Energiezuinig bouwen: waarop moet ik letten?

Een energiezuinige woning is tegenwoordig een must. De EPB-eisen worden alsmaar strenger waardoor je woning aan heel wat zaken moet voldoen. Ook de hoge energiekosten benadrukken het belang van energiezuinigheid. Wil je weten hoe je nu juist energiezuinig kan bouwen? Wij geven alvast uitleg en tips.

EPB-eisen

EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat en is een energieprestatieregelgeving waaraan gebouwen moeten voldoen. Die eisen zijn afhankelijk van de aard van de werken, de bestemming van het gebouw en de datum van de bouwaanvraag. Het E-peil is een belangrijk onderdeel van de energieprestatie van een gebouw en drukt de energiezuinigheid van een woning uit: hoe lager die is, hoe energiezuiniger de woonst. Deze energiescore hangt af van de oriëntatie, gebouwschil, ventilatie en installaties.

Het voordeel van een houtskeletwoning van Dewaele is dat je gemakkelijk het wettelijk vereiste E-peil haalt. Zo halen zo goed als al onze woningen een E-peil onder de 20, wat een stuk onder de norm is. Ook een energiepositieve woning behoort tot onze mogelijkheden. In dat geval heeft de woning een negatief E-peil en brengt ze dus meer energie op dan dat ze verbruikt.

Besteed aandacht aan de bouwschil

Energiezuinig bouwen begint bij de buitenschil. Hoe beter je die isoleert en luchtdicht maakt, hoe hoger het wooncomfort en de energiezuinigheid. Daarbij dienen de wanden, dak, vloer en buitenschrijnwerk optimaal geïsoleerd te worden. Een goede luchtdichtheid, zowel buiten als binnen, is cruciaal om warmteverliezen en tocht tegen te gaan.

Wat houdt dit juist in voor het bouwproces? Dewaele woningen in houtskeletbouw zijn een stuk beter geïsoleerd dan een gemiddelde traditionele woning. Zo krijgen onze huizen een isolatie van 22 cm in de buitenmuren, 12 cm isolatie in de vloeren en tussen de vloeren en 24 cm isolatie in het dak. De perfecte verhouding om ruimschoots te voldoen aan de energie-isolatienormen.

Ook voor het buitenschrijnwerk focussen we op energiezuinigheid. Driedubbele beglazing is hierbij geen uitzondering. Daarnaast maken we gebruik van Warm-Edge afstandhouders. Zij dragen niet alleen bij tot energiebesparing, maar verminderen ook dampcondensatie op de binnenbeglazing.

Doordachte woonindeling

De oriëntatie van een energiezuinige woning is belangrijk om optimaal te genieten van de zon. Is ze zuidelijk gericht of juist niet? Deel de leefruimtes aan de zuidzijde in en richt kamers waar je minder tijd doorbrengt zoals slaapkamers of garage naar het noorden. Door dit te doen, verbruik je minder energie en geniet je van een portie natuurlijk zonlicht.

Maar opgelet: door een overvloed aan zonlicht kan je woning oververhitten. Investeer daarom in zonwering. Zo behoud je steeds een aangenaam binnenklimaat.

Wil je zeker zijn van de meest geschikte woonindeling? Kom vroeg genoeg bij ons langs. Wij denken van in het begin met je mee over een efficiënt bouwplan op jouw grond. Hierbij houden we rekening met al jouw bouwwensen en zetten we onze expertise in om het maximale uit jouw budget te halen.

Zorg voor energiezuinige technieken

Om maximaal in te zetten op energiezuinig wonen, is het nodig om volop te investeren in slimme technieken zoals ventilatie, verwarming en hernieuwbare energie. Een warmtepomp, zonneboiler, vloerverwarming en zonnepanelen zorgen voor een hoge energiezuinigheid en een lagere energiefactuur. Bij Dewaele maken we dan ook gebruik van de beste technieken om het gewenste E-peil te halen.

Waarom bouw je best energiezuinig?

Een energiezuinige woning vraagt een aantal inspanningen, maar ze heeft tal van voordelen die je nu en in de toekomst alleen ten goede komen. Door energiezuinig te bouwen en te focussen op duurzaamheid draag je bovendien je steentje bij aan het milieu.

  • Aanzienlijk lagere energiefactuur.
  • Meer comfort door minder warmteverlies en tocht.
  • Een woning die langer haar waarde houdt dankzij de goede isolatie.
  • Minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.
  • Een verminderde CO2-uitstoot.

Ervaar een energiezuinige woning in het echt

Bezoek één van onze kijkwoningen en ontdek hoe je een energiezuinige woning kan bouwen zonder in te boeten aan comfort en kwaliteit. Wij bij Dewaele ontzorgen je doorheen het hele bouwproces en zorgen ervoor dat jouw droomwoning klaar is voor de toekomst én de wijzigende energienormen.

Wil je meer weten over onze energiezuinige woningen of heb je bouwplannen? Contacteer ons!

download de brochure

energiezuinige woning
energiezuinig bouwen
doordacht energiezuinig bouwen
energiezuinige technieken

Onze realisaties

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!

Wat kunnen wij voor je doen? Stel ons jouw vraag, we helpen je met plezier verder.