Hoogbouw in hout

Zie je binnenkort hout in de Londense skyline? Wij hopen alvast van wel, want houtbouw is veelzijdig en duurzaam, ook in stedelijke omgevingen.

Iets waar architecten wereldwijd warm voor lopen. Ook voor grotere projecten.

In Noorwegen, waar bouwen met hout traditie is, staat er al een appartementsgebouw van veertien verdiepingen hoog. (Leuk weetje: de naam van het gebouw is ‘Treet’, Noors voor boom.)

In Vancouver, Canada, bouwen ze aan een houten toren die achttien verdiepingen hoog zal worden en in Wenen, Oostenrijk start ook snel de bouw van een houtenwolkenkrabber van maar liefst 24 verdiepingen hoog.

"De Tandenstoker" van Londen

Nog ambitieuzer is het project dat in Londen op stapel staat: de Oakwood Tower (zie foto), door de Londenaren al omgedoopt tot ‘De Tandenstoker’, zal 300 meter, het equivalent van 80 verdiepingen, hoog zijn en eindelijk hout in de Londense skyline brengen.

Bij dit project speelt LVL een cruciale rol: balken van massief hout, bestaande uit verschillende lagen die worden verlijmd. Ze zijn supersterk, duurzaam en vormvast. Bij Dewaele hadden we eind 2015 een primeur in de wereld van de particuliere houtskeletbouw: als eerste systeembouwer gebruiken we LVL-balken in alle onderdelen van het huis.

Duurzaamheid

Wie hout ziet, denkt duurzaamheid. En dat zal bij deze wolkenkrabbers niet anders zijn. Het is natuurlijk ook terecht: bij de productie van de traditionele materialen voor wolkenkrabbers – staal, cement en glas- komt er veel CO2 vrij. Bij hout is dat heel wat minder én het transport ervan kost minder energie dankzij het lagere gewicht.

Houtskeletbouw

Wij waren natuurlijk al langer overtuigd van de verschillende voordelen van houtskeletbouw. Bij deze stedelijke constructies is het snelle bouwproces een groteplus. Want tijd is geld! Net als bij onze woningen, zullen de onderdelen in ateliers gemaakt worden en in elkaar worden gepuzzeld op de werf. Al zal het voor de hoogste houten wolkenkrabber ter wereld wel wat langer duren dan twee weken. 

Wij hopen dat alle wereldsteden binnenkort zo’n duurzame, prachtige blikvanger hebben!

Heb je interesse in een houtskeletwoning? Aarzel niet ons te contacteren.

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!

Wat kunnen wij voor je doen? Stel ons jouw vraag, we helpen je met plezier verder.