Houtskeletbouw, dat is duurzaam en ecologisch bouwen

Kiezen voor houtskeletbouw is kiezen voor de meest duurzame bouwmethode. Naast het milieuvriendelijke karakter van hout, is ook de hoge kwaliteit op vlak van energieprestaties, stevigheid en luchtdichtheid een belangrijke reden waarom steeds meer Belgen voor deze bouwtechniek kiezen.

Wil jij duurzaam bouwen? We leggen je uit waarom houtskeletbouw de beste keuze is:

Hout, een natuurlijk materiaal

Duurzaam bouwen begint bij het gebruik van duurzame materialen: hout. Hout is duurzaam, hernieuwbaar en recycleerbaar. Via verantwoord bosbeheer worden de gewonnen bomen zorgvuldig geselecteerd en nieuwe exemplaren aangeplant, daarom is er geen risico op uitputting. Dit in tegenstelling tot de ontginning van klei voor bakstenen.

Hout ademt

Hout geeft ook zuurstof aan onze omgeving. Letterlijk. Bomen filteren grote hoeveelheden CO2 uit de atmosfeer en zetten deze om in zuurstof. Omdat hout overtollig vocht absorbeert of afgeeft wanneer er te weinig is, zorgt het ook in de woning voor een gezonder klimaat. Naast het milieuvriendelijk karakter van hout, levert het materiaal de beste kwaliteit op vlak van energieprestaties, stevigheid en luchtdichtheid.

Energiezuinig wonen

Hout isoleert van nature beter dan baksteen en beton. Dit zorgt voor een optimaal wooncomfort én een mooie besparing op verwarmingskosten. Maar er is meer: beter isoleren en minder stoken, betekent minder schadelijke uitstoot van CO2 in de atmosfeer.

Met slimme technieken zoals een warmtepomp, een zonneboiler, hernieuwbare energie en een ventilatiesysteem kan je het comfort in je woning nog verbeteren. Gezonde lucht en ventilatie, een aangename temperatuur en een efficiënte afvoer van vervuilde of schadelijke stoffen zorgen voor een gezonde en energiezuinige thuis.

Optimale isolatie

Wanden in houtskelet dragen bij tot een betere isolatie. Bij Dewaele Woningbouw voorzien we al van bij de productie van een woning in houtskelet de nodige uitsparingen voor de isolatie. Bovendien isoleren we ook in de wanden zelf, niet enkel in de spouw. In combinatie met onze hoogwaardige prefabwanden en kwalitatieve houtstructuren resulteert dit in een bijna perfecte isolatie en presteren onze woningen in houtskeletbouw op vlak van energie zelfs beter dan de opgelegde normen.

Onze woningen scoren ook opvallend sterk in de akoestische isolatie. Hout absorbeert storende geluiden van buiten en binnen, en onze tussenvloeren met extra akoestische isolatie en zware chape komen tegemoet aan de hoogste akoestische criteria.

Luchtdicht bouwen

Naast isolatie, klimaatcontrole en energiezuinige technieken is ook een goede luchtdichtheid een belangrijke parameter voor een gunstig E-peil. Het weerspiegelt de kwaliteit van de constructie en is een belangrijke factor om de beoogde EPB-eisen te behalen. Dankzij een doordachte opbouw van de wand, speciale folies en tape besteden we bij Dewaele Woningbouw extra aandacht aan de luchtdichtheid en heb je geen last van koude lucht die via kieren en openingen naar binnen komt. 

Brandveiligheid

Hout houdt lang stand bij brand. Bij verbranding van hout vormt zich een houtskool rond het onderliggende hout waardoor de verbranding vertraagt. Onze woningen in houtskeletbouw bevatten ook nog eens brandvertragende materialen waardoor ze maar liefst twee keer langer weerstand bieden tegen brand dan de norm voorschrijft voor openbare gebouwen.

Architecturale vrijheid

Houtskeletbouw leent zich voor elke stijl. De flexibiliteit van een houten constructie biedt de architect heel wat mogelijkheden om je droomwoning uit te tekenen, maar ook op vlak van afwerking zijn er diverse opties. Maatwerk is bij Dewaele Woningbouw de standaard. Zo kies je bijvoorbeeld voor een gevelafwerking met baksteen, hout, pleister of andere materialen, of creëer je een luchtige en ruime woonruimte dankzij de mogelijkheid om grote overspanningen te realiseren.

Lange levensduur

Hout is een bijzonder sterk materiaal met een zeer lange levensduur. Net zo lang als traditionele bouw. Hout is niet voor niets een van de oudste bouwmaterialen, ondertussen heeft de bouwtechnologie alle uitstekende eigenschappen verder ontwikkeld en verfijnd. Door geen compromissen te maken op vlak van kwaliteit, gaat een woning in houtskeletbouw daarom verschillende generaties mee. 

Wil jij bouwen voor de toekomst? Maak een afspraak met onze bouwadviseurs om je wensen te bespreken. Met of zonder bouwplan, architect of bouwgrond, kom vroeg genoeg bij ons langs en ontdek alle mogelijkheden!

of download hieronder onze brochure:

download de brochure

Onze realisaties

Afspraak maken

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis inspiratiegids