Een kijkje achter de schermen bij Dewaele houtskeletbouw

Productieleider Jeremy zegt het al lachend, maar eigenlijk is hij er best wel fier op. De gedetailleerde tekeningen van zijn team bepalen wat er uit de zaag- en snijmachines in het atelier rolt. Van de grootste plank tot de kleinste schroef.

“Machines zijn in principe dom. Als je niet zegt waar ze een nageltje moeten kloppen of een cirkeltje moeten zagen, dan gebeurt het niet”, zegt Jeremy. Zodra de plannen van de architect zijn goedgekeurd, krijgt hij ze als eerste in handen. Samen met zijn team maakt hij de finale productietekeningen op. De indrukwekkende machines in het atelier weten dan waar ze bijvoorbeeld een uitsparing moeten voorzien voor de ventilatieleidingen. “Op dat vlak is onze job heel belangrijk. Anders klopt straks de puzzel op de werf niet”, besluit Jeremy.

Is de productietekening klaar, dan gaat die nog een laatste keer naar de architect en de bouwheer voor de definitieve goedkeuring. De tekeningen krijgen ook een afgeleide in 3D. Zo ziet de klant beter hoe zijn of haar finale woning er straks uitziet.

Als alle puzzelstukjes in elkaar passen, ontstaat automatisch de juiste helling

Daarna gaat alles naar het atelier. Hier zie je vooral vakmannen met koptelefoons en oorbeschermers rondlopen. Logisch: de machines staan geen seconde stil. Vooraan in de keten bewerken ze de massieve balken en LVL-balken. Hier zagen machines alle stukken voor de tussenvloeren, dakgebintes en platte daken zoals die effectief op de productietekeningen staan. “Inclusief hellingsgraad. Op de werf moeten we dus niet manueel zorgen voor de juiste hellingsgraad. Als alle puzzelstukjes in elkaar passen, ontstaat automatisch de juiste helling.”

Diezelfde machine maakt meteen ook al de doorboringen voor de ventilatie en andere technieken. Da’s handig én tijdbesparend.

Wat nog tijd wint: de halfautomatische productielijn nagelt de multiplex- en gipskartonplaten aan het skelet. Dat is een indrukwekkende machine die de nagels op gelijke afstand van elkaar door de platen in de balken schiet. “De wanden vullen we nog manueel op met isolatie. Als dat klaar is, maken we de wanden dicht. Klaar om naar de werf te vertrekken.”

Het atelier van Dewaele Houtskeletbouw is natuurlijk nog een pak groter. Naast de schrijnwerkerij is er ook een apart stuk waar ze het buitenschrijnwerk voorbereiden voor de montage op de werf. Daar krijgen alle ramen, deuren en schuiframen een luchtdicht kader en isolatie mee. Die kaders kunnen dan makkelijk op de werf  in de wanden geschoven worden. 

In het atelier met het binnenschrijnwerk schaven en schuren vakmannen aan trappen, binnendeuren of schuifwanden. Daar ademt nog de echte ambacht. Zijn alle puzzelstukjes klaar, dan trekt de montageploeg naar de werf. Daar is het eigenlijk een kwestie van de meccano juist in elkaar te steken. Elke lat, balk of plank is genummerd. Gemiddeld na 10 werkdagen zit dat bouwwerk erop.

Veel sneller dan een traditionele bouw, maar dat komt dan ook omdat Dewaele Houtskeletbouw alles grondig voorbereidt in hun ateliers. Ze winnen tijd op de werf zelf, maar ook ervoor: zelfs als het stormt, werken ze in het atelier voort. En dát is een belangrijk voordeel.

Productielijn
Houtbewerking
Constructies
Transportlijn

Onze realisaties

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

België
Gratis brochure aanvragen

Wil je jouw droomwoning realiseren? Meer informatie over onze aanpak? Of ben je benieuwd naar de verschillende voordelen én mogelijkheden van een woning in houtskeletbouw? Vraag nu onze inspiratiegids en laat je inspireren!

Wat kunnen wij voor je doen? Stel ons jouw vraag, we helpen je met plezier verder.