Bouwgrond kopen: waarop moet je letten?

Waarop letten bij de aankoop van een bouwgrond? Natuurlijk denk je in de eerste plaats aan de locatie en prijs, maar er zijn wel meer praktische dingen waarmee je best rekening houdt. We wijzen jou graag de weg naar de ideale bouwgrond.

1. Locatie en oriëntatie

Hou zeker rekening met je woon-werkafstand, want een verkeersinfarct komt almaar vaker voor. Heb je een stukje grond gespot dat je aanspreekt? Online, in de krant of bij een vastgoedkantoor? Ga dan zeker eens ter plaatse kijken en de buurt verkennen. Zijn er voldoende winkels in de buurt en (eventueel) openbaar vervoer?

De ideale woning is open naar het zuiden en meer gesloten naar het noorden. Uit onderzoek blijkt dat de oriëntatie jouw comfort, verwarmingskosten en stemming beïnvloeden.

2. Bouwvoorschriften

Bij een grond horen stedenbouwkundige bouwvoorschriften. Concreet? De voorschriften vermelden de bestemming (bijv. recreatieruimte, wooneenheid, …) en andere specificaties zoals de bouwstijl, vorm van het dak of afstand tot de buren. Respecteer de regels of vraag een wijziging aan. In het laatste geval doe je dat best zo vroeg mogelijk, want de procedure sleept meestal lang aan.

3. Nutsvoorzieningen

Hoe zit het met de aansluitingen voor elektriciteit, water, aardgas of de rioleringen? Kijk wat er aanwezig is voor een snelle aansluiting. Nieuwe leidingen leggen kost tijd en geld.

4. Erfdienstbaarheden

Vermijd toekomstige burenruzies en informeer naar erfdienstbaarheden. Klinkt ingewikkeld? Het gaat gewoon om de last die rust op een erf tot gebruik en nut van een ander erf.

Voorbeeld: Jouw buren mogen gebruik maken van je doorgang omdat ze zelf geen toegang hebben tot de openbare weg.

5. Bodemattest

Een bodemattest van OVAM geeft een idee van mogelijke vervuiling van je bouwgrond. Dit attest is trouwens een verplicht document bij de verkoop van een bouwgrond. Ga ook eens langs bij de buren. Zij beschikken meestal over recentere informatie en weten ook meer over de geschiedenis van het perceel.

6. Draagkracht

De draagkracht van een grond is een element dat de bouwkost sterk kan beïnvloeden. Bij een slechte draagkracht zal je extra moeten investeren in stevige funderingen. Vraag daarom aan de huidige eigenaars of er reeds een grondonderzoek of sondering is gebeurd om de draagkracht van de grond te meten.

Ook interessant: “Waarom heb je een goede grondsondering nodig? Alles wat je moet weten”

7. Overstromingsgebied

Ligt jouw bouwgrond in overstromingsgevoelig gebied? Dat controleer je via de watertoets en overstromingskaarten. Als je bouwgrond in risicovol gebied ligt, betaal je gegarandeerd een hogere verzekeringspremie.

8. Registratierechten

Natuurlijk komt ook vadertje staat nog langs voor een aalmoes. Als je een bouwgrond koopt, betaal je registratierechten op de overdracht van de grond. Hoeveel? In Vlaanderen is 10% op de verkoopprijs, in Franstalig België 12,5%. Soms heb je recht op een korting, een zogenaamd abattement.

9. Prijs

Hoeveel kost dat? Je hebt natuurlijk een bepaald budget vooropgesteld. Tip: kijk verder dan de kostprijs van de bouwgrond. Hou rekening met extra kosten: het rooien van bomen, opruimen van puin en graaf- of ophopingskosten.

Meer bijkomende kosten? Notariskosten, registratierechten, erelonen en aktekosten.

Ook interessant: “Hoeveel kost een houtskeletbouw nu eigenlijk?”

Nog op zoek naar een bouwgrond voor jouw toekomstige houtskeletbouwwoning? Bekijk dan zeker ons aanbod bouwgronden! Twijfel je nog of bouwen de investering waard is? Lees hier 5 redenen waarom bouwen met Dewaele Woningbouw altijd interessant is.

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!

Wat kunnen wij voor je doen? Stel ons jouw vraag, we helpen je met plezier verder.