Het bouwproces van houtskeletbouw

Wie maakt mijn architecturaal plan op? Hoe lang duurt het om een woning in houtskeletbouw te monteren? Allemaal vragen waar wij een antwoord op geven. Het bouwproces van houtskeletbouw in 6 stappen.

1. Alles begint met een sterke voorbereiding 

Het bouwproces van houtskeletbouw start met de voorbereiding van je bouwproject. Verzamel eerst alle info mbt het terrein (afemtingen, voorschriften, grondonderzoek) en mbt je bouwwensen (ruimteverdeling, oppervlaktes, bouwstijl,…).
Beschik je zelf reeds een architecturaal plan van jouw droomwoning? Dan maken wij voor jou een offerte op op basis van jouw plan.

Nog geen plan? Geen nood, wij brengen je graag in contact met een onafhankelijke architect, zodat ook jij jouw droomwoning kan visualiseren. Hierbij bezorgen we je ook een offerte zodat je een duidelijk beeld krijgt over de kostprijs van je toekomstige houtskeletbouwwoning. Bekijk hier hoeveel een houtskeletbouw kost.

Bij Dewaele Houtskeletbouw kan je trouwens ook kiezen voor een volledig afgewerkte woning. In dit geval nemen we de bouw en afwerking uit handen, zodat jij je kan focussen op andere zaken. 

Het is vooral belangrijk om al in ontwerpfaze de woning te laten doorrekenen door Dewaele, zo heb je geen verrassingen over het budget als de bouwvergunning er is.

Van zodra de offerte is goedgekeurd, stellen we een aannemingsovereenkomst op. Daarin worden alle afspraken mbt de bouw van de woning vastgelegd. De prijs wordt vastgelegd, de gekozen materialen en zelfs al de uitvoeringstermijn.

Na ondertekening van de aannemingsovereenkomst en na het bekomen van de vergunning maakt ons tekenbureau een zogenaamde productietekening op, waarop alle exacte werfmaten en elke te gebruiken schroef of nagel vermeld staan. Ook ontvang je van ons een 3D-tekening op basis van deze productietekening. Zo krijg je een helder beeld van hoe de houtskeletwoning eruit zal zien!

2. Productie

Nadat alles netjes is voorbereid en er een akkoord is over de productietekeningen, volgt de productie van alle nodige bouwelementen. Alle elementen voor je houtskeletbouwwoning worden geproduceerd in ons atelier in Deerlijk.

●    We fabriceren de wanden, en isoleren die meteen. We transporteren die vervolgens in zo groot mogelijke elementen naar de werf. 
●    Verder worden de balken van de tussenvloeren en de platte daken computergestuurd verzaagd en voorzien van uitsparingen voor technieken of stalen balken.
●    De balken voor platte daken worden van de nodige helling voorzien voor afwatering. Ook de dakspanten worden volledig op voorhand geassembleerd.

Tijdens of voor de productie gaan de grondwerken al van start. Zo kunnen we meteen aan de slag van zodra de bouwelementen ter plaatse zijn. Door alles tot in de puntjes voor te bereiden, verliezen we geen tijd op de werf.

3. Montage

Eens de betonnen vloerplaat is uitgehard en alle bouwelementen beschikbaar zijn, beginnen we met de montage van je houtskeletbouw woning. Deze werken verlopen erg snel: na 5 à 8 dagen staat het houtskelet klaar! De ramen kunnen we er meteen in passen. Vervolgens gaat het zadel- of plat dak erop, en werken we keurig de gevel af.

Omdat houtskeletbouw een droge bouwwijze is, hoeft de constructie zelf niet uit te drogen. Zo kan je meteen met de binnenafwerking aanvangen. Bekijk hier landelijke en moderne realisaties. 

Wist je dat: de keukenbouwer in de meeste gevallen zelfs niet komt opmeten? Alles past zo perfect in elkaar dat we zuiver op de productieplannen kunnen werken. Handig en snel!

4. Technieken

Eens de constructie op punt staat vatten we de technieken aan. Hierbij plaatsen we nauwgezet alle nodige leidingen voor elektriciteit, verwarming, sanitair en ventilatie.

5. Binnenwerken

In dit stadium brengen we de gekozen vloer aan - parket, laminaat of tegel. Tijdens de pleisterwerken vlakken we de oneffenheden uit, zetten we alle naden vlak, en voorzien we de hoeken van versterkingsprofielen.

Vervolgens is het binnenschrijnwerk aan de beurt. Het schrijnwerk vervaardigen we volledig binnen ons eigen atelier. Eens alle deuren en trappen voorhanden zijn, passen onze ervaren vakmannen die zorgvuldig in het interieur.

6. Afwerking

Zo, het grootste deel van het bouwproces van jouw houtskeletbouw is achter rug. Rest enkel nog de finale afwerking van de technieken, zoals het plaatsen van lichtschakelaars, sanitaire toestellen… en klaar!

Tot slot

De gemiddelde uitvoeringstermijn van dit hele bouwproces van uw houtskeletbouw woning bedraagt 100 werkdagen (5 maanden), maar hou zeker rekening met verlofperiodes en het weerverlet.

 
Contacteer onze houtskeletbouw experten voor meer informatie of bezoek één van onze kijkwoningen in Deerlijk, Saint-Denis-Bovesse of Werchter.

Ontdek hier de doorsnee van een houtskeletbouw wand.

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!

Wat kunnen wij voor je doen? Stel ons jouw vraag, we helpen je met plezier verder.