BEN-woning bouwen? Zo bouw je bijna energieneutraal

Tegen 2021 moet nieuwbouw in Vlaanderen beantwoorden aan de Europese energiestandaard. Concreet? Jouw woning haalt dan een E-peil van minder dan of gelijk aan 30 en is bijna-energieneutraal (BEN). Maar wat is die norm juist? En waarom bouw je vandaag al best BEN?

Wat is een BEN-woning?

Een BEN-woning verbruikt bijna geen energie dankzij een prima isolatie en ventilatie. En dat merk je natuurlijk op je energiefactuur. De weinige energie die je nodig hebt, komt trouwens vooral uit hernieuwbare bronnen.

Wat is de BEN-norm?

Wanneer voldoe je aan de BEN-norm? De energienorm ligt eigenlijk al vast sinds 2006 in de energieprestatieregelgeving (EPB). Elk jaar verlaagt en verstrengt de norm. Tot 2021. Dan bedraagt het E-peil van nieuwe woningen maximaal E30, bijna energieneutraal.

Waarom vandaag al BEN-bouwen?

Waarom wachten tot 2021 als een BEN-woning bouwen alleen maar voordelen oplevert? Een goede E-score creëert bijvoorbeeld een meerwaarde voor je huis. Noem het dus gerust een investering in de toekomst.

Maar ook op korte termijn win je bij BEN. Energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie betalen zichzelf op korte termijn terug, want je merkt het meteen op je energiefactuur. Doe je beter dan de norm voorschrijft? Dan word je beloond met extra premies, een korting op de onroerende voorheffing en een extra voordelige lening.

Enkele voordelen op een rij:

 • Zeer lage energiefactuur
 • Beter comfort door minder warteverlies en tocht
 • Woning behoudt zijn waarde, ook na 2020
 • Minder afhankelijk van fossiele brandstoffen
 • Helpt klimaatverandering tegen te gaan

Bekijk hier een realisatie van een BEN-woning ›

Wat zijn de BEN eisen?

Overzicht EPB-eisen BEN-woningen:

 • E-peil: 30
 • K-peil: 40 (wordt in 2018 vervangen door het S-peil)
 • Netto energiebehoefte voor verwarming: <= 70 kWh/m2
 • Oververhitting: < 6500 Kh

De gebouwschil

Wat is een goede isolatieschil? Houtskeletbouw zit al een tijd in de lift en doet het prima op dat vlak. De buitenmuren bestaan dan uit houten stijlen met daartussen isolatiemateriaal. De buitenkant wordt afgewerkt met een beplanking, pleister of gevelstenen. Bekijk hier de doorsnedes van wanden uit houtskeletbouw.

BEN-eisen voor de gebouwschil:

 • Muren, daken en vloeren: Umax: 0,24 W/m2K
 • Deuren en poorten: Umax: 2,00 W/m2K
 • Ramen (glas + kader): Umax 1,5 W/m2K
 • Beglazing: Umax 1,1 W/m2K

En je woning beschikt natuurlijk ook over geschikte ventilatievoorzieningen. Een noodzaak in een gezonde woning.

Productie van hernieuwbare energie

Een BEN-woning moet minstens 10 kWh/m2 hernieuwbare energie produceren. Kies daarvoor een zonneboiler, zonnepanelen, warmtepomp, biomassaketel, …

Meer weten over de specifieke BEN-eisen? Download hier de praktische bouwgids van het Vlaams Energieagentschap.

Wil jij ook een BEN-woning bouwen?

Basisregels voor een goede BEN-woning? Bouw een compacte, luchtdichte woning met een goed geïsoleerde schil. Want energie besparen begint bij het vasthouden van warmte. Isoleer grondig je dak, muren en vloer. En kies voor hoogrendementsglas.

Opgelet, kies een geschikte aannemer en architect die vertrouwd is met BEN-bouwen. Want om jouw project tot een goed einde te brengen, staat de energiescore al centraal vanaf de ontwerpfase.

BEN-bouwplannen? Benieuwd hoe wij dat aanpakken met onze houtskeletbouw? Neem snel contact op en maak een afspraak.

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!

Wat kunnen wij voor je doen? Stel ons jouw vraag, we helpen je met plezier verder.