Bouwen of verbouwen, hoe maak je de beste keuze?

Klaar voor een eigen huis? De eerste knoop die je moet doorhakken is beslissen of je gaat bouwen of verbouwen. Geen simpele keuze, want zowel bouwen als verbouwen heeft voor- als nadelen. We lijsten ze alvast voor je op, zo kies je de optie die het best bij je past.

Bouwen: 3 redenen om voor nieuwbouw te kiezen

1.    Kies hoe je woont

Wil je een open keuken met kookeiland? Een master bedroom met dressing? Of toch liever een aparte kamer om ongestoord te werken? Wanneer je bouwt, kan je een thuis op maat ontwerpen. Volledig volgens jouw stijl, smaak en budget. Sta je voor een renovatieavontuur, dan moet je rekening houden met de bestaande indeling. In tegenstelling tot wat velen denken, heb je in houtskeletbouw geen beperkingen. Je kiest de bouwstijl, de indeling en de gebruikte materialen volledig zelf. Zelfs achteraf kan je nog aanpassingen laten uitvoeren, denk bijvoorbeeld aan een extra kamer door een muur te zetten of een open woonkamer door muren te slopen. 

2.    Bepaal zelf het prijskaartje

Terwijl je bij een renovatieproject dikwijls rekening moet houden met onverwachte of extra kosten, heb je bij een nieuwbouwwoning het budget zelf in handen. Onder andere de bouwgrond en de totale oppervlakte, de grootte en ligging van de woning, het ontwerp en gebruikte materialen, de gewenste afwerkingsgraad en de aannemer bepalen het prijskaartje. Allemaal factoren die je op voorhand goed kan inschatten. Daarom leggen we bij Dewaele de timing en de kostprijs contractueel vast en weet je exact wat je woning zal kosten. Mocht je tijdens het bouwen toch bijkomende wensen hebben, dan zijn extra kosten natuurlijk mogelijk. Je maakt de totaalprijs zo hoog of laag als je zelf wilt, je bouwbudget is wat het is.

Tip: Budgetteer zo vroeg mogelijk. Bij Dewaele kan je al van in een vroeg voorontwerp een budgetplan laten opmaken. Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.

3.    Beperkt onderhoud en herstellingen

Wonen in een nieuwbouw is wonen zonder onderhoudszorgen. Alle materialen zijn splinternieuw en vallen nog onder garantie, de eerste jaren hoef je niet onnodig geld te spenderen aan herstellingen. Met houtskeletbouw woon je bovendien in een huis met uitstekende energieprestaties en ben je meteen klaar voor de verplichte EPB-normen van de toekomst. Houtskeletwanden isoleren perfect en dankzij het gebruik van de nieuwste technieken zoals warmtepompen en stroomvoorzieningen is je woning goedkoper om te verwarmen. Bovendien kan wie investeert in een energiezuinige woning op verschillende manieren steun krijgen in de vorm van bouwpremies. Breek je een bestaande woning af om een nieuwe woning op dezelfde plaats te bouwen, dan geniet je in bepaalde Belgische steden zelfs een verlaagd btw-tarief van 6 %.

Meer weten over de voordelen van houtskeletbouw? Laat je inspireren en informeren door Dewaele!

Verbouwen: 3 redenen waarom je 200 % achter deze uitdaging moet staan

1.    Kostenraming met marge

Veel kandidaat-kopers denken dat verbouwen veel goedkoper is dan een nieuwbouwwoning te bouwen. Fout, in de meeste gevallen blijkt een verbouwproject door bijkomende renovatiekosten en hogere onderhoudskosten stukken duurder te zijn. Ok, je kan je budget onder controle houden door sommige werken zelf uit te voeren, maar onderschat jezelf daarbij niet. Ben je geen ervaren vakman met stalen zenuwen en doorzettingsvermogen, dan kunnen jouw (verkeerd uitgevoerde) werkzaamheden zelfs extra kosten veroorzaken. Zorg voor een goede berekening of werk met een bouwbedrijf dat vooraf een vaste kostprijs bepaalt.

Tip: De specialisten van Dewaele geven je meer inzicht in het bouwbudget. Contacteer hen voor meer info.

2.    Meteen beschikbaar

Een bestaande woning is meestal meteen beschikbaar waardoor je de investering kan spreiden in functie van het beschikbare budget. Je kan je huis stap voor stap verbouwen, maar je moet wel bereid zijn om tijdelijk (of langer) in een bouwwerf te wonen. Is intrekken niet mogelijk en moet je tijdelijk huren, dan moet je dit incalculeren in het beschikbare budget.

3.    De charme van een huis met karakter

Vooral de architectuur van een bestaande woning oefent een grote aantrekkingskracht uit. Met heel wat inbeeldingsvermogen en creativiteit zie je voldoende mogelijkheden om van een huis met ‘een verhaal’ jouw warme thuis te maken. Maar vergeet daarbij niet dat je waarschijnlijk flink zal moeten investeren in de nieuwste isolatietechnieken, een stevig (onder)dak en een veilig elektriciteitsnet. Kijk dus altijd verder dan de charmante gevel, openslaande woonkamerdeuren of authentieke houten vloer en wees alert voor onzichtbare gebreken of verrassingen. Een renovatiedroom kan namelijk snel omslaan in een nachtmerrie.

Ben je klaar om de juiste keuze te maken tussen bouwen of verbouwen? Heb je nog twijfels? Ontdek onze kijkwoningen en laat je inspireren.
 

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!