Duurzaam bouwen? Kies voor houtskeletbouw!

Wil je comfortabel wonen en daarbij rekening houden met het milieu, dan wil je duurzaam bouwen. Je streeft dan niet alleen naar een zuinig energie- en watergebruik, maar je kiest al vóór de bouwwerken starten voor een gezonde, ecologische bouwmethode en -materialen. Hoe je dat precies aanpakt en met welke ingrepen of technieken je moet rekening houden om duurzaam te bouwen, leggen we je graag uit.

Wat is duurzaam bouwen?

Duurzaam bouwen is in de eerste plaats rekening houden met energiezuinigheid, maar het gaat nog verder dan dat. Het gaat ook om de locatie en oriëntatie van je woning, een goed ontwerp met een optimale indeling, de keuze van hernieuwbare energiebronnen en milieuvriendelijke en hernieuwbare materialen. Duurzaam bouwen is met andere woorden een totaalaanpak om je goed te voelen in een woning waar je levenslang wil blijven wonen. In alle comfort.

Hoe kan je duurzaam bouwen?

Wil je jouw ecologische voetafdruk verkleinen, dan maak je met houtskeletbouw de beste keuze. Naast het milieuvriendelijke karakter van hout, is ook de hoge kwaliteit op vlak van energieprestaties, stevigheid en luchtdichtheid een belangrijke reden waarom deze bouwmethode aan populariteit wint.

TIP: Heb je bouwplannen en ben je benieuwd hoe jouw duurzame thuis er kan uitzien volgens jouw wensen en budget? Kom zeker vroeg genoeg bij ons langs, zelfs zonder concrete plannen of bouwgrond, samen bekijken we alle mogelijkheden voor jouw woning.

Waarom is houtskeletbouw de beste keuze?

1. Hout is een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal

Het is duurzaam, hernieuwbaar en recycleerbaar. Is het hout voorzien van een FSC of PEFC-label, dan weet je dat het uit duurzaam beheerde bossen komt. Via verantwoord bosbeheer worden de gewonnen bomen zorgvuldig geselecteerd en nieuwe exemplaren aangeplant, daarom is er geen risico op uitputting. Dit in tegenstelling tot de ontginning van klei voor bakstenen.

2. Hout geeft zuurstof

Hout geeft zuurstof af aan onze omgeving. Bomen halen CO2 uit de atmosfeer, slaan koolstof op via fotosynthese en geven zuurstof vrij. De koolstof die ze tijdens hun groei opslaan, blijft ook in de latere houten producten vastgehouden. Dit gedurende hun volledige levensduur en zelfs langer, want hout is een materiaal dat makkelijk herbruikt of gerecycleerd kan worden. Bovendien is hout bestand tegen hitte, vorst, corrosie en vervuiling en heeft het een heleboel esthetische kwaliteiten. Het is elegant, tijdloos, sterk en geschikt voor elke bouwstijl. Het materiaal inspireert architecten tot de meest uiteenlopende bouwstijlen in houtskeletbouw en geeft dus ook zuurstof aan creativiteit en menselijk vernuft.

3. Hout isoleert

Hout isoleert tot vijftien keer beter dan beton. De houtskeletwanden van Dewaele Woningbouw bieden zelfs meer mogelijkheden om maximaal te isoleren: al van bij de productie van een woning in houtskeletbouw voorzien we de nodige isolatie in de wanden. Niet alleen de wanden zelf worden geïsoleerd, maar ook de spouw achter het gevelmateriaal. Daarom doen onze woningen het op vlak van energie beter dan de opgelegde normen. We vertellen je hier verder meer over.

Ook op vlak van akoestische isolatie scoort een woning in houtskeletbouw opvallend sterk. Hout absorbeert storende geluiden van buiten en binnen, en de tussenvloeren met extra akoestische isolatie en zware chape dempen perfect de geluiden van de verdieping.

Conclusie: Wil je bouwen met een minimale impact op het klimaat en maximaal wooncomfort, dan is hout als bouwmateriaal dé oplossing.

“We hadden eerst wat schrik van de akoestische eigenschappen, maar onze zorg bleek ongegrond. We genieten van een goed geïsoleerde woning, op elk vlak.”  Bekijk de energie-efficiënte woning van familie Lenaerts.

Wat zijn de normen voor duurzaam wooncomfort?

1. Energienormen

Alle nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan bepaalde energienormen of de EPB-normen, wat staat voor Energieprestaties en Binnenklimaat. Het EPB wordt aan de hand van verschillende parameters bepaald: de thermische isolatie, het binnenklimaat en de energieprestatie waarbij het E-peil toont hoeveel energie je woning nodig heeft. Dit laatste hangt af van de oriëntatie van je woning, de isolatie, luchtdichtheid, verwarming en ventilatie.

Tegen 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen beantwoorden aan de Europese energiestandaard. Dit betekent dat je woning een E-peil van minder dan of gelijk aan E30 haalt en daarmee BEN (Bijna-Energieneutraal) is. Een BEN-woning verbruikt bijna geen energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De weinige energie die nog nodig is, komt uit groene energiebronnen.

WEETJE: Onze kijkwoning in De Pinte scoort met een E-peil van 0 zelfs beter dan de energienormen van 2021. Ontdek het geheim van deze deze energieneutrale woning. Omdat hout van nature beter isoleert dan baksteen en beton, beantwoordt een houtskeletbouwwoning makkelijk aan de BEN-eisen. BEN-bouwen is een slimme keuze om duurzaam te bouwen, de extra investeringen in energiebesparende maatregelen en groene energie betalen zichzelf namelijk terug door een lage energiefactuur.

