4 soorten gevelbekleding voor je droomhuis

Hoewel houtskeletbouw de beste keuze voor duurzaam wonen is, hebben veel mensen het idee dat hier beperkingen aan zijn verbonden. Niets is minder waar. Neem nu bijvoorbeeld de gevelbekleding voor een houtskeletwoning. Daar heb je net zoveel mogelijkheden als bij een traditionele bouw.

Gevelstenen: tijdloze charme

gevelsteen als gevelbekleding

Laten we beginnen met een Vlaamse klassieker, de gevelsteen. Dit is de meest voorkomende gevelbekleding, zowel bij traditionele woningbouw als houtskeletbouw. Vooral de voegloze gevelstenen kennen een sterk stijgende trend. Een afwerking in gevelstenen is nog steeds erg populair door de uiteenlopende mogelijkheden. Van klassiek, modern tot rustiek; met gevelstenen bezorg je het perfecte accent aan je energiezuinige woning.

Bovendien heeft het toepassen van een gevelsteen bij houtskeletbouw extra voordelen tegenover traditionele bouw. Zo is voor het isoleren van een traditioneel gebouwde woning meer spouwruimte nodig dan bij een houtskeletwoning. Bij houtskeletbouw begint het isoleren namelijk al bij de compacte wandenopbouw. Hierdoor win je extra leefruimte zonder aan isolatiewaarde in te boeten!

Creatief met crepi

crepi als gevelbekleding

Het bouwen van een moderne woning met gevelbepleistering zit de laatste jaren opnieuw in de lift. Door de strakke uitstraling en talloze kleurmogelijkheden is deze gevelbekleding erg in trek voor nieuwbouwwoningen. Een extra Lotusan behandeling zorgt voor een groter waterafstotend vermogen en een gevel die veel langer schoon blijft.

Bij een houtskeletwoning plaatsen we het pleistermateriaal op een isolatieplaat. Daarbovenop komt er een met glasvezel versterkte wapeningslaag, en vervolgens een decoratieve afwerking voorzien van een korrel. Deze afwerkingslaag bestaat uit een soort korrel, wat het geheel zijn typische structuur geeft.

Ontgrendel je verbeelding met plaatmaterialen

plaatmaterialen

Je hebt ze ongetwijfeld al gezien: huizen of appartementen bekleed met platen in een buitengewone kleur of een stijlvol houtmotief. Plaatmateriaal gebruiken als gevelbekleding biedt heel wat voordelen. Zo zijn dit lichte materialen en zijn ze heel flexibel in gebruik. Één van de meest gevraagde plaatmaterialen is Trespa. Door het enorm aantal mogelijkheden aan kleuren, motieven én vormen vallen gebouwen met een gevel in dit materiaal meteen op.

Naast de esthetische factor spelen de technische voordelen een grote rol in de keuze voor Trespa-platen. Zo is de toplaag zo goed als ongevoelig voor weersomstandigheden, en laten de platen zich makkelijk reinigen.

Hart voor hout?

houten gevelbekleding

Een gevel afgewerkt met hout spreekt enorm tot de verbeelding. Gecombineerd met gevelstenen zorgt een houten gevelbekleding voor een warme, natuurlijke toets in het karakter van de woning. Populaire houtsoorten hierbij zijn ceder en padoek, maar ook thermisch veredelde houtsoorten zijn aan een sterke opmars bezig.

Zo is onze kijkwoning in De Pinte elegant afgewerkt met Thermo Ayous. Door de veredeling is deze tropische zachthoutsoort uitermate bestand tegen vocht, blijft het tientallen jaren onderhoudsvrij, en kent het een egale kleurevolutie.

Lichte materialen, forse voordelen

Gevelbekledingen in crepi, plaatmateriaal en hout hebben als voordeel dat ze de constructie van een overstekende verdieping of een luifel gevoelig vereenvoudigen. Deze materialen zijn erg licht, waardoor een stalen structuur in het metselwerk overbodig is. Iets waar je meteen ook op kan besparen!

Hoe ziet jouw droomgevel eruit?

Dit alles is slechts een greep uit de brede waaier aan mogelijkheden voor de gevelafwerking van je houtskeletwoning. Loop je zelf met een idee voor jouw ideale gevelbekleding, of ben je op zoek naar inspiratie?

Geef ons een seintje, dan tekenen we samen jouw droomgevel uit!

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!

Wat kunnen wij voor je doen? Stel ons jouw vraag, we helpen je met plezier verder.