Image

Bouwen met hout zit volop in de lift

Hout als bouwmateriaal boomt. Vandaag wordt al 8% van alle nieuwbouwwoningen in ons land in hout opgetrokken en de verwachting is dat dat aandeel de komende jaren verder zal toenemen. Hout is namelijk een lokale, hernieuwbare en duurzame grondstof. Als bouwmateriaal is het dan ook perfect geschikt voor de circulaire economie. Bovendien kent bouwen met hout vele mogelijkheden.

Bouwen in houtskeletbouw

De bekendste toepassing van bouwen met hout is houtskeletbouw. Daarbij bestaan de wanden uit een houten geraamte dat geïsoleerd wordt en aan beide zijden voorzien wordt van een beplating.

Maar waarom is houtskeletbouw zo populair?

  • Alle onderdelen (de wanden en de tussenvloeren) worden op voorhand in het atelier voorbereid en dienen op de werf enkel nog gemonteerd te worden tot een volledige woning. Je woning kan zo in 6 à 10 werkdagen worden geplaatst. Dat is veel korter dan bij traditionele bouw (gebaseerd op snelbouwstenen en beton). Houtskeletbouw levert je trouwens naast tijdwinst ook vaak een financiële winst op, want je zal minder lang moeten huren tot je kan verhuizen.
  • Er zijn minder zware funderingen nodig omdat houtskeletbouw een lager gewicht heeft dan een traditionele woning. Houtskeletbouw is daarom erg geschikt voor het optrekken van extra verdiepingen op bestaande gebouwen.
  • Met houtskeletbouw behaal je makkelijker het wettelijk vereiste E-peil. Onze kijkwoning in De Pinte heeft bijvoorbeeld een E-peil van 0. De kijkwoning in Casteau is met A++ zelfs energiepositief.
  • De wanden van een houtskeletbouw voelen nooit koud aan. Ze zijn ook dunner voor dezelfde isolatiewaarde van een traditionele woning.
  • Alle bouwstijlen zijn mogelijk. Van klassiek tot modern of landelijk. Dat zie je aan onze realisaties.
Image

Gevel in hout

Het skelet van onze woningen bestaat altijd uit hout, maar ook de gevel kunnen we afwerken met hout, eventueel in combinatie met steen. Dat geeft meteen een warm gevoel en een natuurlijke uitstraling aan de woning. De houtsoorten ceder en padoek, maar ook thermisch veredelde houtsoorten worden vaak door ons gebruikt.

Image

Inspiratie over bouwen in hout?

In onze kijkwoning in De Pinte gebruikten we de houtsoort Thermowood Ayous. Deze tropische zachthoutsoort wordt veredeld en is daardoor uitermate bestand tegen vocht, blijft tientallen jaren onderhoudsvrij en kent een egale kleurevolutie.

Interesse om te bouwen met hout?

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image