2. Locatie en oriëntatie van je woning

Ben je op zoek naar een bouwgrond, hou dan rekening met de aanwezigheid van passieve zonne-energie om volop voor duurzaam wooncomfort te gaan. In de winter kan de zon namelijk tussen 20 en 60 % van de nodige energie leveren waardoor jij kan meegenieten van deze gratis warmte. De vuistregel hierbij is: laat de gratis winterwarmte binnen, maar hou de zomerzon buiten.

“In de winter hoeven wij amper te stoken. De zon moet maar een uurtje schijnen of het hele huis is opgewarmd.” Bekijk de duurzame thuis van familie De Belder.

Ook de ligging van je woning is belangrijk. Hoe minder je de wagen nodig hebt, hoe beter voor het milieu. Hou dus ook rekening met de woon-werkafstand en de nabijheid van voorzieningen zoals scholen, winkels, ontspanning.

3. Energiezuinige technieken

Je energieverbruik beperk je in de eerste plaats door goed te isoleren. Maar ook de manier waarop je energie opwekt, kan op een milieuvriendelijke en duurzame manier. Denk daarbij aan energiezuinige toestellen zoals een warmtepomp, zonnepanelen en een zonneboiler.

Zonnepanelen

Zonnepanelen blijven een goede investering om via zonlicht energie op te wekken. De investering verdient zich makkelijk terug en geeft je snel een effectieve besparing op de energiefactuur. In combinatie met een goed geïsoleerde buitenschil zijn zonnepanelen dé oplossing om het E-peil van je woning te verlagen.

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt 80 % van z’n energie uit de lucht en helpt je om op een milieuvriendelijke manier je woning te verwarmen. Meestal gebeurt dit via vloerverwarming. Het verbruik van een warmtepomp ligt verschillende keren lager dan een traditionele verwarmingsketel.

Zonneboiler

Een zonneboiler vormt een duurzaam alternatief voor een klassieke boiler. Het is een systeem dat invallend zonlicht via een zonnecollector op het dak omzet in warm water en het via een circulatiepomp door een circuit van buizen transporteert.

Door te kiezen voor een energiezuinige warmtepomp en een dak vol zonnepanelen, wekt onze woning meer energie op dan ze verbruikt.” Bekijk de BEN-woning van familie Gillebert.

4. Luchtdichtheid en gezond binnenklimaat

Een andere parameter voor een gunstig E-peil, is een goede luchtdichtheid en ventilatie van je woning. Dit laatste is belangrijk voor de toevoer van verse buitenlucht in je goed geïsoleerde thuis. Voor een gezonde lucht werken wij van Dewaele Woningbouw met slimme ventilatiesystemen die de buitenlucht continu controleren op vocht, CO2 en andere parameters. Daarbovenop besteden we dankzij een doordachte opbouw van de houtskeletwand, speciale folies en tape extra aandacht aan de luchtdichtheid en heb je geen last van ongecontroleerde warmteverliezen of koude lucht die via kieren en openingen naar binnen komt.

“De enige verrassing waarmee we te maken kregen, is de uitstekende isolatie en ventilatie. We profiteren dag in dag uit van gefilterde lucht.” Bekijk de landelijke houtskeletbouwwoning van familie De Troch – Claeys.

5. Brandveiligheid

Duurzaam is pas echt duurzaam wanneer het veilig is. Twijfel daarom niet aan de brandveiligheid van je woning in houtskeletbouw. Hout is dan wel een brandbaar materiaal, toch bezit het een zeer goede brandweerstand. Bij verbranding van hout vormt zich een houtskool rond het onderliggende hout waardoor verbranding vertraagt. Meer zelfs, onze woningen bevatten ook nog eens brandvertragende materialen waardoor ze maar liefst twee keer langer weerstand bieden tegen brand dan wat de norm voorschrijft.

Waarom duurzaam bouwen? Dit is ons advies:

Ons laatste en misschien wel belangrijkste duurzaam bouwadvies: kom vroeg genoeg bij ons langs om je bouwplannen te bespreken. Een sterke voorbereiding is het begin van alles, we denken al vóór de bouw van je duurzame woning met je mee. Met of zonder bouwgrond of architect, we geven advies en tonen je alle mogelijkheden op vlak van energiezuinige technieken, budget en een optimale indeling.

Wist je trouwens dat houtskeletbouw zich perfect leent voor elke stijl, zowel landelijk als modern? De flexibiliteit van een houten constructie biedt de architect heel wat mogelijkheden. Voor elk budget, de prijs van een woning in houtskeletbouw ligt op hetzelfde prijsniveau als een traditioneel gebouwde woning.

Vind alvast meer inspiratie in onze realisaties en ontdek de bouwstijl die het best bij je past. Of vraag naar onze brochure, daarin lees je niet alleen meer over onze bouwmethode en onze aanpak, maar blader je ook door een aantal van onze realisaties.

download de brochure

Hout als Duurzame bouwmethode
Moderne woning duurzaam bouwen
Duurzaam Bouwen? Kies voor houtskeletbouw!
Hout kiezen voor duurzaam bouwen
Landelijke woning duurzaam bouwen
Keuze wand bij duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen bij moderne woningen
Zonnepanelen bij duurzaam bouwen
Techniek keuze bij duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen met ventilatie
Materiaal keuze bij duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen? Bespreek je plannen!

Onze realisaties

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!

Wat kunnen wij voor je doen? Stel ons jouw vraag, we helpen je met plezier verder.