Image

Verlaagd btw-tarief van 6% voor sloop en wederopbouw

Je zoekt een bouwgrond of bent zelf eigenaar van een oude woning? Denk dan ook eens aan de formule afbraak en heropbouw. Tot eind 2023 geniet je in heel België namelijk van een verlaagd btw-tarief van 6%.

Afbreken en heropbouwen aan 6% btw

Tot en met 31 december 2023 geldt in heel België het verlaagde btw-tarief voor sloop en wederopbouw. Dat betekent dat je in plaats 21% maar 6% btw betaalt wanneer je een woning sloopt en op hetzelfde terrein een nieuwe woning bouwt.
Aan deze btw-verlaging zijn wel een aantal voorwaarden verbonden:

  • De nieuwbouw moet gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer of koper zijn.
  • De bewoonbare oppervlakte mag maximum 200 m2 zijn.
  • Het afbreken en heropbouwen moet door dezelfde persoon gebeuren.
  • De nieuwe woning moet zich op hetzelfde perceel bevinden als het gesloopte gebouw. Plaats je je woning dus enkele meters naar links of naar rechts, dan heeft dit geen impact op de toepassing van het verlaagde tarief.
  • Het gesloopte gebouw kan een woning, een schuur of andere constructie “die verbonden is met de grond” zijn, maar moet wel volledig afgebroken worden.
     
Image

Wie komt in aanmerking voor de verlaagde 6% btw?

Wie een gebouw afbreekt en vervolgens een nieuwe woonst zet, geniet van die verlaagde btw-regeling. Die nieuwe woning kan je dan zelf bewonen. Op voorwaarde dat het je enige, eigen woning is en je domicilie er staat. Zowel bij het afbreken als bij het bouwen kan je beroep doen op Dewaele Woningbouw.

Wanneer geldt het verlaagde btw-tarief niet?

Dat is eenvoudig: wanneer het gaat om een constructie of bijgebouw dat niet voor bewoning bedoeld is en niet samen met een nieuwe woning gebouwd wordt. Bouw je een losstaande garage, een tuinhuis of een zwembad en breek je daarvoor een andere constructie af, dan is het verlaagde tarief niet van toepassing.

Let ook op met het type constructie dat gesloopt moet worden om aan het verlaagde tarief te voldoen. Een oude woning, loods, fabriek, garage of winkelruimte komen hiervoor zeker in aanmerking. Tijdelijke constructies uit niet-duurzame materialen zoals een tuinhuis tellen niet mee.

Hoe begin ik aan een vernieuwbouw?

Je dient een verklaring van afbraak en heropbouw in via het formulier 111 dat je telefonisch of via MyMinfin aanvraagt. 

Vervolgens bepaal je hoe je het sloop- en bouwtraject wil aanpakken. Regel je alles zelf of geef je het proces van begin tot einde uit handen, bijvoorbeeld aan een ervaren woningbouwer? Een partner als Dewaele Woningbouw kan je hier zeker in bijstaan. Reken voor de afbraak op 9.000 à 12.000 euro, afhankelijk van de grootte van de bestaande woning.

Image

Wat met de sloop- en heropbouwpremie?

Dit bestaat nog, maar de 6% btw maatregel heeft altijd voorrang. Pas als niet is voldaan aan een van de voorwaarden voor het verlaagde btw-tarief van 6%, kunnen particulieren de sloop- en heropbouwpremie aanvragen bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Deze premie bedraagt voor aanvragen van omgevingsvergunningen in 2023 10.000 euro per bouwproject.

Een belangrijke voorwaarde om deze premie te ontvangen, is dat de nieuwe woning een E-peil van 24 moet halen. Bovendien moet de aanvraag voor deze premie altijd gebeuren binnen de 3 maanden na de goedkeuring van de gecombineerde aanvraag van de omgevingsvergunning voor afbraak en herbouw.

Image

Sloop-en-bouwproject met houtskeletbouw

Pieter-Jan en zijn gezin kozen voor hun sloop-en-bouwproject voor Dewaele Woningbouw. Een keuze waar ze nog steeds 100% achter staan. “De bungalow op onze bouwgrond in Kortrijk was helemaal afgeleefd. Die moest wijken voor een nieuwe, energiezuinige woning”, vertelt Pieter-Jan. “Het verlaagde btw-tarief was mooi meegenomen. We kozen voor houtskeletbouw, al hadden we best wat vooroordelen. Onterecht, zo bleek.”
 

Want het gezin woont bijzonder graag in hun houtskeletbouwwoning. “Houtskeletbouw heeft een snelle oplevertijd. Onze woning stond er op 9 maanden tijd, helemaal binnen de vooropgestelde timing. We konden alles volgen via een app en werden steeds op de hoogte gehouden. Bovendien is de constructie energiezuinig, stevig en duurzaam. Op geen enkel moment moesten we inboeten aan creativiteit.” 
 

Ook over de samenwerking met Dewaele Woningbouw is het koppel tevreden. “Al vanaf het eerste contact waren we overtuigd van hun professionaliteit. Ze zijn bijzonder goed op de hoogte, ook op technisch vlak. Dewaele heeft ons zeer professioneel en kwalitatief ondersteund. Ook na het bouwproject. Ze losten de kleinste probleempjes meteen op.”
 

Heb je sloop- en heropbouwplannenWe adviseren je graag over de mogelijkheden. Samen zorgen we ervoor dat alle vakjes zijn afgevinkt en je voluit geniet van het verlaagde btw-tarief. Wacht niet te lang, want deze btw-verlaging loopt voorlopig eind 2023 af.

Concrete bouwplannen of advies nodig?

Maak een afspraak met één van onze bouwexperten en krijg tijdens een persoonlijke rondleiding meer info over onze mogelijkheden en technieken om duurzaam te bouwen.

Image