelier volgens de plannen van een architect, de montage van deze houten constructie op de werf duurt maximaal tien dagen. Doordat deze wind- en waterdichte constructie geen vocht opneemt en omdat er tijdens het productie- en plaatsingsproces bijna geen water aan te pas komt, wordt de interieurafwerking niet vertraagd door uitdrogingsperiodes. Bij de klassieke woningbouw is dit wel het geval.

Het bouwproces bij houtskeletbouw is nauwelijks onderhevig aan de weersomstandigheden omdat het grootste deel van de productie in de werkplaats gebeurt. Ook de afwerking op de werf kan snel verlopen, drie droge dagen zijn voldoende om de ramen te plaatsen of de dakbedekking te leggen. Dit in tegenstelling tot traditioneel metselwerk, dat vertraging oploopt door regen of vrieskou.

Conclusie: Houtskeletbouw vraagt een iets langere voorbereidingstijd dan traditioneel bouwen, maar gaat op de werf een pak sneller vooruit.

Energiezuinig en duurzaam wonen

Wil je een duurzame woning? Dan maak je met houtskeletbouw de beste keuze. Hout is droog, licht, vochtregulerend en zeer milieuvriendelijk omdat het opnieuw aangeplant kan worden. Is het hout voorzien van een FSC of PEFC-label, dan weet je dat het uit een duurzaam beheerd bos komt.

Hout isoleert bovendien tot vijftien keer beter dan beton en de houten binnenstructuur biedt meer mogelijkheden om maximaal te isoleren. Isoleren begint al in de wanden zelf, en niet pas in de spouwmuur zoals bij een traditionele bouw. Thermische onderbrekingen, of koudebruggen, komen veel minder voor en dat betekent: minder stoken en een lagere energiefactuur.

Wat bij een hete zomer of ijskoude winter? Een gemetste woning hou je in de zomer iets langer koel, maar een houtskeletwoning koelt ’s nachts dan weer veel sneller af. In de winter is het makkelijker om een houtskeletwoning op te warmen, want bij een gemetst huis absorberen de muren de warmte voor de ruimte kan opwarmen.

Ook op vlak van geluidsisolatie scoort hout beter dan bakstenen. Steen weergalmt het geluid, hout dempt het en geeft rust. Door een zwevende chape aan te brengen op de verdiepingsvloeren, wordt het contactgeluid voldoende gedempt en extra akoestisch isolatiemateriaal in de spouwen voorkomt geluidshinder vanuit aanpalende kamers.

Conclusie: Houtskeletbouw is voor jou én voor het milieu de beste keuze.

Kostprijs

Voor je droomhuis heb je een bepaald budget ter beschikking. Houtskeletbouw kost ongeveer evenveel als klassiek bouwen, maar er zijn meer mogelijkheden om de prijs te drukken.

  • Tijdswinst: een houtskeletwoning is sneller klaar, je wint daarmee niet alleen op werkuren, maar je kan sneller verhuizen (en hoeft misschien minder lang te huren).
  • Lichte constructie: een houtskeletbouwwoning is minder zwaar dan een gemetste woning waardoor je niet snel aanpassingen moet doen bij een minder draagkrachtige grond.
  • Zelf bouwen: zelf isoleren of elektriciteitswerken uitvoeren? Houtskeletbouw is ideaal wanneer je zelf de handen uit de mouwen wil steken.
  • Gunstiger E-peil: tegen 2021 moet nieuwbouw in Vlaanderen beantwoorden aan de Europese energiestandaard. Een houtskeletbouw is beter te isoleren, je bespaart dus stookkosten en energie.

Conclusie: Op alle gebied besparen op je uitgaven? Kies voor houtskeletbouw. 

Architecturale vrijheid

Bouwen zonder beperkingen op architecturaal vlak? Dat kan, ook bij houtskeletbouw. Je kan kiezen uit verschillende materialen. De basis is natuurlijk het houtskelet, maar de gevelbekleding, het materiaal van de ramen, deuren en plinten … kan je vrij kiezen. Ook op vlak van bouwstijlen is alles mogelijk: van een strakke, moderne kubuswoning tot een charmante pastorijwoning, kies om het even welke stijl.

Je huis evolueert mee met je behoeften en levensstijl, waardoor je vroeg of laat wil verbouwen of uitbreiden. Ook dat is bij een houtskelet woning mogelijk. Kies voor een vormgeving op maat van je persoonlijke smaak, zo wordt je woning volledig je thuis.

Conclusie: Zowel voor de vormgeving als de afwerking zijn houtskeletbouw en het traditionele metselwerk aan elkaar gewaagd.

Wil je alles weten over bouwen met houtskeletbouw?

Ontdek alles over deze populaire bouwstijl in onze showroom of in een van onze kijkwoningen!

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!

Wat kunnen wij voor je doen? Stel ons jouw vraag, we helpen je met plezier verder.